Siirry pääsisältöön

Tokoa taaseen! Ja agia ja paimennusta

Juhannus mökkeilty, koirat ui, poseerasi ja herkutteli sisäfileen huonoilla paloilla.

Nomen pillikäsky istumaan:
- Nova treenasi pillillä istumaan stoppia. Lelun heitto "puun taakse" n.15m (koska näkyvä pallo imee pahemmin). "Vapaa" ja sitten heti "piip" ja käsi ylös eli istumisen käsimerkki. Tehnyt aiemmin niin, että suullinen käsky ollut myös. Ne mitkä onnistui sai hakea palkaksi. Jos ei sujunut pyysin pois, ei palkkaa.
- Lenkillä tehty myös lelu mulla kädessä, "piip" ja käsimerkki. Kun istuu, heitän lelun ja vapautan hakemaan. Palkka vain, kun sujuu ekalla.


MA TOKO Kilon Aspelinintien nurtsit Minnan ja belgi Caron kanssa. Aamulenkki nurtseille.
Gava paikkis: istuminen 2min, ei kuuma ilma. Palkkasin. Sitten maahan ripeästi. Luokse hyvin mutta väljä edessä ja ennakoi sivullekäskyä. Kerrattiin lyhyeltä matkaa ja sujui eikä ennakoinut.

Nova, ruutu: alkuun kostea nurtsi myös koirakoulu käytössä vei voiton ja nuuski osassa lähetyksissä. Harvinaista Novalle! Ruututötsät vähän upposi ruohoon ja lila nauha näkyi huonommin. Muistuteltiin kosketusalustaa ja alkuun ei meinannut malttaa odottaa namin tuloa ja roiski alustaa. Toistojen myötä paranee. :D kun alusta toimi noin 5m päästä, otin sen joka toiseen pois. Niistä heitin pallon "kopiksi". Loppuun vielä alustalla hyvä seisominen. Heti, kun lelu otettiin niin motivaatio nousi roimasti. Täytyy muistaa palkatonta myös ottaa välillä!

Nova, häiriöt kontaktissa: merkki, lelu ja kapula. Oli vaikeata jo paikallaankin. Myös seurausta häiriöiden ohi, vaikeata sekin eli "houkutusta". Sitä lisää, ei tarvitse avustajaakaan.. Myös liikkuri joka tuli koiran lähelle, ekalla vaikea.

Gava, eteenmenot: vein kolme lelua sen nähden. Eka n. 30m sujui ja suoraan. Siitä 10m sivussa toinen eteenmeno ja lähti vinoon edelliselle. 7m päästä sujui suoraan. En tehnyt korjauksia, kun halusin treenata "häiriötä" sivussa. Gavan mielestä oli rankkaa vaikka meni vikan täydellisesti.
Kolmas oli siellä mihin ruutuun laittaessa menisi. Kuitenkin 15m. Ekassa juoksi tötsälle viistoon. Tähän otettiin myös liikkurointi, joka myös oma häiriönsä. Ekassa ei lähtenyt. Uusin virittelyn ja sitten juoksi vinon. Kolmannella sujui. Pallot oli nurtsin ja tien rajassa tai nurtsi ja puuhake.

Gava eteen & ruutu: Ruutuun lähetystä ennen appari vei lelun ruutuun. Lähetin eteen, mutta oli huono ja uusin. Sitten tosi hyvä. Kehuin sen ja lähetysruutuun vähän kroppa-avulla. Huomasin itseltä myös apuja edestä sivulletuloon, kuten aiemmin.

Nova, nouto: tai lähinnä oli ensin 3-5 heittoa koska yksi lensi mun yli ja sivuun, yksi taakse jne. :D paristi 10m matka ohjatulla. No tuli Novalle heittotreeniä, kuten tarkoitus. Kun kapula maassa, sanoin "jes", jolloin Nova syöksyi kohti kapulaa mutta ehti juosta 2m kun tajusi että kaivoin samalla lelun esille. Vikassa osasi ottaa kontaktia eikä "karannut" ennen lelua.
Sitten nouto oli siirtymä kapulan luokse, koira odottamaan metri kapulasta ja 7m matkalta "nouda". Toi hyvin sivulle. :) Hoksannut lomalla siirtymän sivulle. Vaikkei Nova ole saanut kuin pari kertaa noutaa niin oletusarvo on niin suuri muista treeneistä. Nostetaan siis odottamisen arvoa ja luopumista.

