Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.6.2018

Mithrandir paimennuspäivä

Tänään ensimmäistä kertaa paimennettiin Pukkilassa Mithrandir paimennuspäivässä, jota koulutti Mia. 


Gavan pojatkin oli paikalla! Disco oli kuin äitinsä, ei saanut katsetta pois lampaista kun näki ne ekan kerran, vauhtiakin löytyi ja silmää. Mizz oli toista kertaa ja vähän jännitti alkuun, kun pääsi ajamaan omistaja lampailla ja ilman sekä liinan kanssa tekemään flankkejä alkoi ideaa löytyä ja innostusta. Kaikki haukun tapainen jätettiin huomiotta koska on vain epävarmuutta, jos siihen puuttuisi tappaisi sen vähänkin kiinnostuksen. Silloin vain enemmän tilaa, kouluttaja tai omista huolehtii turva-alueesta ja sai pysäyttää lampaita myös seinän luo ja rentoutua. Yhteiskuvat tulee seuraavaan postaukseen. 

Gava oli kierroksien loppupäädyssä ja muut kyykin kameran kanssa. Täydellinen keli sattui olemaan. Sain videopätkää myös ekalta vuorolta hyvä itselle oli niitä katsoa miltä se näyttää "hidastettuna" tai monesti katsottuna. 

Gavan kanssa oli haaveena päästä katsomaan vähän kisajuttuja. Itsellä on niin paljon aukkoja kuinka kisat menee, vaikka jonkun videon katsonut. Nyt paimennuksen jälkeen piti katsoa vielä uusiksi video ja toki sääntöjä voisi etsiä. ;) Vaikein tässä on kaikki itselle ja kun hahmottaa "kisaliikkeiden" muodossa treenit niin näkisi paremmin mikä vaatii vielä treeniä. Ja mihin haluisi keskittyä treenissä ja mitä saada koira oppimaan. Gavalle toki myös uusi paikka, uudet lampaat, isompi pelto kuin yleensä. Tosin lampaat oli sellaisia jotka kulkee hyvin lähellä jos koira ei annan niiden lähteä. 

1. kierros: tässä peruskuljetusta ja flankkejä sekä katsottiin tolpan kiertoa. Käytännössä häkki oli tolppana.

2. kierros: katsottiin flankkejä, 3/4 treenillä ja niin että vaadin yli tasapainon. 

3. kierros: häkittäminen ja ajaminen 

Peruskuljetus: siinä oma sana jarruttamiseen. Ja maahanmenot pitäisi vaatia jos sen sanoo. Koiran pitäisi itse tajuta mikä etäisyys on hyvä. Lampaita sai taas itse hätyytellä välillä jaloista. Mutta täytyi olla tarkkana, että koira oli riittävän kaukana. Käytännössä ehkä 20m päässä tai max 10m. Kun lampaat alkoi olla jaloissa niin koira työnti niitä liikaa. Koiran pitäisi silloin pysähtyä tai kulkea hitaammin. Oikeastaan ohjaajan vauhtia ellei ohjaaja ota hirveästi etumatkaa. Gava lähtee välillä vauhdikkaasti maasta ja sitten valuisi tosi lähelle lampaita. Parempaa kohti kuitenkin, kun nyt ravasi tai jopa käveli parhaat kohdat, kun ennen laukkasi ja lampaat saattoi valua mun ohikin. Videolta näki myös hyvin lampaiden ja koiran etäisyyttä, kun keskittyy kävelemään yms voi valahtaa koira liian lähelle. Jarrutus/hidastus käsky siis, meillä time ollut kokeilussa, tehosteena käsien nosto. Se pitäisi pystyä tehdä liikkeessä ainakin jos koira on jo lähellä. Koira ei voi ajaa lampaita tietyn pisteen jälkeen ja harva osaa itse katsoa etäisyyttä. Osa koirista lähti siinä pisteessä flankille, Gava taas ajaa lampaat mun läpikin. Kun saa pätkiä tehtyä ajoa oikeassa vauhdissa, jos menee liian kovaa pitää jarruttaa niin alkaa oppia. Tai joutuu pysähtyä jos on liian lähellä. Ja palkaksi paineen löysäämisestä saa taas ajaa. 
Gavan kanssa tehtiin viimeksi myös tätä ja on se parempaan päin, kun pitää itse kriteerin. Lampaat ei saa juosta tai olla kannoilla. Gavan pitää totella maahanmenot, opetella käsky hidastamiseen. 
Tokalla kierroksella vähän tätä lisää, time käsky meni hyvin läpi, kun koiran ollessa vielä kauempana otin parit juoksuaskeleet kohtikin. Sitten kuunteli ja tuli hitaasti, siihen lopetettiin se kierros. 


