Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

11.9.2016

Viikonloppu on tehty paimennuksesta

Lauantaina mentiin uuteen paikkaan Nurmijärvelle paimentamaan Reean lampaille, mukaan tuli myös Mia ja bc pojat Kio, Maico & Pike. Gava sai aloittaa ja tehtiin pienemmässä aitauksessa.

KUVIA, Mialle kiitos meidän kuvista.

Lampaat oli sopivan liikkuvaisia, mutta kilttejä tyttöjä jotka ei liimautuneet kiinni, tallanneet varpaille tai jyränneet alle. Lampailla oli vetoa portin suuntaan. Häiriötä tuli kanoista, joista osa nuoremmista tuli aitaukseenkin välillä. Ekalla kierroksella Gava kahdesti pääsi luukuttamaan ja lähti käsistä. Toisella kierroksella osasin ennakoida vaikeat tilanteet.

1. kierros: ekalla kierroksella tehtiin jonkin verran flankkejä (suuntia vasempaan ja oikeaan pyörien) lyhyeltä matkalta. Sitä, että leikkaan linjan. Myös vähän suuntiakin tavallisesti. Tosi monesti käskytin itse väärällä sanalla, kun sekoitin suuntia! Ehkä täytyy muistaa ajatella myötä ja vastapäivää.. Ajattelen itseni aina koiran viereen tai koiraksi. :D

Kerran ainakin pääsin huomauttamaan, kun lähti makuulta ilman lupaa. Muistin puuttua. Katsoin, että kesti maassa vaikka heiluttelin piiskaa ja liikuin.


Sitten ihan peruskuljetusta, siinä pystyin jo kävelemään etuperinkin välillä (minä edellä, lampaat välissä ja Gava tuo niitä takana). Nyt on edetty siihen, että alan uskaltaa yhä pidempiä pätkiä kävellä etuperin ja luottaa koiraan. Toki tarkkailen sitä samalla tai blokkaan, jos yrittää mennä ohi. Peruskuljetuksessa tuli kaksi ristiriitatilannetta, kun Gava oli ajanut lampaat aitaan, sitten oli lampaat sen ja aidan välissä. Kun Gava sitten meni liian suoraan niin lauma hajoaa, kun lampaat ei voi väistää aidan takia. Tein sitten noissa kohdin enemmän painetta ja oli lähdettävä kunnolla flankille.




2. kierros: tässä tehtiin vähän flankkejäkin (suuntia). Jos huono niin pysäytin ja laitoin painetta. Hyväksyin, vasta kun meni hyvin. Muuten maahan. Aika nihkeästi otti kuitenkin etäisyyttä. Nätisti kuitenkin nosti, jos sain menemään flankillä taakse. Tosin lampaat ei ollut niin lähellä aitaa kuin Lillgårdissa.

Tehtiin muutamia aidasta irrottamisia lähikuljetuksessa. Tein Gavan ja lampaiden väliin painetta ja sai lähteä vasta, kun näki että väistää. Sitten kuljetin heti lampaat väljemmille vesille.

Poispäin ajo sujui hyvin, jos teki toiseen suuntaan kuin mihin on vetoa. Muuten sai flankillä korjata. Lampaat lähti ihan nätisti ja Gava tuolla pikkuaitauksessa kuunteli sisäflankkejäkin ainakin reittä taputtamalla.

Ajaessa autolla ja kotona mietin pitäisikö mun olla vielä mustavalkoisempi, jos tekee tosi huonosti. Nyt joutunut maahan ja saanut tilanteen korjata. Mutta voisin myös muistaa käskeä suoraan pois tai sitten maahanmenosta, että saa mennä kunnolla sivumpaan. Tai sitten jos huono niin uusiksi, eikä pääse ollenkaan lampaille asti. Näissä hakukaarissa on hankala itselle taas miettiä mikä on oma kriteeri ja mikä on ehdoton ei. Aidan vieressä tehtävässä flankkitreenissä oppi jo, että milloin puuttua ja milloin ei. Voi olla, että ei edistytä senkään takia jos sallin aina välillä mennä alta riman.. Vieraassa paikkaa, vierailla lampailla, sauvan kanssa yms tuntui, ettei Gava alkuun myös ottanut niin hyvin painetta. Mutta toisaalta ei se ollut hirveän jäykkäkään ja jännittynyt.







 


Sunnuntaina mentiin toiselle suuntaa eli Siuntioon Päivin luokse paimentamaan. Siellä oli vähän isommat lampaat, jotka taas liimautui jalkoihin, mutta lähtivät taas helposti myös lipettiin. Tehtiin molemmat kierrokset isolla pellolla.

