Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.6.2018

Paimennus kaaritreeniä, mini video ja piha-agia

Maanantaina Lillgårdiin paimentamaan Gavan kanssa, halusin paneutua taas flankkeihin eli hakukaariin tai niihin ympyröihin mitä koira juoksee. Käskyistä tuli puhe, ajattelen meidän käskyt usein vasen ja oikea suuntina, se vaikeuttaa kun koira ja lampaat on jossain eri suunnassa, pitäisi ajatella ympyröinä esim myötäpäivään (come bye, vasen) ja vastapäivään (away, oikea).

Lyhyt Marian kuvaama videopätkä Pukkilan paimennuksesta 9.6. Ihan alussa yksi flankki, treenaten niin että itse olen klo 3 tai 9 sijainnissa. Koira saa juosta pidemmän kaaren. Muuten siinä lähinnä siirrettiin lampaita keskemmälle seuraavaa toistoa varten.


Tehtiin eka kierros pyöräaitauksessa n. 20m halk. Kertailtiin flankkien eli kaarien kriteerejä. Olin lampaiden edessä ja koiran piti periaatteessa pitää sama etäisyys ja juosta tolppalta saman syvyisellä tolpalle. Ihan kuin wlan merkissä. :D Jos tuli maahanmenossa tai flankissä sisään, menin kohti, sanoin pois ja sitten uusiksi. Maahanmenossa ekoissa tuli koiran verran kohti, sitten ei tullut. Vähän kokeili vain istua maahanmenokäskyillä. Kun teki hyvin sai ajaa. Kriteeriksi myös että pään täytyy kääntyä. Ja ei saa rynnätä liian kovaa.

Harjoiteltiin ajamisen jälkeen, että Gava sai ottaa flankin aidan ja lampaiden väliin. Tai sitä ennen stoppasin ja kutsuin käsialhaalla "tähän". Idea olisi, että koira tulisi lampaiden ja aidan väliin, niin että oon itse keskellä lampaita ja saisi jaettua porukan. Gava tuli käteen, mutta käytti niin voimakkaasti silmää, että kaikki lampaat lähti mun luota eteenpäin. Vaikea oli myös kun pääsi ajamaan ja sitten tekemään pieniä flankkejä, kuten häkillä täytyy. Siinä tarkkana myös päänkäännöissä ja ettei stopit valu.

Myös niin, että olin lampaiden takana, flankit myös niin ok. Näin ollaan häkin luona. Yritin käskyttää myös niitä flankkejä mihin Gava ei olisi halunnut mennä. Aika hyvin kuunteli. Jos totteli väärin niin heti maahan. Hiljaiset ystävälliset käskyt. Jos teki väärin, ääni napakampi.

Hakukaaret pikku aitauksessa, niin että lähetin hakemaan lampaat, puutuin jos ei ollut takana hyvä. Vein joko sinne minne piti mennä tai korjausflankki. Silloin ei saanut ajaa jos korjattiin. Alkaa pienesti himmata, heti kun saavuttaa lampaiden tasoa ja jäisi aina silloin maahan, kun lampaat lähtee liikkeelle usein kun ei ole vielä takana vaan on takaviistossa.

Toinen kierros: otettiin lampaat isolle pellolle. Jatkettiin flankeillä ja tehtiin niitä missä seisoin klo 3 tai 9 kohdassa. Jos tuli lopussa sisään, kävelin koiran luokse ja otettiin uusiksi. Korjasin samalla sinne minne piti mennä. Vasen puoli oli jotenkin nyt vaikeampi. Koitin yhtä käskyä, mutta himmaus alkaa siinä kohdassa kun on ajoetäisyydellä. Siellä vaati lisäkäskyjä. Jos huudahdin tai heilautin keppiä niin pysähtyi kokonaan ja meinasi paristi jopa vaihtaa flankin suuntaa. Yllätys että vaikeampi suunta away sujui paremmin. Pienessä aitauksessa Gava jo paremmin uskaltaa mennä laajasti, koska aidatkin pitelee lampaita. Toki ei ekalla kerralla. Isolla pellolla matkaa oli toki 40-60m joka jo iso harppaus. Ärsyttävää, että vaati sen 2-3 käskyä ettei tullut lopussa sisään.

Jo lopetettua meitä pyydettiin demoamaan flankkien luonnollisuutta/ paimenkoiraa. Ja eipä se mitään sujunut, Gava lähti vain ajamaan jos yritin laittaa toki käsin ohjaten flankille. Tai koiran ja lampaiden edestä merkillä. Eli ohjaaja, koira ja lampaat oli kolmion malliin.

Gavan poika Disco oli toista kertaa katsomassa lampaita. Intoa riitti, että ikääkin luultiin olevan enemmän kuin 8kk.


Tiistaina kaukot Gavalle ja Novalle
- Novalle 5m päästä istuminen, vähän hidas mutta totteli ekalla. Sivulta maahanmenot taas huonoja. 
- Gava teki taas hienot kaukot, ei sekoittanut vaihtoja ja erotteli maasta istumiset ja seisomiset. 

Agilityyn liittyen pihassa

in-in välistävedot: vaikeutin niin, että hypyt oli vähän syvyyserolla, niin että sai tulla pidemmän matkan välistä. Varmaan kohta missä Gava olisi maksihypyillä pienesti kääntyen? Gava teki näitä tosi hyvin! Alkuun huomasin, että rytmitän kovasti välikön. Vaihdoin myös hyppyjen väliä lyhyeen ja pidempään. Oli siis siivekkeettömät pikkumini hypyt. 

Novakin teki paljon varmemmin jo välistävetoja ja oli saanut ideasta kiinni. Kokeilin myös eri sijaintia ja pystyin mennä vähän edellä. Täytyi ohjata vain kunnolla välistävedosta seuraava hyppy. Ja välillä tuli ekan ohi jos olin kauempana. Hypylle hakemiseta pitää vahvistaa eri kulmista ilman liikeapua, esim vinosta linjasta juoksi helposti hypyn ohi.. 

Kepit: 
- Gava teki parin hypyn kautta ja takaakierto päällejuoksusta avokulmaan kepeille, missä joko linjasin oikein tai vähän liian vähän. Sekä umpikulmaa. Yhden avokulman haki väärin ja tajusi sen itsekin, kun 4 keppiä loppui kesken. 
- Nova teki myös, takaaleikkauskepeille oli alkuun vaikea, kiersi viereisen puun mun puolelta. Myös kun otin päällejuoksumaisesti kepeille, oli haastetta. Tavallinen avokulma taas meni hyvin. Ja vedätykset, jotka ei sujuneet yhdessä vaiheessa. :) Kerrattiin myös vähän umpikulmia vaikeuttaen kulmaa, alkuun haki väärälle puolelle sisään. 
- Ruutikin pääsi kepittelemään ja jopa lähdöissä teki tiukkaa pysyä.

Muutamia mökkikuviaNovan isällä todettiin toukokuun alussa lymfooma eli imukudossyöpä ja kävi hoidoissakin, jotka oli myöhäistä. :( Onneksi ehdittiin tavata upeaa isää muutamia kertoja ja jälkikasvua löytyy parissa pentueessa.
FI JVA Arbetsviljans Havreflarn "Viljami",  
1.8.2010-19.6.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!