Siirry pääsisältöön

Saksalainen tarkastelussa

MA AGILITY
Gavan kanssa tuuraamassa Katin treeneissä pikkupuolella mölliryhmässä. Täydellisesti treenin aiheena oli yllätys saksalainen, jopa niiden radassakin niin en ihan sekoittanut muuta keksimällä itse tai Kati jotain variaatioita. Alkuun melkein olin harmissani, ettei saatu mitään virhettä aikaiseksi (hassua kun pitäisi olla tyytyväinen puhtaasta menosta pätkissä). Tein taas uusia havaintoja!

valk 5-6: putkeen ja hypylle saksalainen, radan keskipuolelta eli oikean kautta. Heti putkesta tultua kontakti ja ohjaustaakse, putki syötti aika suoraan hypylle. Sitten heti oma liike eteen päin. Tutustumisessa mietin askeleen sivuun, käsialhaalla mutta niin että pääsen ponnistamaan päkiällä pois alta. Ja että miten saan ajoissa vastakkaisen käden esille. Melkein se on helpoin ajallisestikin heti takaakierto käden jälkeen ottaa mukaan tai jopa näyttää sen avustamana kiertoon ohjaus. Yleensä otan käden käyttöön, kun koiran pitäisi ponnistaa esteen yli.
Ekat palkat pariin otteeseen tuli kun koira laskeutui saksalaisesta. Katsoin alkeistreenejä ohjauksesta ja siinä tehtiin pelkkää hypylle tuloa (ilman takaakiertoa, mutta me otettiin se mukaan) ja ohjaajan liikettä siitä kohti koiraa (pitäen katseen laskeutumisessa) niin että tiputettiin lelu tai se oli valmiina. Tämä vaikutti tosi hyvältä, koska Gavalla on kiire perään ja näin se joutuu jäädä ottamaan lelun. Näissä mun tavoite oli vain suorittaa ohjaus.

mustat 1-5: pakkovalssi 2. Peruslähetys 2 hypylle ja meni aika kaarelle. Takaakiertoon 5 vähän vaikeammat asemat mutta onnistuin! Päällejuoksuna otin kohti putkea ja sitten tuli lelu.

Käännös 2/3/8 hypyllä venyi kaikissa. Tähän vastakäännös, en katsonut niin koiraa, tein sen nopeasti ja jatkoin matkaa. Ei vaikutusta koiraan, en huomannut kun oli seläntakana. Palkattiin kääntymistä ja sain vähän pidemmän viiveen tehdä lähetystä. Sitten myös pitkitetyllä päänkäännöllä. Tämä sellainen vaikea kulma noin 90 astetta tai vähän tiukempi ja kun siihen yhdistetään mun liike ja kova vauhti. Kerran testinä, että jatkoin vastakäännöksestä sinne mistä koira tuli eli 1, 2 vastakäännös niin juoksin 1 hypyn taakse. Tämä paljon tiiviimpi. Gavalle merkkaa niin paljon mihin mun liike jatkuu..

Lisää haastetta valkoisen pallon 6 saksalaiseen, sillä että yhdistettiin siihen pakkovalssi 7 hypylle, mikä se onkin kuvassakin. Tässä oikeesti tuli näkyviin sitten riman pudotuksia, koska mulla on kiire ja koiralle tuli kiire. Eka taisi onnistua. Sitten Gava hätiköi hypyssäkin. Muistaa pitää katse laskeutumiseen vaikka lähtee sieltä. Kerran huomasin, että käänsin katsetta. Kun lähdin varovaisemmin niin rima pysyi. Näissä ei myös palkattu alastuloon. Tällaisia lisää palkaten laskeutumiseen? Ja nämä on niitä mitkä kiireisillä radoilla sitten tökkii rimapudotuksina, se kiire. Nyt tajuaa viime vuodelta myös konkreettisesti mikä oli Janitan kommentti, että kaikista ohjauksista pitäisi päästä 5-10m koiran edelle kunnes voi sanoa että ne on valmiita. Ehdin pakkovalssiin, mutta menin sinne kääntymään ja jäi lukitus hypylle tekemättä eli jätin kiireen takia vähän puolitiehen ohjauksen. Tuollaisia kiireen tuntuisia ohjauksia pitää myös tehdä ja että taistelen ne läpi, enkä tee sinnepäin.

Saksalainen myös ottaen putki ja yksi hyppy suoraan ja seuraava takaa. Eli toiseen suuntaan 5, 4, ja 3 takaa. Tässä sai olla ajoissa työntämässä takaakiertoon, laitoin oikean kautta. Nämä on aika pelottavia, koska koira tulee kovaa kohti ja pitää osata ajoissa näyttää merkki. Ei riitä silloin kun koira laskeutuu, vaan aiemmin. Tässä ehdin sinne ajoissa. Mutta on niitäkin kohtia missä menee vähän kilpajuoksuksi, nekin treeniin.

Treenaa: 
- saksalainen+ mulle kiire seuraavalle esteelle
- saksalainen pakkausta laskeutumiseen
- saksalainen molemmat juoksee suht samaan aikaan esteelle ja kiertoon

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...