Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

5.6.2018

Paimennusta ajoa ja 3/4 flankki

Maanantaille jaksoin kysellä mahtuisiko paimentamaan ja sinne tulikin myös tuttu
Heidi& Danko vaikkei viestitelty. :) Mikä parempi palkinto Gavalle aginollasta. Ja päälle metsässä juoksentelua kahden kesken, no itse kävelin. :D

Gavan ekalla kierroksella ajamista. Siirryin taas taakse jos lähti kääntämään, aika vähän yritti! Mentiin isolla pellollakin, alkuun Gava otti lampaat pieneltä puolelta, joka oli vähän eri tapaan aidattu. Alkuun vauhtia oli enemmän, katsoin tosin alkuun koiraa ja sitten kävi selväksi, että täytyy kiinnittää huomiota enemmän lampaiden vauhtiin. Jos ne kiihdyttää koiran pitää jarruttaa. Nurkissa Gava sai oppia ratkomaan ongelmat itse, viime kerralla sille kävi niin että meni liian lähelle ja lauma hajosi, niin tänäänkin alkuun. Lopussa taas osasi selvittää lampaat aidasta niin, että ajaminen jatkui sujuen. Teki ajamista yli 50m päähänkin. Totteli flankkejä myös siellä, jopa "vaikeampaan suuntaan" kuin mihin oli vetoa. Siellä välillä yritti kääntää lampaita, kun aidat tuli vastaan. Vauhtiin tehtiin niin, että jos lampaat kiihdyttää liikaa Gava maahan, muuten sai jatkaa. Loppua kohden ajoi tosi hyvällä vauhdilla keskittyen! Vau mikä kehitys viime kertaan. Ajettiin lopussa lampaat pikkuaitaukseen, Gava lopussa meni ihan hiippailleen, mutta meni liian jyrkästi ja lampaat tuli pois aitauksesta. Flankillä takaisin ja sittten saatiin lampaat portista sisään. Gava selvitti silloin hyvin loivan nurkankin ja aita kohdat. :) Osasi toisessa kohtaa myös aidasta irrotuksessa käydä itse maassa odottamassa. Alkaa ottaa myös flankkikäskyjä vastaan lähellä aitaa.


Toisella kierroksella halusin tehdä flankkejä. Niissä lähinnä kisamatka on vielä haasteena ja se, että en luota että tekee riittävän laajasti loppuosan. Ja se, että tuntuu että jos lakan käskyttämästä niin tulee sisään. Täytyy uskaltaa antaa Gavalle tässäkin vastuuta ja jos ei suju, homma alkaa alusta. Tehtiin ulkomaalaisen kouluttajan neuvomaa harjoitusta flankeistä jossa koira sai juosta 3/4, normaalin "puolikkaan" sijaan, jossa menin klo 3/15 tai 9 ja koira oli klo 12. Sen sijaan kuin yleensä, koira lähtee näin toiselle puolelle kuin mitä itse katsoo, niin tässä koiran piti ensin kiertää ohjaaja ja sitten pääsi lampaille. Otin kerran valssimaisesti/perjättötyyliin, katsoen koiraa olan yli ja sieltä ohjaukseen. Ja sitten ihan kuunteluna, että seisoin kohti lampaita ja sanoin suullisen käskyn. Jos lähti väärin niin maahan. Sai jatkaa vasta oikean suunnan tehdessään flankkiä.

Ekoissa hoin käskyä. Sitten sanottiin, että saan sanoa sen kerran. Ekassa missä en käskyttänyt kokoajan Gava yritti tulla sisään ennen tasapainoa. Laitoin maahan ja kävelin koiran luokse, ei päässyt tuomaan lampaita mulle. Näin ei ollakaan aiemmin tehty, vaan flankkiä on vain korjattu ja koira on saanut jatkaa. Seuraavana helpompi suunta. Se sujui hyvin ja sai tuoda lampaat mulle. Vähän vauhdikkaasti tuo lampaita, seuraavissa käskin vähän käsillä huitoen jarruttaa tai stoppasin matkalla. Seuraavissa muistin sanoa vain kerran käskyn ja jollakin kerralla sanoin yhden lisää, kun koira oli menossa lampaiden tason yli. Ensin matkat oli ehkä 30-40m ja vikassa ehkä 60m. Gava osassa totteli flankin heti ekalla, osassa vasta tokalla tai kolmannella. Vika flankki oli tosi hieno! Yhdellä käskyllä (?). Koira maahan lampaiden takana ja siitä sai tuoda. Joskus voi tuonnissa vaikka mutkitella itse tai tehdä pidempään peruskuljetusta, että tajuaa tuoda lampaat ohjaajalle. Ja korjata mahdollisia vetoja. Ja jos tulee lujaa ja muuten alkaa flankit toimia niin jollakin kertaa voi yllättää sillä, että juoksee lampaiden läpi ja sanoo että täytyy tulla varoen.

Jarrutuskäskylle olisi ollut tänään taas tarvetta, tuli käytettyä nimeä tai thime, mutta vaatii jonkun sitä tukevan huitomisen.

Tänään oli hyvä, että tuli kerrattua molemmat "osa-alueet" paimennuksesta. Yleensä jos jompaa kumpaa tekee liikaa toinen hajoaa. Tuli tänään mieleen, että pitäisi katsoa myös paimennusta Somerolle Woollandiaan pitkästä aikaa jos joskus sinne uskaltaa kisoihinkin. Ja itselle treenata lampaiden katsomista jos esim käskyttäisi jonkun tolpan tai "portin " läpi. Gava odotti hienosti vapaana aitauksen laidalla, kun kävin katsomassa Dankonkin paimennukset pellolla. Ajotreenissä hyödyllisintä myös kaikki aidasta irrotukset ja niiden lähellä työstäminen. Täydellinen keli tänään, 13-15 astetta, tuulinen eikä yhtään itikkaa tai ötökkää!

Lauantaina taas pellolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!