Siirry pääsisältöön

Kontakteja Novalle

Keskiviikkona omatoimitreenit agilityssa Novalle kouluttamista ennen ja jälkeen.

Puomi: 

sotasuunnitelmana oli tehdä samalla idealla kuin pomminvarmoja lähtöjä. Eli koiralle tehdään kovat häiriöt ja jos tulee pois ilman lupaa, palkka menee piiloon. Jos pysyy saa vapautuksen, toki välillä palkkasin maahan ja yritin palkata niin että joutuu etsiä namin maasta, muuten ottaa sen kädestä tai koppiakin yrittää. Katsoo silloin vain käsiä. Tai sitten hain lelun ja tulin palkkaamaan sillä kontaktille. Nova sai mennä sivusta kontaktille, pidin palloa kädessä, heilutin tai heittelin, tai se oli valmiina ja heittelin sitä. Käytin palloa lähempänä koiraa. Tai heitin lelun ja käskin siitä 2on-2offiin. Näissä huomautin jos yritti karata lelulle, ellen ehtinyt ekana. Ei kauaa niin Nova kesti kaikki häiriöt! Ja minä kun oon palkannut korjauksia ja ajatellut ettei voi vielä vaatia.. Ja yksittäisissä harjoituksessa aiemmin, on joskus meinannut varastaa lelulle tai lähtenyt kehusta. Eri kehut ja häiriösanat pitää myös treenata. Ja pahemmat liikehäiriöt, nyt keskityttiin lelusta luopumiseen ja nameista.

Toinen aihe oli puomille meno eli ylösmeno.

  • Tein havainnon, että jos Nova tulee suorasta linjasta se viettää aina muhunpäin ja tulee puomin ohi ellen ihan "tönäise" ja pidä omaa puolta esteeseen asti. Jos Nova kiertää kohteen niin, että menee sen musta poispäin niin siinä taas kun tulee mua päin niin pääsee loogisesti esteelle, näinhän on tehtykin eli vain käännöksestä puomille missä koira menee ulkokautta. 
  • Putki- puomi erottelua tuli toisesta suunnasta. Alkuun meni putkeen. Sitten puomille, jätin odottamaan ja pyysin sieltä puomille, alkuun tuli ohi tai yritti kiertää siivekettä sivussa (josta osasi puomille). Sitten myös onnistumisia. Erottelua tuli myös ekassa treenissä, missä parissa käskin putkeen ja sieltä 2on-2offiin ja tein leluhäiriötä. Ekassa liikaa vauhtia (ei palkkaa), toka sujui. 
  • Putkeen lähetys kaukaa ja sieltä hypyn kautta puomille, joka suorassa linjassa. Tässä Nova tuli taas mua kohti ja ohi. Menin lähes näyttämään ylösmenoa ja sujui. 
  • Koko puomi pariin kertaan, ne oli aika lähellä kun olin nyt myöhässä että onnistuivat. Kerran teki 2on-2offin vähän liian ylös ettei koskenut vielä. Kokeiltiin kerran myös että jätin namin Novan nähden, muttei tajunnut sitä suorittaessa estettä. Näin epiksissä keinulle hyvän kontaktin, kun ekalla oli nami hiekalla koira osasi tarkistaa. Ja tokalla ei ollut, mutta koira meni heti samaan paikkaan pikanuuskaisemaan onko palkkaa. Yhtä vauhdikkaan tyylinen kuin Nova. Ei haittaa yhtään jos rauhoittaisi ja pitäisi etsiä namia. Gavalle taas ei ehkä sopisi, kun sille taas saanut hakea sitä vauhtia. 
  • Voisin opettaa myös yksittäisenä hakeutumista ylösmenolle. Jos laittaisi namialustan/alustan ja kosketuksesta palkka. Auttaisi myös ylösmenoihin. 

A:n juoksari: putki oli sopivasti edessä. Ekalla kerralla palkkasin kädestä, otin toiseen putkeen ja palkkasin ennen mutkaputkea. Hyvä kontakti ja oli menossa jo putkeen. Seuraavassa juoksin eri puolta ja palkkasin myös itse. Sitten otin A:n jälkeen putkeen ja sitten vasta palkka. Jäi katsomaan tuleeko palkkaa. Pitäisi myös palkata enemmän heittäen lelun jo kauempaa, ei niin että palkkaan kädestä ja irrotan sitten vasta. Jotenkin Gavalta jäänyt tapa, kun se tykkää taistella. Sitten vielä samanlainen missä kutsuin Novan A:lle ja vedätin kohti mutkaputkea, kunnes se tuli vastaan. Kaikki juoksi tosi hyvällä rytmillä! Toki tuli ehkä vähän hiljempaa A:lle. Tai lelu lähelle alasmenoa. 
Täytyy tehdä treeni, missä tullaan kovaa A:lle ja koiran ohjaa siitä A:n alla olevaan putkeen. Ehkä Nova oli miettinyt edellisen päivän treeniä, missä tehtiin radalla myös ja kun meni huonommin otettiin edessä olevalle lelulle. Niitäkin voisi vuorotella. Ja putken kanssa voi hyvin häivyttää palkkaa. 

Novan mielipide paimennuksesta ja odottelusta

Treenaa Nova: 
- A:lle kovalla vauhdilla ja putki alla/palkka lähellä
- A:lla vedätys, vuorotellen ohjaus häiriöta ja vaihdellen palkan sijaintia
- puomilla alasmenolla häiriöt, alasmenon korkeudelta ja sivusta 
- puomin alasmenolla ohi juoksu, sivuttaisetäisyys, takana juokseminen vaikein,, namit maahan
- ylösmenon kosketus 
- takaakierto
- lelun heitto, ei kädestä, rataa lelu kädessä? Lähetyksiä irtoamaan

Lenkillä myös muutamat kaukokäskyt, samaan malliin kuin aiemmat kerrat ja samat haasteet.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...