Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.1.2018

Nova Tiltun tokossa

Sunnuntaina meillä oli kolmen kesken Tiltu Antikaisen yksäri ATD:n hallilla. Mukana oli Kati & Tria sekä Katri & Uno. Osallistuin Novan kanssa, kun ajattelin että sen kanssa eniten tarvitsee vinkkejä, häiriötä ja treeniä eri paikoissa.

Molemmat treenikaverit tarvitsi omalle vuorolle myös paikkikseen koiraa, joten Nova teki alussa ja lopussa paikkista.
Alussa tehtiin makuuta (3min), autoin käsimerkillä maahan (ei reagoinut liikkuriin). Näytti kyllä edestä vinolta? Jätin paikalleen ja menin 10m, Nova nuuski maata niin palasin lähelle vahtimaan n. 2-3m päähän. Palkkailin kun oli hyvin, osan palkoista annoin edestä ja osan sivulta. Jos nuuski otin askeleen kohti, en uskaltanut sanoa mitään, koska muitakin rivissä ja en tiennyt miten kouluttaja halusi paikkiksen. Muille vielä minuutti makuuta ja sitten kutsuivat luokse. Novan palkkasin maahan ja siitä sivulle.

Lopussa tehtävään paikkikseen otin istumista n. 2-3m päässä ja palkkaillen. Kun oli mennyt ehkä 1min, yritti mennä maahan ja näytin käsimerkillä pysyä ylhäällä. (muut teki 2min piilossa) Näitä täytyy tehdä enemmän. Menin sivulle ennen kuin tulivat piilosta ja käskin sitten omalla vuorolla maahan (1min). Sitten vielä makuuta. Kaikille tuli häiriökäskyt koirien takana eli mistä evl:ssä normaalisti tulisi luoksetulokäskyt. Novan pää pyöri molemmin puolin taaksepäin katsellen, kun liikkuri tuli taakse. Sellaistakin häiriötä siis. Palkattiin maahan.

Seuraavaksi Nova pääsi tekemään häiriönä luoksetuloa, paikallaan olevalle koiralle ja Katri ja Uno teki taas kentän toisella reunalla (10m päässä?). Nova odotti nätisti, käskyllä luokse ja palkkasin namilla. Kutsuin sen ennen Unoa, ihan niin paljon luottoa ei ole. Seuraavassa alkoi ennakoida luokse kutsumista tai ei enään jaksanut pysyä. Meni maahan ensin paristi, sitten kolmannella nousi seisomaan. Jätin sitten 5m matkalta ja palkkasin eikä tullut toista luoksetuloa. Luoksetuloissa muutenkin otin 20-30m matkaa ettei jäädä ihan paikallaan olevan koiran viereen. Tällaisia lisää, koska tulee pidempi paikallaan olo jne.

kuva: Anne Barck

Novan vuorolla n.15min aikaa

merkin kierto: kokeiltiin 8-10m päästä. Viriteltynä ja kolmesta eri suunnasta. Keskimmäisessä en ollut varma oliko lukinnut vai ei. Näköjään kun lähti sitten ilman lupaa kiertämään kun olin hokenut virittelyä, kun katseli vaan joka suuntaan. Oon palkannut eniten tötsän takana ja sen jälkeinen elämä oli Novalle epäselvää, ainakin tänään. Jotkut kerrathan se on keksinyt lähteä sieltä ruutuun tai hakemaan kapulaa. Joten lenkitti tötsän takana ja yritti keksiä jotain kivaa, vaikka sai 2m musta lelun. Muutettiin ensin, että lelun sai tiputettuna sivulta kun ehti takaisin. Mun ongelma näissä liian aikainen palkkaus, saman sain tehtyä Gavalle.
Tiiveyttä kiertoon takaperin ketjuttamalla: otettiin sitten kierron paluumatkaa ilman vauhtia. Eli Nova jäi metrin merkin eteen ja itse menin pari askelta sen taakse. Sieltä kiertoon lähetys ja lelu palkka mun kohdalla. Eka sujui. Yhdessä menin liian kauas ja juokse suoraan mun luo, kiertämättä. Yhdessä kääntyi istuessa ja korjasin sen (pitää istua suorassa vaikka olisin takana, takana kävelyä mukaan kaikkiin asennoissa pysymisiin..). Jossakin hihkasin palkka sanan liian aikaisin ja tötsä kaatui. Yhdessä hipaisi sitä. Mutta ajatus mun luokse tulosta oli ihan eri. Näin kasvatetaan matkaa ja kun sujuu mun ollessa 10m niin koittaa lähetystä. Evl:ää ajatellen 20m olisi myös hyvä tavoite ja joskus lisätä kapulaa tai hyppyjä tai erottelua. Avointa ajatellen erottelu ruutuun taas.

