Siirry pääsisältöön

Kuninkuusluokkaa kohti

Agility yhtä tunteiden vuoristorataa, eilen katselin mentaaliluennon materiaaleja ja kirjoitin 2 sivua tekstiä paperille. Siitä mihin pyritään ja mitä ajatuksia herättää, mikä on tärkeintä.. Tavoitteena miettiä linjat, laskeutumiset, olla valmis suunnitelma ennen tutustumista, tehdä valinnat ohjauksista ja pysyä niissä, mielikuvaharjoitella ainakin 5 kertaa rata läpi. Ajatella, että on koiran kanssa yhdessä kuplassa, heittää pois muut kommentit ja ajatukset jotka tulee ulkopuolelta tai menneisyydestä. Mennä myös radalla "täysiä", katsoa koiraan, muistaen kouluttajan "kyllä te pystytte" tai vähän "perkele" asennetta mukaan. Ja väliä miten menee, koska startteja on lisää ja olin ilmoittautunut seuraavallekin viikolle kisoihin. Pyrkimys olla aina ajatuksen edellä seuraavassa esteessä, vaikka suoritetaan edellistä. Tehdä selkeät ohjaukset käännöksiin, päättää kohdat/pisteet mihin täytyy ehtiä.

Sunnuntaina kisattiin siis Gavan kanssa Kirkkonummen hallissa, joka oli aika helteinen. Ulkonakin oli viileämpi, vaikka mittari näytti 25-26 astetta. Kisat vähän myöhässä ja tuomarina Tampereen suunnilta tullut Laura Mättö. Radat näytti ihan kivoilta ja vauhdikkailta. Rimat 55cm.

Ensimmäinen rata, hyppäri, 10vp: tässä alku oli sama kuin 1-luokalla. Pituuden jälkeen yksi hyppy suoraan ja sitten seuraava takaa "silmukkana". Siitä tipahti rima, Gavalla aiempi käännös venähti ja taisi tulla aika huonossa kulmassa tälle? Loppu sujui muuten, mutta kepeillä meni 2-3 väliin, putkesta tultiin kovaa. Korjasin ja sitten takaaleikkasin. Pussista eteenmeno onnistui hypylle. Kepit treeniin putkesta umpikulmaan..


Toinen rata agilityrata, 0: 
tässä kaikki kontaktit ja alun kepeille vienti näytti vaikealta vauhdin takia. Ajattelin alkuun sylkkärintyylisesti, mutta päätin sitten tehdä valssin hypylle ja suoristaa näin kulmaa. Gava meinasi lähteä vähän kauemmas jo ja umpikulma muuttui avokulmaksi. Olin ajatellut takaaleikata, mutta ei onnistunutkaan joten juoksin seinän viertä mistä osa oli mennyt (mm. jonkun toisen luokan nollan tehnyt). Ehdin poispäin käännöksellä laittamaan hypylle. Putkesta tullessa piti pitää kontakti koiraan, moni luki persjättönä viereiselle hypylle kun ohjaaja katsoi puomille ja pää kääntyi. Hyppy oli myös lähellä linjaa ja koira näki sen ekana.
Puomilla onneksi Gava odotti mua hetken. :D Okserilla en uskaltanut sanoa mitään, hidastin vain vaihtia ja sanoin keinua, kääntyi onneksi sille (ei kurvannut ohi). Takaaleikkausta mietin kovasti, se ei onnistunut kääntyi toiseen suuntaan ja ehdin onneksi kalastaa, viime kerta kirkkiksellä muistissa. A:lla tarkkana ja lopussa jännitti tokavika rima, etten uskaltanut tehdä vastakäännöstä hypylle. Seuraavaksi pelotti ettei tule maalin ohi. Ja tosi hienostihan kääntyi, ehdin ottaa parit kävely askeleet ennen hyppyä.

Nolla se oli! Onnellinen olo radan jälkeen, heti radan jälkeen se tuntui tosi hyvältä enkä muistanut mitään huonoja kohtia. Jälkikäteen miettiessä tuli mieleen noita pikku kohtia ja yksi väärään suuntaan kääntyminen. Taisteltiin kuitenkin ja fiilis oli hyvä jo radalle mennessä. Ja jokaisesta radasta ajattelin positiivisesti, kaikki on sellaista mitä on tehty ja tehdään se mihin pystytään. Seuraava ajatus oli, ettei vaan ole liikaa nopeampia nollia, ei onneksi ollut. :D Otettiin kolmas rata lahjakorttina ja mentiin lenkille odottamaan vikan radan jälkeistä palkintojenjakoja.






Kitun näkymässä kaikki kolmoseni, jokainen tosin eri aikaan 3-luokassa

Kommentit

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...