Bordercollie
BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

1.6.2018

Tokon kehätreenit

Torstaina tokoa järkättiin omalla porukalla kehätreenit. Vähän huonoilla valmisteluilla, mutta tuli tilanteen tsekkausta ja ei ollut odotukset kovin korkeallakaan. Ja fiiliskin tekemisessä parasta. Jaoin Novalle ja Gavalle kehätreenin, kun muilla evl ajan kanssa.

Gava teki neljäntenä, ja sitä ennen liikkuroin kolmelle toisen kehistä. Lämmittelynä leikkimistä. Wilma liikkuroi ja Kati avusti muutamia tötsien kanssa.

Ruutu: eteenmenossa oli näkyvä alusta. Bongasi sen hyvin ja eteenmeno onnistui. Kehuin ja pyysin Gavan rinkiin. Virittelin pannasta pitäen ruutuun. Menin kauemmas ja lähetin. Juoksi ulos kehästä, ruudusta oli 3m kehänauhaan ja kehänauhan toisella puolen treenikasseja. Gava suunnisti kasseille. Nurtsilla ei myös näkynyt niin hyvin keltainen ruutu. Ruudussa oli valkoinen kehänauha ruutunauhana ja samaa valkoista oli kehänauhatkin. Toisella käskyllä Gava löysi ruutuun, siellä myös alusta. Maahan hyvin ja kävely ja seuraamaan tulo hyvä.
Myöhemmin otettiin uudestaan ruutu, ensin eteenmeno lähti ruutuun päin vähän viistoon. Pyysin takaisin, suuntasin ja otin vikan askeleen sivuaskeleena pois päin ruudusta, että koira varmasti suora. Toistolla meni suoraan. Palkkasin eteenmenon. Sitten ruutuun käskiessä ilman apuja, korjasi vain eteenmenoa. Virittelin ruutuun ja sitten tajusi että sinnekin voi mennä. Jätettiin lelu ruutuun ja otettiin eteenmeno, juoksi vinoon enkä kelpuuttanut. Sitten osasi juosta ihan suoraan eteen, stoppi ja siitä ruutuun. Täytyy vain vaatia suorat etenemiset, vaikka tietäisi ruudun tai se olisi lähellä. Aika kivalla mallilla eteenmeno, mutta vaatii myös apuja vielä ja sen erottelua mikä on suoraan ja mikä etuviistoon.

tunnari: tässä juoksi vähän tunnareiden ohi. Sai hajun 2m päähän. Meinasi napata ekan, mutta tajusi että viereinen oli vasta oikea. Toi sen. Taisin tuijottaa koiraan ja vähän väljä edessä. Sivullakin ehkä aavistuksen vino. Kerrattava sivulletuloja ilman apua mun katseesta. Vähän jännitti onko muistissa koko liike.

ohjattu: tämä tehtiin selkä ruutuun. Mutta kapuloiden lähelle tuli kehänauhaa ja toisella kentällä kiertotötsä. Merkin taakse isompi kosketusalusta (pikku lautasen kokoinen). Liikkuroinnissa tuijotti kapuloita ja merkkiä. Odotin kontaktia ennen merkille lähetystä, sitä tosin en taida olla vaatinut. Ei ottanut, vasta kun muutin vähän asentoa. Merkki oli hieno! Kehuin sen. Meni ehkä pienellä lenkillä merkille, oliskohan vähän miettinyt meneekö merkille vai kapuloille.. Mutta alusta myös auttoi. Vilkaisi haettavan kapulan suuntaan. Kun kontakti lähetin hakemaan, hyvin haki vasemman vaikka kapulat vähän meni nurtsin joukkoon.

kaukot: nämä tuli nyt testattua, vaikka tietää ettei suju. Sivulta maahan hyvä. 15m. Eka nousu istumaan, onnistuikohan vai seisoiko.. Sitten kun käskin seisomaan meni maahan. Kahdesti kävi noin, että teki väärän asennon mitä pyysin. Etäisyyden kanssa näytti hyvältä seiso-maahan ja istu-maahan mitkä taas vähän aikaa sitten ei toimineet. Istu seiso ei toiminut, sekotti sitä muuhun. Tuli parit tuplakäskyt ja liikkui myös niissä, missä asennot meni sekaisin, varmaan puolet koiran mittaa. Nollaavaa taitaa olla myös seuraavan vaihdon ennakointi eli jos tekee väärän asennon. Asenne oli hyvä, totteli pitkältä matkalta joka käskyä (sekään ei ole aina sujunut). Sivullenousussa vähän vajaa.

Palkka lelulla, tätä ennen vain suullista kehua.

kierto-ohjattu: merkin päällä oli oliivinvihreä/harmaa huppu. Gava meinasi mennä kapulalle. Lisäkäskyllä juoksi kiertämään, mutta menikin merkin ohi ja kääntyi kehänauhan luona. Otin uusiksi kapuloiden tasalta hetsaten, nyt hoksasi kierron. Jatkoin siitä. Istumaan stoppi hyvä. Kapulan nouto ja vasen hyppykin hyvä, autoin "hyppy" käskyllä kapulan noston jälkeen ja teki hypyn ilman käsimerkkiä. Kerran uudestaan kapuloiden vienti ja kierto. Nyt ei ongelmaa ja palkka. Tosin alkoi himmata jo stoppikohtaa, juuri silloin hihkaisin (vahingossa) kii eli leluun tulokäskyn. No ei ehtinyt pysähtyä. Näköjään kehänauha edessä tai uusi merkin huppu hämäsi.