Flankit: tehtiin enemmän oikeaa se vaikeampi. En oikein muista muita kuin ne mitkä oli videolla. Sellainen, missä olin koiran sivulla. Gava haki jo oikeaa suuntaa ilman painetta. Puoliväliin asti juoksee hyvin, kun alkaa saavuttaa lampaiden tasoa ne alkoi jo liikkua. Pitäisi mennä väljemmin taakse asti ja pysähtyä sinne. Nyt pysäytin Gavan, kun alkoi tulla vähän sisään ja kaari jäi videolta katsottuna sitten vajaaksi. Hoin alkuun käskyä, kunnes muistin olla hiljaa ja tuli siitä huomautustakin. Joskus korjaan vielä kaarta maahanmenon jälkeen, mutta on oikeastaan myöhäistä kun koira on jo saanut tulla flankistä sisään. Sitten saanut usein kuljettaa lampaat mulle, palkan sisääntulleesta flankistä, toki joka on korjauksen kautta "onnistunut". Pitäisi melkein pysäyttää heti kun näkee lampaissa reaktiota, oon katsonut vain koiraa milloin selkeästi tulee "sisään". Ja ottaa vaikka sieltä kohdasta kokonaan uuden toiston. 

Tuli mieleen myös flankkitreenit aidan vieressä tai kulmassa, niissä helpoin itselle oli kriteerin pito, koska piti ajatella että koiran piti pysyä aidoista muodostuvan kaaren ulkopuolella, jolloin tuli puututtua heti jos teki huonosti, käskien pois tai korjaamaan flankin kauas paineen kanssa. Ja jos teki hyvää niin sitten pääsi ajamaan (joka Gavalle palkitsevinta). Ne varmasti toimi sen takia, koska itse osasin olla johdon mukainen ja toiseelta Gavalla ollut myös vaikeuksia joskus tehdä flankkejä kunnolla aidan luona. Mutta sille on myös ollut tuttua ja turvallista pitää lampaat paikallaan aidan luona. Ehkä pitää muistutella tolla myös ne flankit lampaiden takana. 

Gavan pitää myös totella flankit yli tasapainon tai vedon. Eikä voi ennakoida milloin voi lähteä ajamaan. Voisi muistutella myös ihan lyhyitä flankkejä, jos ei tee väljästi ei pääse lampaiden taakse tai edes ohittamaan niitä. Vaikein on nähdä, mikä olisi ok ja mikä ei. Koira voisi olla myös kauempana ja itse lähempänä lampaita niin pystyn puutua jos menee liian tiukasti taakse? Niinhän tehtiin ihan alussa. Aina kun kriteerejä muistuttelee pitää kai palata vain back to basics ja pitää kriteerit. Gavanhan on saanut juoksemaan vaikka aitoja myöden, kun on osannut olla johdonmukainen. Ja flankit huononee sitä mukaan, mitä pääsee tekemään ajoa. Täytyy tasapainotella molempia, mutta enemmän vahvistaa sitä mikä ei ole yhtä luontaista. 
Eikä pidä itse jäädä siihen uskomukseen, että koirallani on huonot flankit ja se ei tee laajoja flankkejä. Se tekee niitä mitä on sallittu ja opetettu. Ja vaatii muistutuksen jos ne ei ole kriteerien mukaisia. Kouluttajan pitäisi sanoa, että sallisinko esim tokossa, että koira pysähtyy ennen ruutua tai jää etulaitaan tai olisiko ok agilityssa juosta kontaktin läpi, sen voisi korjata ja sitten jatkaa rataa. Ei vaan kerrotaan mitä pitää tehdä ja asia tehdään kokonaan alusta tai helpotetaan harjoitusta. Flankissä auttaa sekin, jos stoppaan kun tulee sisään, juoksen sinne ja sanon missä koiran pitäisi olla eikä kohdassa mihin on tullut. Viime vuonna niin tehnyt? 


