Siirry pääsisältöön

Komeat kolmoset

Torstaina HAU:n 3lk kisoissa ulkokentillä. Sain vaihdettua 2lk kisat näihin. Tuomarina Jari Suomalainen ja radoilla oli pituutta vähän yli 200m. Olipas kivaa päästä uuteen luokkaan, nähdä tuttuja mihin ei ole muuten törmännyt ja saada vähän fiilistä mikä muilla on ennen isoja kisoja. Kiva oli päästä myös Suomalaisen radoille. Tavoitteeksi laitoin, että muistaa radan = katsoa ennen tutustumista niin hyvin kuin ehtii, miettiä linjoja ja ohjauksia, valita meille parhaat. Toki osassa jäi vähän auki kumman nyt tekisin. Tultiin hakemaan myös treeni-ideoita. Ja huippua ratapiirrokset löytyi netistä!


Eka agilityrata, hyl: 
Alussa lähetys toiseen suuntaan. Ohjasin putken puolelta, takaaleikkaus 3, työntö taakse ja valssilla pois alta. Lähetys putkeen ja leijeröin hypyn 2 ja heti kun tuli putkesta käsi alas "tähän" ja kepeille. Gava taisi ehtiä käydä kädessä ja siitä kepeille, ei kaunis mutta kepit sujui. :D Mietin myös toiselta puolen hyppyä menoa, mutta siinä tultiin niin vierekkäin koiran kanssa jos työntäisi vahingossa väärin sisälle tai jos olisi myöhässä  itse kiertämässä hyppyä..

Mietin keppien jatkoa, valssia moni teki mutta testasin sen kulmaa ja todennäköisyyttä miten kauas pääsen valssaamaan niin tuntui, että Gava saa tulla ihan kädessä kiinni että onnistuisi tulemaan oikealta puolelta. Ehkä putki olisi pitänyt mun lähellä muutenkin mutta hakee myös takaakiertoja jos yhtään valintatehtävä. Päätin sitten pysyä samalla puolella ja tehdä takaaleikkauksen/viskileikkauksen hypylle 7. Eka putken ohitus hyvin, sitten luovutin vähän ja ohjasin jatkoa no luki toiseen päähän putkeen. Mun kroppakin sinne näytti enkä enään pitänyt hallussa. Puoliksi ohjattu. :D Kuitenkin pahin putken suu ohitettiin. :D 7m matka oli myös pitkä ja hyppy piilossa, saatoin myös peittää liikaa hyppyä...

Jatko oli siisti, pituus, lähetys hypylle melkein pysähtyneenä. Samalla otin käskytin haltuun ja liikuin siitä suoraan keinun eteen. Ajattelin etten ehtisi valssaamaan ja valssissa keinu oli aina väärässä kulmassa. Ja myöhässä tehden lähtisi A:ta kohden. Hyvä keinu. Takaakiertoon lähetys aika kaukaa ja Gavalle pointsit, koska ei en yhtään änkenyt kiertoon ja laitoin sinne kaukaa. Paikaltaan lähetettynä siis toimii kauempaakin.
Sitten olikin pitkä suora, A:lla Gava koski muttei jäänyt 2on-2offiin odottamaan, en jäänyt minäkään. Putkeen ja hypylle, mistä kääntyi oikealle, varmaan ainut koira joka meni niin. Sain siitä puomille, mutta kesti pidempään. Puomin 2on-2offissa pikaisesti käydessä ehti jo lukita putkia. Tuli kuitenkin niiden ohi, mutta isolla kaarella että hyppäsi 17 hypyn takaakiertona? Siellä meni omatkin ohjaukset sekaisin, kun koira oli ihan väärissä paikoissa, venähti pitkäksi 18, muurilta meni myös pitkäksi ja kohti väärää putken päätä. Puomilla totteli odottaa.

Mentiin tällä radalla siis 6 estettä nollana ja jos unohtaisi että yksi este jäi välistä niin olisi 17 estettä. Puomin jälkeen tuntui jo jaloissa juokseminen ja hiekka raskaalta juosta. Varsinkin, kun piti ylimääräiset stopit tehdä radalla.


