Siirry pääsisältöön

Haussa hämäyspiilo ja valeilmaisu

Sunnuntaina Gavan hakutreenit Korson puomilla. Gavalle erotteluharjoitus piilon kanssa, että milloin ilmaistaan ja milloin ei. 

Ensimmäiseen pistoon ehkä 1-2 korjausta, lähti ensin liikaa etuviistoon. Lähetin vähän eri kohdasta. Odotin normaalia pidempään, että uppoaa kun meni vähän epävarmemman näköisenä. Ehti siinä mennä myös vähän eteenpäin radalla, sai hajun ja palasi vähän taaksepäin. Maalimies oli kevythäkissä, kun laittoi kuonoa sisään sai rullan (joka nyt letkun pätkä). Kun oli tuomassa sitä (maalimieheltä tuli hälytys puhelimesta huusin täälläpäin). Kun suuntasi aina lähetyskohtaan takaisin. Näytölle menossa oli taas epävarma, sanoin lähempää että voi kehua. Rullan luovutus sivulla ok ja hihnan laitto. Sai juosta hihna perässä, en pitänyt siitä kiinni. 

Toiseen pistoon koira meni vähäksi aikaa näkyvistä. Ekassa Gava kääntyi liian aikaisin, maalimies oli maakuopassa. Toistolla kesti, mutta löysi sitten maalimiehen vähän mutkitellen. Rullan tuonnissa huutelin taas että tietää missä olen. Luovutus ok, mutta taisi vähän seistä vinossa. Lähti näytölle vähän keskilinjaa pitkin ja mietti vähän keskilinjan ihmistä. Kuopasta huudot ei oikein kuuluneet mutta meni rauhassa maalimiehelle. Itse juoksin mukana ja innostin menemään. Täytyy tehdä nyt lyhyemmällä matkalla, että maalimies kutsuu. Ehkä sekin voisi hetsata jos ennen "näytä" käskyä kuuluisi jo huudot.. Ehkä etenen myös liikaa keskilinjalla ja on vaikeampi mennä näytölle? Tai sitten Gava ottaa häiriötä mun mukaan tulosta. Kentällä on joskus juossut eka maalimiehelle ja sitten tulen vasta itse. Tai tehdä myös niitä missä en kytke ja päästän nopeasti.. 

Numerotkin unohtui näistä, alkaa siis alhaalta. 5. lähetys myös niin saatiin ehjä toisto. 

Kolmannella pistolla tulikin haastetta. Häkki oli siellä tyhjillään ja maalimies istui 7-10m siitä eteenpäin. Ekassa Gava otti kiintorullan ja toi sen. Tuli testattua ekaa kertaa pannassa oleva rulla. Menin kiertäen katsomaan Gavan kanssa piiloa, katsottiin sisään ja todettiin ettei siellä ollut ketään. Sitten lähetin häkistä noin 15m päästä, kävi taas häkillä, sitten alkoi katsella ympärilleen ja kun näki maalimiehen alkoi se jo kehua ja suorapalkka. Kuitenkin toisella kerralla tajusi miettiä vaihtoehtoista tapaa. Toki tällaisen miettiminenkin voi tuoda epävarmuutta näytölle.

Neljännellä pistolla otettiin ääniapu ja suorapalkka. Tämä oli helppo ja löytyi nopeasti.

Viidennellä pistolla lyhyempi matka kuin edellisessä. Oli taas häkki tyhjänä ja maalimies lähi kuusen takana. Gava katsoi häkin ja sitten löysi lähellä olevan maalimiehen. Ei ottanut rullaa. Suorapalkka siihenkin.

Kerran yritti valeilmaista ja sitten tajusi tehdä oikein. Näitä voisi helpommin tehdä niin että laittaa ylimääräisen pressun johonkin paikkaan mutta siellä ei ole maalimiestä kertaakaan. Mutta seuraavilla kerroilla tehdään helppoa ja kivaa. Haamu ja äänet nostattaa vähän ja on helppoja ainakin. Tai jos näkee maalimiehen piiloon menon. Tänään ei muuten ollut sitä, aiemmat kerrat on ollut tallaamassa tai on nähnyt keskilinjalla maalimiehiä. Toinenkin koira meinasi pistoilla kääntyä vähän eteenpäin, kuten Gava. Tänään tuli myös "tyhjiä" koska ekoissa kääntyi vähän liikaa, toistoja siis normaalia enemmän. Ja tämä oli nyt toinen tai kolmas kerta, kun rullat on metsässä.

Treenaa: 
- valepressu
- helppo treeni seuraavaksi
- näytöllä kehut maalimieheltä
- myös 60-70m pistoja..

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...