Tolpan kierrossa voi itse pitää rintamasuuntaa sinne mihin koiran haluaa. Koira tulee siis hakukaarelta kuljettaa lampaat kohti ohjaajaa. Sitten kisassa sanotaan kummalta puolelta pitää kiertää tolppa ja koira tekee sen ajaen. Ekalla kerralla itsellä kesti, kun mietin käskyjä. Kun koira on nenän edessä ja tulossa kohti tai koira on oikealla puolella ja lampaat vasemmalla ja tolppa on takana.. jne. Tässä muistin katsoa lampaita, kun ensimmäisen pää kääntyy kohta seuraavatkin ja silloin kannattaa itse jo stopata koira. 
Kisoissa ilmeisesti tolpan kierrosta koira menisi ekaan porttiin asti ajaen, kuten se tekee tolpan kierronkin, mutta ohjaaja saa kävellä koiran takana. Tehtiin vikalla kierroksella tolpan kierto ja siitä ajamista. Se parani jo kolmannella kerralla. Tosin Gava mietti totteleeko flankkikäskyä, kun lampaat valui jo tolpan kiertoon olisi halunnut mennä pysäyttämään päiden puolelta. Mutta totteli kolmannella juosta pidemmän lenkin lampaiden selänpuolelta ja sitten nätillä kaarella lampaat tuli. Itse ajamisessa seisoin paikallaan ja koira oli jo ekalla portilla, osa lampaista meni kauemman portin välistä. En osannut hahmottaa missä kohdin ne menee, toki mietin meneeköhän ne. Alku oli vähän mutkittelua. Sitten valaistiinkin, että saan kävellä koiran selän takana. Vasta 2luokassa ohjaaja seisoo tolpalla. Tolpan kierto, ajoa ekalle portille ja siinä ajassa ohjaaja voi mennä lampaille tai porttien väliin ja peruskuljettaa seuraava portti ja takaisin lähtöpaikkaan. 

Gava vei lampaat häkin ympäri "tolppana"
Häkitys: käytiin tämäkin esimerkkinä läpi ja miten kisoissa menee. Vähän putosin kärryltä, mutta halusin tehdä liikkeen osana kuten kisoissa. Lampaat ja koira osasi hyvin, mutta itsellä kyselyikä. ;) Lampaat meni kyllä häkkiin ilman koiraakin. Kisa jatkuisi siis siitä, kun koira oli hakenut lampaat, kiertänyt tolpan, ajanut ekasta portista, peruskuljetusta toisesta portista, tuonut lampaat häkin lähelle. Lampaiden pitää pysähtyä ja irrota ohjaajan jaloista. Jos ne ei sitä tee koiran ollessa takana, flänkkää koira ajamaan lampaat irti. (ja myös kun meinasin jättää koiran 30m päähän ja avata häkin, mitä se sieltä pystyy reagoida jos lampaat lähtee haneen? Eka häkityksen yritys on myös tärkein.) Koiraa ajetaan kohti häkin oven saranaa. Itse täytyy valita kumman oven puolella on ja hoitaa sen puolen. Olin nyt vahtimassa oikeata reunaa. Koira katsoo lampaita ja itse avaa sillä aikaa häkin oven. Toinen käsi ovessa ja pyytää tuomaan lampaat viistossa ajaen kohti saranaa. Tässäkin piti katsoa päitä. 

