Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.6.2018

Paimennusta Nurmijärvellä uudessa paikkaa

KE PAIMENNUS

Paimennettiin aamulla Nurmijärvellä Gavan kanssa.
flankit pienessä aitauksessa, ensin nurkassa (itse lampaiden edessä ja takana) ja pieniä 2-5m flankkejä. Jos tuli sisään, käskin poispäin ja maahan. Kun teki hyvin sai ajaa lampaita ja kuljettaa vähän.
flankit pikkuaitauksessa hakukaarina, suurinosa hyviä. n. 15m matkaa?
- häkkiin laitto, häkki oli aitauksen portin luona. Gava haki lampaat portin lähelle. Sieltä ajoin aika rauhallisesti, välillä pysäyttäen. Osa lampaista häkkiin ja osa yritti mennä ohi. Sanoin Gavalle mennä flankille vastapäivään eli away. Ehtivät vähän juosta, mutta Gava pysäytti nätisti ja toi takaisin. Olisi pitänyt siis vähän enemmän kohti "saranaa" viedä, mutta nämä lampaat oli aika liikkuvaisia. Pienempi aitaus helpotti myös tehtävää ja sivussa oleva aita.Toinen kierros
pienessä aitauksessa, osa lampaista häkissä. Gava meinasi flankkikäskyllä mennä tuijottamaan lampaita häkissä, kun otin niiden puoleisen suunnan. Siirryttiin vähän kauemmas ja sitten sujui. Joku kuljetusyritys myös, nämä juoksisi ohi niin piti pysäytellä koiraa ja yrittää saada lampaat pysymään välissä.
- isolla pellolla koko porukalla: hakukaaria, tuli kokeiltua ehkä liiankin pitkää matkaa. En tiedä tarkkaa mittaa mutta ehkä lähempänä kisamatkaa? Ekassa tuli sisään, pysäytin kaarelle ja menin sinne. Seuraavassa comebye, taisin antaa mennä loppuun asti, ei sitten totellut stoppia ja rynni rumasti lampaisiin kiinni. Muutamia toistoja vielä, osan stoppasin. Vikassa sitten käskin maahan ja uudella flankkikäskyllä tai useammalla niin meni riittävän laajasti ja onnistui mulle tuonti.
Voisi tehdä lyhyempiäkin kaaria, missä saa mennä siihen asti mikä on hyvää. Ja ehkä sellaistakin missä koira kaukana ja itse meen lähemmäs lampaita?
Epävarmuus on varmaan syy miksi tekee tiukemmin lopussa, ajattelee varmistaa ettei lampaat karkaa. Silloin saa taas lampaat aiemmin liikkeelle. Jos muita lajeja ajattelee niin pitäisi saada matkaa pidennettyä vähitellen, sekin toimii että koira tulee kauempaa ja itse lähempänä tai tuo vaikka itsensä vähitellen lähemmäs koiraa..
Eijalla näki myös, kun yritettiin ilman käskyä, koiran ollessa lampaita kohti ja itse vähän välissä ettei lähde flankille vaan ajamaan ilman käskyä. Toki ajamistreeneissä Gava on saanut tehdä ajoa mun ohi.. Ehkä pitäisi muistutella myös flankkien pyörimistä lampaiden ohi, myös kun ei ole tasapainossa tai jos itse kävelee toiseen suuntaan.
- muistutella pään kääntöä ennen flankkiä? Se on vähän kärsinyt, kun testattu kuuntelua laittamalla eri suuntaan kuin haluisi mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!