ruutu: näytettiin miten on tehty. Tiltu vei lelun. Lähetys noin 15m. Sitten käski näyttämisen sijaan tehdä sitä ilman. Virittelin ehkä 7m päästä ruutuun ja sitten sinne. Juoksi täydelliseen kohtaan, mutta mun heitto huono ja sai vähän palata sitä ottamaan.
Seuraavana kokeiltiin juoksutusta ruudun välillä. Koira seisomaan ruutuun, Novan taidoilla meni istumiseksi, jätin odottamaan sinne ja n. 10m päästä kutsuin, pyöräytin mun ympäri ja käskin ruutuun. Ekalla yrityksellä meni ruudun etulaitaan? En kelpuuttanut? Tai sitten ei mennyt edes niin pitkälle, en muista. :/ Tehtiin sitten niin, että kutsuin sieltä sivulle, koska ei kiertokaan sujunut (ei osaa). Siitä virittely ruutuun ja taas jäi etulaitaan. Tiltun mukaan, pitäisi heittää lelu ruudun yli, kun Nova laskee että stoppi paikka olisi 3m sitä ennen (vaikkei sitä stopatakaan). Nova ottaessaan lelun haluaa siirtyä vähän kauemmas. Voisi harjoitella myös sellaista, että Nova seisoo ruudussa ja vien lelun ruudun taakse. Alkuun vapautettiin siitä suoraan lelulle. Sitten myöhemmin, että voin jättää lelun taakse, kutsua luokse ja sitten vapauttaa lelulle. Jos taas stoppaan niin pitäisi pysähtyä ennen lelua. En ole ihan varma sainko ajatuksesta kiinni. Oli sitä mieltä, että lelun saanti paikka vaikuttaa siihen mihin juoksee. Perusteluna myös, ettei jää kiinni näyttämiseen tai apuihin ruudussa.
Siitä oon samaa mieltä, että kun Nova tietää mitä virittely tarkoittaa voisi apuja jättää vähemmäksi. Tietää myös että silloin juostaan suoraan. Mutta ei tiedä paikkaa mihin juosta. Voi ehkä näyttää osaavammalta kun juoksee kuitenkin päättäväisesti, vs Gava ei olisi varmaan mennyt ellei olisi ollut varma.
Mun mielestä siinä vaiheessa opetetaan koiralle oikea paikka, näyttäen, alustalla tai sheipaten tai kaikkia käyttäen. Lelun tulee, kun on oikeassa paikassa. Joskus yllärinä valmiina. Ja sitäkin treeniä lelu kokonaan ruudun takana tehty, että koiran pitäisi stopata ruutuun ja vapautuksella lelulle. Tai ruudussa "jes" ja joka vapauttaa lelulle. Paikan hakua/korjauksia laittaen koiraa eri paikkoihin ruutuun nähden. Ehkä me otetaan myös se alusta käyttöön, koska sen voi laittaa salaa ilman että koiran pitäisi nähdä ihmisen käyntiä ruudussa ja samalla toimii apuna paikan kanssa. Sitä häivytetty, että osalla toistoista ilman. Sen kanssa voisi tehdä myös korjauksia. Canis lehdessä oli myös häivytys siirtäen alustaa kokoajan taaksepäin, en muista miten se meni käytännössä entä jos koira hakee sille väärään paikkaan.. Tai tulisko palkka vaan jo sitä ennen. Alustan kanssa saa olla vain tarkkana, että oppisi juoksemaan suoraan sen luokse eikä kääntyä ennen alustaa. Ja itse haluan, että koira osaa hakea oikeaan paikkaan ilman että käsken pysähtymään. Kisoissa vaan huudan stopin sitä ennen. Ei ole vain mun vastuulla, että osaan stopata ennen takarajaa.

Vähän ruosteessa oltiin, mutta uusia ideoita mitä täytyy pohtia ja treenata.

Treenaa Nova: 
- luoksetulot 20-30m, ja alussa maahankin
- takana kävely asentoihin
- istu/maahan/seiso, pysyminen paikallaan eri etäisyyksillä ja mun sijainneilla. Ja stoppi. Häiriöt.
- merkin kierto: koira lähempänä tötsää ja itse sen takana
- ruudun paikka


Maanantaina Gava teki sisällä kaukoja. Istumasta seisomaan nousu, ok 3m matkalta. Kerran liikkui? Maasta - seisomaan. Kerran ennakoi ennen lupaa. Sitten 5m ja 10m sujui, lelupalkka. Vielä ansana 10m ja maasta istumaan. Oikein kuunteli ja hyvä istu. Paristi maahan-seiso-istu, yhdessä liikkui istumisessa (10m). Edistystä näissä ja liikkuminen oli ehkä alle 5cm toisella tassulla. Täytyy edetä 15m myös. Seiso- maahan voi olla myös vaikea.

Gava pujotteli myös jalkoja. :D Nova ja äiti harjoitteli sitä. Lenkeillä Gava on harjoitellut taakse - käskyä, saisi kävellä siellä ohitukset ja palkan saa oikeasta kädestä kun haluisi olla vasemmassa reunassa. Kriteereiltään ei ole mennyt niin hyvin mutta pysyy ainakin hetken ja ohitukset ollut hyviä. Idea ettei ole Ruutin kyljessä ja Ruuti saa olla kummalla reunalla nyt seuraakin. Edessä ollessa Gava meinaa tuijotella koiria.

Kotona Gava voisi tehdä myös tunnaria, merkin paikkaa ja eteentuloja kapulan kanssa. On ollut vain motivaatiopulaa.. Ja pitkä "joululoma" treenienkin kannalta tulee tosi tarpeeseen, että jaksaa kohta taas uudella innolla.


Nova menee nyt perjantai aamupäivisin  5krt Dobokurssille äitin kanssa. Hyvää kropan hallintaa sille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!