Kisoissa koira menisi häkin sisään irrottamaan lampaat sieltä, samantyylistä olisi myös nurkasta irrotukset ja aidasta. Tehtiin nyt pikku häkillä, että koira meni häkin taakse. Gava mietti kerran siinä myös, että meneekö taakse kun lampaat karkaa silloin häkistä. Tällä kertaa ohjaajalla oli selkeä ajatus, eikä niin että huomaankin hetken päästä että lampaat meinasi karata ja koira pelasti. Kun lampaat tulee ulos, avaa itse portin, vaikka antaa vähän tilaa lampaille ja kuljettaa pari askelta ja koira flankkää pitämään lampaat paikallaan. Portti on myös suljettava, mutta vasta kun lampaat on ulkona tai siis niin, että ne pysyy hallinnassa ulos ottamisessakin. Asiat on varmasti konkareille helppoja ja tärkeämpi olisi treenata liikkeenpalasia ja kriteerejä niissä. Mutta itse tarvitsee myös tällaista "kisatreeniä" auttaa kun ymmärtää mistä kisat koostuu ja ettei vasta silloin tajua, että tässähän täytyy katsoa lampaita. Konkreettisen tehtävän kanssa parhaiten oppii, eri asia on liikutella sinne minne lampaat sattuu liikkumaan tai sillä hetkellä keksii. Ja kun kysyttävää löytyy yksinkertaisistakin asioista ja tiedän jo muista lajeista, miten jännittää asiat mistä ei ole kokemusta tai rutiinia. Helpoltahan ne näyttää, mutta tee sitten kaikki itse perässä. Ja tietää agilityssakin, kun tietty ohjaus menee selkärangasta voit keskittyä muuhun, jos keskittyy vain suorittamaan ja muistamaan yksityiskohdat ja siinä myös koiran ja lampaat, kun voisi keskittyä vain jälkimmäiseen jos muuten olisi rutiinia. 

Gavan tavoitteena/treenilistalla siis on saada väljät flankit (ja ohjaajan vastuulla ne, vain yksi käsky), kuuntelua että menee myös siihen suuntaan mihin ei ole veto, hidastus "time" käsky ajossa, tolpan kierto, porttien läpi. Suunnat ajaessa, nämä varmasti liittyy myös siihen että miten lähellä koira on paimennettavia ja miten malttaa avata flankkiä.

Ehkä joskus olisi tarve vapaammalle käskylle, missä koira katsoo ettei lampaat lähde ettei tarvitsisi muistaa joka suuntaa hätätilanteessa. Ehkä ne vielä oppii. Täytyy ehkä pitää paimennustreenit Gavan pehmolelujen kanssa ja miettiä käskyjä, kun koira on vastassa tai takana.

Täytyy myös buukata treenit Woollandiaan, katsoa miten olisi kisoja kesän lopulle ja tutuissa paikoissa työstää flankkejä.

Alkaa olla neljäntenä ikävuonna aika palkitsevaa kuitenkin. Keppi oli taas melkein koristeena (paineenkäyttö on opetettu toistuvaan maahan käskyyn..), Gava ei tehnyt mitään tyhmää eikä kiihtynyt. Odotti paikallaan laitumen reunalla, kun kävin ottamassa laitumella kuvia paimentavasta koirasta. Mikä kivointa, että tekeminen tuntui aika varmalta ja luotettavalta vaikka oltiin ihan vieraassa paikkaa. Mietin, että yhtenä marraskuussa tehtiinkin se kisatreeni mutta olikin 2016, koska viime marraskuussa oli pennut. Vuodessa iso kehitys.
Gava <3

Ja kiitos mukavasta päivästä asianomaisille!
Paimennuspäivän lopuksi haettiin iltapalaksi agilityn nollahamppari eli kolmosiin noususta! 

Tällainen söpö piha-apuri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!