Nova, kaukot: hyvä maahanmeno namipalkalla. Istumaan pompulla 5m! Heitin pallon kopiksi.

Gava, ohjattu: meidän keskikokoinen kapula hukkui nurtsiin. Merkki alustalle ja oli hyvä, palkkasin. Seuraava ilman alustaa joka myös tosi hyvä, olis ansainnut suoraan palkan! Otin kuitenkin suunnan ja lähti ruutua kohti. Sitten keskikapulaa. Lähempää harjoiteltiin suuntaa siihen ettei näe, mutta pitää osata juosta.

Gava kaukot, häiriönä ruudun korjaus pois. Maahan hyvä. Istumaan nousussa jäi seisomaan. Maasta seisomaam hyvä. Yksi 15m ja muut lähempää.
Ruuti käveli myös aamulenkin tonne ja pääsi juoksemaan merkkiä ja kapulaa ei meinannut löytää metrinkään eräisyydeltä! Varmaan sai hajun sitten tai törmäsi. Vinkumisella ja haukuilla säestettynä ja ferrarina merkille.


TI AGI Josefinan ratatreeni, Nova
Tehtiin alkuun kontaktit ja pikku pätkä niitä ennen.
- Puomi hieno ja hyppy syötti sille. Otin 2on-2offilla lelun esiin, heiluttelin vähän ja palkkasin kontaktille. Puomille mentiin kehikoton rengas (sujui oikein) ja 2 hyppyä, ekalla kertaa ehti tokan ohi kun en työntänyt.
- Keinulla eka vähän lentokeinun tapainen. Otettiin kepit itse vasemmalla puolella aitaa päin, ekan lopetti liian aikaisin, sitten haki mun puolelle sisään kun en työntänyt kepeille. Sitten sujui. Suoraputki, pituus ja takaa. En käskyttänyt ja meni hypyn väärinpäin. Putkeen, pituus ja nyt ajoissa takaakierrossa niin sujui.
- A:n juoksari niin että appari palkkasi. Hypylle käännös, A jossa u putki alla. Olin vähän myöhässä alastulolla niin joku extra askel mutta koski nätisti.

Vauhtisuora: hyppy, vähän viistohyppy kutsuen yli tai puolivalssilla myöhemmin kolmannen hypyn luota (Gavan kanssa olisin tehnyt niin, mutta Novan kanssa en tajunnut). Kerran lähdin aiemmin ja tuli 2 hypyn ohi. 3 hyppy myös loiva viistohyppy joten sillekin piti katsoa että menee. 3-4 väli oli pitkä ainakin 7m, ajattelin että vaatii välistävetoa ainakin käskynä ja sitten en ehtinyt ohjata vikalle hypylle tao Nova ei irtoa. 3-4 väli meni aina hyvin kun ehdin työntämään hypylle. Lopuksi palkattiin 4 taakse apparin kanssa. Muuten heitin kumisen pallon kädestä (oli ihan näppärä niin ja pehmeä jos osuisi, mutta lentääkin ja kimpoaa).



Seuraavassa pätkässä mentiin A:n alla olevaan pätkään mikä vähän piilossa. Ekalla kertaa hidastin ennen kuin näki putkea ja meni A:lle. Sitten takaa hypylle, hyppy ja putkeen ja pystyin ohjata minimisti hypyt ja lähti hypyn viistosta hyvin takaakiertoon.
Putkesta mentiin hyppy ja käännyttiin muurille. Tein putken jälkeen persjätön ja jarrut ei siitä pelannut en myös ohjannut käännöstä. Nova jatkoi suoraan aiemmin suoritetun hypyn ja pituuden, kyllä se irtookin :D piti palkata! Koira luki ohjausta oikein.
Seuraavassa rytmitin hypylle käännöskäsky tak-tak. Se käsky tuli äkkiä mieleen. Unohdin miettiä käskyt tutustuessa kun keskityin muistamaan rataa. Hyvä käännös. Muuri ja hyppy vähän irroten sivuttaisetäisyyttä, heitin pallon. Loppua kohden perskärpäsestä muuttui enemmän irtoava noutaja. Nova on alkuun varmaan niin fiiliksissä multa löytyvistä leluista.

