Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

14.6.2018

Kontakteja Novalle

Keskiviikkona omatoimitreenit agilityssa Novalle kouluttamista ennen ja jälkeen.

Puomi: 

sotasuunnitelmana oli tehdä samalla idealla kuin pomminvarmoja lähtöjä. Eli koiralle tehdään kovat häiriöt ja jos tulee pois ilman lupaa, palkka menee piiloon. Jos pysyy saa vapautuksen, toki välillä palkkasin maahan ja yritin palkata niin että joutuu etsiä namin maasta, muuten ottaa sen kädestä tai koppiakin yrittää. Katsoo silloin vain käsiä. Tai sitten hain lelun ja tulin palkkaamaan sillä kontaktille. Nova sai mennä sivusta kontaktille, pidin palloa kädessä, heilutin tai heittelin, tai se oli valmiina ja heittelin sitä. Käytin palloa lähempänä koiraa. Tai heitin lelun ja käskin siitä 2on-2offiin. Näissä huomautin jos yritti karata lelulle, ellen ehtinyt ekana. Ei kauaa niin Nova kesti kaikki häiriöt! Ja minä kun oon palkannut korjauksia ja ajatellut ettei voi vielä vaatia.. Ja yksittäisissä harjoituksessa aiemmin, on joskus meinannut varastaa lelulle tai lähtenyt kehusta. Eri kehut ja häiriösanat pitää myös treenata. Ja pahemmat liikehäiriöt, nyt keskityttiin lelusta luopumiseen ja nameista.

Toinen aihe oli puomille meno eli ylösmeno.

  • Tein havainnon, että jos Nova tulee suorasta linjasta se viettää aina muhunpäin ja tulee puomin ohi ellen ihan "tönäise" ja pidä omaa puolta esteeseen asti. Jos Nova kiertää kohteen niin, että menee sen musta poispäin niin siinä taas kun tulee mua päin niin pääsee loogisesti esteelle, näinhän on tehtykin eli vain käännöksestä puomille missä koira menee ulkokautta. 
  • Putki- puomi erottelua tuli toisesta suunnasta. Alkuun meni putkeen. Sitten puomille, jätin odottamaan ja pyysin sieltä puomille, alkuun tuli ohi tai yritti kiertää siivekettä sivussa (josta osasi puomille). Sitten myös onnistumisia. Erottelua tuli myös ekassa treenissä, missä parissa käskin putkeen ja sieltä 2on-2offiin ja tein leluhäiriötä. Ekassa liikaa vauhtia (ei palkkaa), toka sujui. 
  • Putkeen lähetys kaukaa ja sieltä hypyn kautta puomille, joka suorassa linjassa. Tässä Nova tuli taas mua kohti ja ohi. Menin lähes näyttämään ylösmenoa ja sujui. 
  • Koko puomi pariin kertaan, ne oli aika lähellä kun olin nyt myöhässä että onnistuivat. Kerran teki 2on-2offin vähän liian ylös ettei koskenut vielä. Kokeiltiin kerran myös että jätin namin Novan nähden, muttei tajunnut sitä suorittaessa estettä. Näin epiksissä keinulle hyvän kontaktin, kun ekalla oli nami hiekalla koira osasi tarkistaa. Ja tokalla ei ollut, mutta koira meni heti samaan paikkaan pikanuuskaisemaan onko palkkaa. Yhtä vauhdikkaan tyylinen kuin Nova. Ei haittaa yhtään jos rauhoittaisi ja pitäisi etsiä namia. Gavalle taas ei ehkä sopisi, kun sille taas saanut hakea sitä vauhtia. 
  • Voisin opettaa myös yksittäisenä hakeutumista ylösmenolle. Jos laittaisi namialustan/alustan ja kosketuksesta palkka. Auttaisi myös ylösmenoihin. 

A:n juoksari: putki oli sopivasti edessä. Ekalla kerralla palkkasin kädestä, otin toiseen putkeen ja palkkasin ennen mutkaputkea. Hyvä kontakti ja oli menossa jo putkeen. Seuraavassa juoksin eri puolta ja palkkasin myös itse. Sitten otin A:n jälkeen putkeen ja sitten vasta palkka. Jäi katsomaan tuleeko palkkaa. Pitäisi myös palkata enemmän heittäen lelun jo kauempaa, ei niin että palkkaan kädestä ja irrotan sitten vasta. Jotenkin Gavalta jäänyt tapa, kun se tykkää taistella. Sitten vielä samanlainen missä kutsuin Novan A:lle ja vedätin kohti mutkaputkea, kunnes se tuli vastaan. Kaikki juoksi tosi hyvällä rytmillä! Toki tuli ehkä vähän hiljempaa A:lle. Tai lelu lähelle alasmenoa. 
Täytyy tehdä treeni, missä tullaan kovaa A:lle ja koiran ohjaa siitä A:n alla olevaan putkeen. Ehkä Nova oli miettinyt edellisen päivän treeniä, missä tehtiin radalla myös ja kun meni huonommin otettiin edessä olevalle lelulle. Niitäkin voisi vuorotella. Ja putken kanssa voi hyvin häivyttää palkkaa. 

Novan mielipide paimennuksesta ja odottelusta

Treenaa Nova: 
- A:lle kovalla vauhdilla ja putki alla/palkka lähellä
- A:lla vedätys, vuorotellen ohjaus häiriöta ja vaihdellen palkan sijaintia
- puomilla alasmenolla häiriöt, alasmenon korkeudelta ja sivusta 
- puomin alasmenolla ohi juoksu, sivuttaisetäisyys, takana juokseminen vaikein,, namit maahan
- ylösmenon kosketus 
- takaakierto
- lelun heitto, ei kädestä, rataa lelu kädessä? Lähetyksiä irtoamaan

Lenkillä myös muutamat kaukokäskyt, samaan malliin kuin aiemmat kerrat ja samat haasteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!