Siirry pääsisältöön

Sm katselua ja agilitya

Sunnuntaina reilu 8h agilityn sm-kisoissa. Oltiin ennakkoon sovittu Annan kanssa treffit AST:n kentälle kisojen jälkeen, kerran oli vielä menossa niin minäkin. Veden tankkaus ja lennosta kentälle koirat hakien. Rata tai pätkät muotoutui Annan läksypätkän mukaan, keksittiin muitakin ansakohtia ja kääntymistä. Rakennettiin rataa pidempään kuin mitä jäi aikaa treenata n. 7min tai laskien lenkin.

1-7: Putken 2 päätyyn, sitten lähdin jo juoksemaan ja käskytin suoraan putkeen pitäen ohjauksen. Pituus ehkä 7m päässä. Siitä viistohyppy, välistäveto loivasti. Kaksi rinnakkaista hyppyä joista toinen "takaa" ihmisestä katsoen. Meillä nurkassa oli putkiansa, sinne meni molemmat bc:t. Välistävedon takia ei ehtinyt niin pitkälle ja varsinaisella radalla ainakaan kun vauhti suora sinne. Otin osan kerroista takaakiertona välistäveto kohtaan. Tai jätin koiran laskeutumiseen, välistäveto ja hyppyjen ohjaus.

(5) 6-9: Edeltävillä hypyillä oli kiire, koska piti ehtiä jatkoon. Persjättö seuraavalla hypyllä ja pakkovalssi. Yritin siihen japsia (takaakierto persjätöllä eli ei valssia joka olisi pakkovalssi) ja joku kerta meni melkein in-in käännöksenä, mutta en käskyttänyt. Olisi kyllä paljon helpompi oman liikkumisen kannalta juosta vain yhteen suuntaan. Tosin Gavan kanssa oli ongelmana jos en ajoissa vaihtanut kurssia ja tehnyt persjättöä se lenkitti puomille ja lähti kaarelle. En voinut siis tehdä peruskäännöstä "takaakierto" hypyllä. Tosi hyvä kohtana meille! Gavalle vaikeita ne missä hyppy ei käännä valmiiksi oikeaan suuntaan. Rimoja 55cm tippui vähän kaikissa koska Gava ei tykännyt kun se jätettiin tekemään. Keskimmäinen hyppy meni aika pimennossa eikä ehtinyt sitä varmistamaan. Pitäisikin luottaa koiraan. 

Alkuperäisellä radalla kohdassa oli ollut 2 hyppyä ennen pakkovalssia tai japsia, yksi oli jo meille haastava. :0 Gavan pitää ensinnäkin erotella käännytäänkö hypylle vai mennäänkö putkeen. Ja kaikkiin välistävetoihin ei hirveästi ehtisi pysähtyä. Putkiansoja pitää kyllä viljellä!



A:lla hyvä kontakti. Siitä putkeen 11. Putkesta koira haltuun, oli pakko jarruttaa muuten koira kepeillä mihin syötti (sekin testattiin). Takaaohjaten hyppy ja putkesta putkeen. Piirroksesta poiketen 11-13 oli A:n puolella hyvin tilaa juosta. Putkesta tultua hyppyjen välistä seuraavalle hypylle 15. Sujui niin että valssasin flankin suuntaan. Takaakiertoon olisi ollut vaikea. Tosin putken puolelle sain Gavan kerran. 

Keinulta otin etumatkaa (tehtiin keinusta oma pätkä, kun linja ei ollut hyvä hypyltä. Muurilla käännös, koiran piti tulla ohjaajan puolelta hypylle takaakiertoon, in-in tapaan. Kepit taas esti omaa liikettä, että joutui olla suht lähellä koiraa. Ekassa taisi mennä hypyn sijaan putkeen joka 4m takana. Saatiin sitten myös onnistumaan.

Kepeille 20 sylkkärillä kauemmasta päädystä vähän loivaan kulmaan kyllä (kisoissa 90). Sujui ekalla tai tokalla? Leikkasin takaa ja pakkovalssia hypylle sivussa.
Terävään umpikulmaan putkesta. Ok törkkäyksellä. Takaaleikkauksessa/poispäinkäännöllä 2-3 väli. Sisäpuolelta sujui jos ehti työntämään.

Sm- kisoista jäi käteen vauhdikkuus, viistohypyt, koiraa voi jättää tekemään, koira tulee hyvin ohjauksiin, ohittaa ansat, tulee välistävetoihin liikkeen kanssa, hakee kepit putkesta. Putki kontakti erottelut. Kohdat piti tehdä valssilla tai persjätöllä, että ehti jatkoon. Kostautui jos ei ehtinyt. Jonkin verran takaakierto päällejuoksua tai takaakiertoja mm. medien karsintaradalla putki, pituus ja takaakiertoon. 





Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...