Gava sai juosta pk-eteenmenon nurtsille jätetylle lelulle n.50m. Lähetin vahingossa vinoon mutta korjasi.



KE paimennus Nurmijärvi, Gava
Aiheena edelleen flankit eli kaaret.

Ekalla kierroksella: Ajatuksena alkuun oli pysäyttää kun tulee sisään ja otan sitten uusiksi, lampaat tosin ehti siinä juosta ja vaatisi toisen koiran pitämään lampaat paikallaan niin hylkäsin idean. Ekat tehtiin myös niin, että kiersi mut ja 3/4 tasapainoon.
Päätin tehdä perusflankkiä eli alkeistreeniä. Halusin tosin ottaa siihen sen, että voin itse kävellä toiseen suuntaan. Välillä piti yrittää ehtiä lampaiden ohi tai mennä niiden välistä, kun menivät pientä ympyrää. Niissäkin huomasi vaikutuksen, kun Gava meni hyvin ja sopivan laajasti mä en ollut niin pulassa. Aluksi oli tosi vaikeata. Tasapainossa yritti ajaa tai heti kun pääsi takapuolien kohtaan tai jos lakkasin käskyttämästä. Away oli hankala. Comebye joka yleensäkin parempi vähän helpompi. Hetken kokeilin myös kävellä vähän koiran jäljessä, se toimi paitsi jos ehdin liian lähelle meinasi kääntyä. Loppua kohden laajensi, jopa vähän liikaa. Annoin ajaa vähän kun teki hyvin. Paimenkepillä merkkasin turva-aluetta lampaiden ja koiran välissä.
Kuljetettiin lampaat pikku aitaukseen.

Toisella kierroksella jatkettiin flankkien kanssa. Koira ja minä pyörittiin lampaiden ympärillä eri suuntaan. Meni jo helpommin. Ja ajoa palkaksi. Pari sisäflankkiäkin, Gavan vaikea taas ajossa lähteä enemmän flankin suuntaan haluisi pysyä takapuolten imussa eikä mennä kohti poskia. Niitä täytyy tehdä myös tarkoituksella esim vaihtaa ajon suuntaa.. Nämä täytyy saada läheltä kuntoon että voi olettaa että osaa tehdä saman ilman apuja ja alun käskyllä..

Kolmas kerta oli häkitys. Gava halusi hakea lampaat oikealta ja mä vasemmalta. Kolmannella oikein. Lähti taas flankillä himmaamaan ja tulemaan vähän sisään yhdessä kohtaa ja pysäytin. Ei ollut kuulemma vielä tasapainossa niin sai jatkaa kaarta. Sitten ajossa piti ottaa vähän toiseen suuntaan. Osa lampaista mietti tulla ohi, Gava sai blokattua. Ja rauhassa työstettyä kaikki sisään, vaikka itse jäin vähän liikaa lampaiden väliin enkä ollut portilla. Kun ekat lampaat oli häkissä Gava meinasi jämähtää niitä tuijottamaan ja unohti vikat. Vähän neuvoteltiin flankin suunnasta, lähti väärään, maahan, väärään ja maahan ja seuraavalla oikea suunta ja sai jatkaa. Nyt kaikki häkissä.


Nova sai veden haussa juosta korvat hulmuten isolla pellolla (lampaat pikku aitauksessa). Kävi myös heiluttelemassa häntää lampaille ja leikkiin kutsusta lampaat lähti poispäin. Istuskeli myös uittoämpärissä. Odotuksen alussa pientä ininää, koska Gava pääsi hommiin sitten rauhoittui. Kummallista olla nomepellolla missä lampaita ja ei dameja. ;) ja kaksi naisbc:tä keskittyy vain kiharakarvaisiin lampaisiin.

Kolmikon ollessa "lyhyillä" matkoilla Nova & Gava jakaa yksiön. Gava mahtuu makaamaan ja Nova istumaan. :D 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...