Siirry pääsisältöön

Kisaavien agirata nollatreeninä, hakuilmaisua ja esineitä

TI AGILITY

Tuomaroin edellisenä päivän kisaavia ja päätin että käydään päivällä jos vain ehtii kokeilemassa rataa. Olipa vaikeata taas tehdä sopivan helppoa, eka yritys tuntui musta mölliradalta ja sitten muistin erikoisesteiden olemassa olon, joka toki vaikeutti tuomarointia. Päivällä keli ehti kuumeta n. 22 asteeseen.
Radan pituus 182m, aika pitkä tuli siis kun voi olla n. 150-220m välillä. Aika paljon 6-7m välejä. Pikku koirilla/medeillä enemmän rengasvirheitä kehikon läpi ja kun ehti putkeen niin hyl. 6-8 ei tainnut kukaan saada väärään putken päähän, paitsi minä :D

Gava:
- Gavan ekalla yrityksellä otin puomilta hypyn kautta lenkin ja sitten vasta putkeen. Virallisissa kisoissa putki taas imi käännöskohdissa, nyt sujui. Sitten tuli virhe keinulle menossa kun olin myöhässä ja ehti renkaalle. 6-7 välissä en kertonut selvästi käännöstä ja oli mennä puomille. A:lla taas teki kuin kisoissa ja tuli juoksarina. Otettiin se erikseen, ensin alasmenolla laittaen ja kävellen kauammas, kolmannella vasta pysyi ja muisti ettei saa tulla vaikka teen ohjausta tai persjätön. Sitten hyppy ja A hyvin.
- Toisella yrityksellä nollana läpi!




Nova: kokeiltiin ensin yksittäisenä puomi, keinu, rengas ja pituus. Muuri unohtui.
- Ekalla radalla hieno puomi ja rengas. Rima 6 hypyltä. Pituuden jälkeen pyörähdys ja ehdin vähän myöhässä työntää putkeen. A:lla nätti kontakti, saattelin. Takaaleikkauksella putkeen 12, vähän kyseli. Keinulle kielto, joka tuli niissä missä en ollut edessä "houkuttelemassa esteelle". Kepit sujui hienosti! Hyvä sisäänmeno ja lopussa ehdin auttaa, mietti 2 vikan jättämistä. Sen takia varmaan en ehtinyt ohjata muurille, josta kielto. Sitten olin myöhässä putkeen viennissä ja hyl, väärä pääty. Itse en olisi jaksanut pidempää ja tässäkin tuli ylimääräiset jarrutukset.

- Toinen/kolmas yritys oli hyvää pituudelle asti, missä meni välistä ja väärään putkeen. Toisessa taas pituus kohta sujui hienosti, mutta keinu ei. Kerran tai kaksi huono A:n kontakti, joten tehtiin lelulle. Puomilla kerran sellainen 2on-2off että kävi maassa ja korjasi. Jätettiin nämä yritykset kesken ja korjasin vain estesuoritukset, kun oli kuuma.

Puomin ohi juoksi, jos en jyrännyt sitä puomille, jos jäi tilaa juosta pituudelle tai katsomaan putkia. Sekosin jo laskuissa niissä. Kontakteille hakeutumista esteen kautta täytyy treenata lisää.


Novan kanssa tyytyväinen, koska ei ole tehnyt koskaan edes mölliratoja, ei mun mielestä ole sen tasoinen mutta tuli tätä kokeiltua treenimielessä. Sujui puomi, rengas, pituus, A ja kepit). Keinu korjauksella ja muuri. Itse en luota myös niin irtoamiseen ja sain saatella joka paikkaan ja olin myöhässä sitten jostain paikkaa.


Hieno viitallinen maalimies!

TI HAKUILMAISUA

Teknopoliksella 3+3 maalimiehille. Kehuja kaikilla näytöillä. Kokeiltiin 2 toistossa kiintorullaa.

1. ohitettavana häkki ja matkaa 30-40m, hyvin meni. Häkin ohi juoksi suoraan (oli auki ilman pressua). Gava kierteli risuja matkalla. Näytölle ehkä vähän epävarmuutta heti kun matkaa.
2. mm lähellä, sai vähän etsiä rullaa makaavalta maalimieheltä. Näin hyvin koiraa, mutta koira ei maalimiestä. Hyvä luovutus ja näytöllä kehut.
3. kokeiltiin kiinteää rullaa, Gava otti avuilla suuhun mutta jäi katsomaan maalimiestä ja tiputti hetken päästä. Sai sitten irtorullan matkaan.
4. tässä rulla taisi olla niin, ettei saanut sitä ekalla. Lähti kohti sanoin "tuo" lähti uudestaan etsimään rullaa ja toi sen.
5. Maalimies oli 7-10m päässä puun takana. Auttoi vähän kiintorullan kanssa ja sanoin hetken kuluttua "tuo". Toi rullan. Tiputti sen sivulla, hihna ja näytölle.
6. Loppuun helppo, suora irtoaminen maalimiehelle. Gava sai ensin hajun ja sitten vasta bongasin hajun suunnasta mahdollisen hahmon verkon alla. Rullan löysi hyvin ja näytölle hyvin. Keskilinjalla oli hyvin henkilö, mitä vilkaisi.

Kiintorullaan apua, ei sillä toki kiire ja käytetään irtorullia kun vain ne toimii. Kivenpäällä olo oli hankala haukkuvalle, tai kaahasi alkuun tuulen toiselta puolelta ohi. Kokeiltava myös.. Näyttöjen kanssa treeniä 30-50m matkoilta.


ESINEET

Esineruutu oli suikale. Rinteessa alamäkeen ja aika hakkuualuetta. Gava sai tehdä lämmittelyesineen, vähän epäröi sitä. Gava taisi olla aika hakuun tulossa, käytti ilmavainua ja kävi bongailemassa mahdollisia piiloja ja mutkitteli aluetta pitkin poikin.

Sitten näki esineen tiputtamisen, ihminen jo valmiina paikalla. Etsi kolme lähetystä eikä löytänyt, etsi mutkitellen muttei katsonut tuota tiettyä kohtaa niin tarkkaan. Kiersi koko alueen. Toinen sakemanni ei löytänyt samaa esinettä ja aussie löysi kolmannella (?), ensin toiset esineet. Käytiin uudestaan näyttämässä. Menin vähän lähemmäs kun oli etsimässä ja sitten löytyi. Nosti ilman apuja ja kehuin lähempänä.

Autoon välissä ja vielä yksi toisto. Lompakko (kaverin esine) oli jo valmiina samassa paikkaa. Löysiköhän ekalla lähetyksellä, mutta vähän kierrellen.

Treenaa esineitä haun tai ilmaisujen jälkeen! Virittelyrutiinia ennen esineitä jne.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...