Toinen agirata, hyl: 
Tässä samantyylinen alku, ohjasin samalla tavalla putken puolelta. Ajatus oli kääntää hypyllä 3 muhun päin, mutta tultiin kilpajuoksua ja hyppäsi ristiin tai niin pitkäksi mutta tuli sieltä ohjaukseen mun puolelle. Takaakiertoon ja putkeen. Sitten en uskaltanutkaan yrittää mennä keinun toiselle puolelle. Tein takaaleikkauksen renkaalla. Hyvin putkeen. Leijeröin hypyn 8. Sitten en muista mihin ehdin ennen takaakiertoa, mutta sanoin pituuden jälkeen vasta "out-out" käskyä ja Gava oli jo lukinnut hypyn suoraan enkä ollut työntämässä. Gava varmaan tuli myös sopivasti kurvilla putkesta, että oikein syötti hypylle. Tämä treeniin ja niin ettei itse ehdi tönäisemään koiraa. Jatkettiin siitä, A:lla sai juosta itse kauempana, ihan nätisti meni. Ei pysähtynyt mutta jarrutti. Kepeille sitten juoksi 3-5 väliin mihin moni muu. Siinä ajassa olin 2 kepin luona ja Gava pyörähti mun ympäri ja oikein kepeille. Valssi ja vastakäännöksellä 15. Hyppy 16 silti venähti ja Gava ehti juosta jo kohti putkea, sain käskettyä hypylle. Putket imee kyllä jonkin verran kisatilanteessa ja pitkillä väleillä ja seuraava hyppy ollut myös vähän piilossa.. Putkeen, puomille ja takaakiertoon. Siihen lähti kivasti, ehdin tekemään lähetyksen 3m päähän. Putkeen ja valssilla kalastelin hypylle 21 ja vika hyppy.

Tässä oli jo 10 estettä nollana. Yksi väärään suuntaan hypätty hyppy ja keppivirhe. Tosi hyvä mieli jäi, vaikkei ole meidän ratoja missä saa juosta täysiä. Hyvällä fiiliksellä kuitenkin mentiin ja yritettiin parhaamme. Vähän liikaa varmistelua ja jos yksi kohta ei suju niin kostautuu jatkoon, kerran oli noin vauhdikasta.

Jännitti vähän ennen kisoja, lueskelin materiaaleja ja oli positiivinen asenne kisoissa ja mukavaa!

Treenaa: 
- jyrkkä avokulma itsenäisesti.. 90 astettakaan ilman linjausta ei suju
- A:n kontakti ohi juosten, muistutus
- keppien jälkeen ansaputki, ja kauempana hyppy mihin mennään (ekan radan 6-8)
- putki-pituus ja takaakiertoon (tokan 9-11)
- kepit ja hypyt ansaputkella (tokan 14-17)
- vaikeat ansojen ohitukset, mm putket ja ahtaat kuljetukset


PE PIHA VÄLISTÄVEDOT

Novalle perjantaina kotipihassa 2 siivekkeettömällä (kauhea sana!) hypyllä välistävetoja. Nämä nyt kolmannet treenit välistävetoa kenttäkaudella (1 kentällä, 2 kotona). Lelun kanssa lisää häiriötä. Jää kyllä kiinni leluun ja menee aika tasan sinne, minne juuri satun kädellä näyttämään. Aika samalta tosin näytti lelu maassa kuin kädessä (kunhan ei koiran puoleinen). Toki hypyn jälkeen katsoo muhun. Hypyissä väliä 3m.

Ajatus oli tehdä mun puolelta hyppäämistä eli in-in käskyä. Joko ekaan hyppyyn käännöskäsky tai sitten kaksi in-in hyppyä. Tehtiin joko yhdellä välistävedolla. Tai kahdella niin, että otin ekalle hypylle koiran "välistävetona". Viisto alku on vaikea, kun tulee vauhtia paljon mutta niin kaksikin peräkkäin. Tähän asti tuntui, että oliko mitään aivoja matkassa.

Lopussa myös kokeilin, missä vaiheesa merkkauksesta voin lähteä liikkeelle. En oikein missään eli onnistui, kun koira oli jo kuono hypyn oikealla puolella. Lelun tiputtaen merkkauskohtaan voisi tehdä myös liikehäiriötä. Ja koittaen pikku hiljaa vaikeuttaa. Vaikea päästä olemaan, joko edellä tai jäljessä kun menee niin kädessä kiinni.

Kerran yllätti tosi hienon välistävedon, joita voi unelmoida lisää ja mikä olisi tavoitteena. Että voin juosta edellä tai jäljessä ja osaa suorittaa esteet. Nyt ne missä juoksin rinnalle piti olla täydellinen ohjaus sujuakseen, liian aikaisin lähetys niin meni väärälle puolen tai liian myöhään tuli hypyn ohi. Täytyy muistaa, että tollaiset kulmat on kyllä kaikille "mölleille" vaikeita. Ja välistäveto itsessäänkin. Gavakin saa harjoitella lepopäivän jälkeen.



Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...