Gava teki kivasti hommia ja noin +15 astetta illalla auringossa teki reippaasti. Kaukot, ruutu, kierto erilaisilla hupuilla. Liikkeistä jäi käymättä zeta, luoksetulo ja seuraus. Luoksetulon stoppia pitäisi myös testata ettei istu, mutta erillisenä osana.. Tai kierto-ohjattuun stoppi. Ohjattuun taas varmuutta merkille menoon erilaisissa paikoissa ja nyt merkki toimii alustan kanssa.

Treenaa:
- Kaukot, ruutu, kierto erilaisilla hupuilla
- luoksetulon stoppi erillisenä
- ohjatun merkki liikkurin kanssa, merkki vs kiertoNovan kehätreeni kohti avoa, mutta vielä kaukana

luoksetulo: unohdin että laitetaan maahan. Laitoin sitten ja liikkui vähän taakse (meni niin lysyyn). Luokse hirveätä vauhtia, onneksi tulee sivulle. :D

merkin kierto: Novakaan ei osannut 10m matkalta. Lähti luoksetulon matalalle merkille, miltä oltiin aiemmin lähdetty. 3-5m päästä sujui kierto. Sitten myös kauempaa. Tosin virittelyssä ja liikkurin käskytyksessä kesti ja kahdesti ehti lösähtää maahan! Tarjosi ilmeisesti käy siihen- makuuta. Eli palkata myös kestoa sivulla istumisessa.. Itse kierto harjoitustoistojen jälkeen sujui hyvin loppuun asti.

seuraus: täyskäännöksissä vähän herpaantui, ehkä siksi koska niihin oli aika pätkää suoraan. Joku tavallinen käännös myös huono. Juoksu hyvää ja perusasennot. Reagoi taas liikkurin käskytyksiin ja loppua kohden meinasi herpaantua, parit lisäkäskyt sanoin. Lopuksi kokeilin vielä 2 askeleen peruutusta, yksi sujuu..

Umpihyppy kutsuna: tämä sujui hyvin. Vain meinasi lähteä liikkurin mukaan ja ehti juosta lähelle hyppyä. Ja ihmetteli, kun liikkuri näytti 2m ja 4m mittojen kohtia.

Kerrattiin vähän vielä liikkeen alkuja palkaten ja seurauksessa palkkailin kontaktia. Yksi maahanmeno hyvä.

Nova, paikkamakuu: tuijotti kovasti liikkuria, joka käski Novan vikana. Palkkasin ekan naapurin maahanmenokäskyn aikaan sivulla istumisesta. Meni käskystä maahan. Makasi aika kivasti ja palkkasin varmaan 40sek kohdalla ellei liikkuri ottanut 2min aikaa.. Lopussa kävelin taakse ja sieltä sivulle. Sivulle istumaan hyvin.

Nova, ruutu: sekoitti tässä kiertoon. Appari näytti alustaa ja sujui, tulin nopeasti palkkaa ja kehuin kokoajan. Loppua kohden huononi maltti pysyä alustalla, tai ainakin kun kerran sai siitä lelun. Saa muistutella taas alustan kriteeriä ja kaakeli oli vähän hankala siihen. Tosin mietti suuhunkin ottoa, siihen parempi. Heti kun matka kasvaa, haluisi tulla vastaan. Toki appari palkkaajaa välillä ollut, joskus taas jää kiinni palkkaajiin. Mutta niillä saisi mua kauemmas.

Novan treenattava myös stoppeja erikseen, sitä tarvitsee myöhemmin ruudussa. Kaukot on unohtuneet.. 5m matkassa treenattavaa. Kierto ja ruutu molemmat kesken. Seurauksessa pidemmät suorat ja peruutus. Täyskäännökset ja käännökset ja niissä skarppina olo. Ruudun alustalla odottaminen.

Treenaa Nova: 
- seuraus täyskäännös, peruutus, pidempi suora
- kaukot
- stoppi
- kosketusalusta/ ruutu
- kierto ja erottelu merkkeihin, ruutuun yms.
- liikkurin häiriö ja liikkuroinnit

Nova (keksinyt pitää kuonoa noin) ja Tria, Gava takapenkillä jo makaamassa

PERJANTAI TOKO 

Novalle tötsän kiertoa pihassa: 
- tein ensin luoksetulon toisilla tötteröillä
- kierto 8m matkalta, lähellä oli hyppy ja meni sille. Kun oltiin hypyn tasalla meni kiertoon. Näitä lisää. Onnistui 1m päästä hypystä toisella kertaa.
- kierto 10m, reunassa matalat merkit. Juoksi ensin niille? Sitten kiertokin sujui 10m
- kierto 10m, kiersi puskan, sitten matalat merkit. 7m matkalta kierto sujui. Sitten myös 10m.

Novalle kosketusalustaa, otin savisen kukkaruukun alusen. Kriteerinä molemmat tassut alustalla. Ensin koski, meni alas, koski, yritti liikuttaa muttei saanut liikutettua. Jonkin ajan päästä malttoi pysyä paikallaan. Useampi toisto ja palkkasin paikallaan pysymisen, piti odottaa paikallaan että annan vapautuksen leluun. Tai sitten toin lelun alustalle, kun oli luopunut siitä. Ei ollut nameja nyt matkassa..

Gavalle kaukoja matkaa 5m, maahan-istu hyvä, istu-seiso taisi kerran mennä maahan? Maasta-seiso hyvä. Kaikki muut paitsi yksi oli hyviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!