KUVAT 

1. kierros: Gava sai hakea tai nostaa lampaat niiden katoksesta. Lähtivät sieltä helposti, kun ajattiin sivusta. Sen jälkeen uskalsin laittaa flankille lähempää. Gava lähti myös luontaisesti hakemaan kun lampaat lähti toiseen suuntaan. Jonkin verran peruskuljetusta, joka haasteellista tuolla rinteellä missä on vetoja. Gava helposti ajoi lampaat niin, että olin kompastua niiden välissä. Mutta kuitenkin lampaat pysyi aika hyvin hallinnassa eikä karanneet, ja jos yrittivät niin Gava haki ne takaisin. Ne se tekee kyllä välillä vähän rajunnäköisesti, kun sinkoo perään. Lyhyeltä matkaa vähän flankkejä, jos pääsin sen verran irti lampaista. Poispäin ajo näillä oli vaikeata etenkin jos ehti seisahtua, että lampaat jäi jalkoihin kiinni. Täytyi ottaa heti kuljettamisen jälkeen heti perään. Nämä lampaat myös vähän haastaa koiraa, ei ihan niin pienestä väistä, joten Gava sai tehdä hommia. Olivat myös paljon isompia kuin mitä Lillgårdissa tai Reealla. Hyvää treeniä siis! Itselle sekä Gavalle.




2. kierros: tehtiin nyt enemmän flankkejä. Alussa päätin kokeilla miten hakukaari onnistuisi. Vein Gava nenä kohti aitaa ja tein painetta viereen. Ekassa lähti heti oikomaan ja pysäytin. Uudestaan painetta vähän pidemmällekin, nyt lähti hienosti kaarelle! Toistin käskyä ja juoksi aidan läheltä. Kävelin tukena lähemmäksi, nosto oli ihan nätti. Kyllä se vielä jossain vaiheessa alkaa noita tekemään. Muutamia kertoja se on kyennyt ihan nätteihin, varmaan max 5 jos on oikea määrä painetta tullut ennen.

Flankkejä eli suuntia päätettiin tehdä ensin aidan vieressä 180 astetta. Siellä Gava teki tosi nättejä. Vasemmalle paremmin, oikealla meinasi loppu olla vähän vaikea. Tosi paljon parempia kuitenkin kuin mitä oli, kun noita alettiin opettaa. Jossakin käskin kauemmas.

Flankki kohti aitaa, irrotus ja takaisin aitaan. Tätä tehtiin alkuvuodesta tai viime vuonna. Näissä huomasi miten oikea oli taas paljon vaikeampi. Vaati enemmän painetta, että meni sen hyvin. Hyvin selvisi näistä eikä alkanut edes jännittää eikä hölmöillyt. Hyvä Gava! Gavaa ei tuntunut nyt edes jännittävän nämä. Ehkä paimennusputki tekee tehtävänsä.

Kehityksen huomaa ainakin tuollaisissa pikkutreeneissä, mitkä vielä puoli vuotta sitten oli vaiketa. Nyt ne sujuu jo helpommin.


Hakukaaria taas työstämään. Senna tuli avuksi ja piti lampaat paikallaan. Ne olisi muuten heti tulleet mun luokse tai lähteneet huitelemaan. Matkaa oli 15-20m. Vein Gava sinne kauemmas. Tehtiin taas linjan leikkaamista eli kävelin keskelle laittaen painetta, sitten flankille ja menin ottamaan vastaan lampaita. Eilen mietittiin näitä ja tänään myös, kun muistelin että Annin opetuksessa kävelin persjätöllä (agility terminä) ottamaan lampaita vastaan etuviistoon (olan yli näkee lähteekö hyvin). Kun on myös mahdollista tehdä valssilla keskikohdasta niin, että katse pysyy kokoajan koirassa. Gava meinas paristi oikoa väärältä puolelta Sennaa eli liian läheltä, lähetyksessä piti katsoa että lähtee hyvin. Näissä käskin heti maahan tai otin uusiksi jos tosi huono. Ei sallittu jatkaa huonolla. Aika tiiviisti onnistuneissakin meni, vähän liiankin. Vikassa saatiin jo parempaa, näytti tiivistävän niin huitaisin piiskassa + askel kohti ja sanoin flankkikäskyn. Suurenti hyvin kaarta ja meni väljästi lampaiden taakse.

Loppuun vielä peruskuljetusta, jossa kävin myös ruohonjuuritasolla katsomassa koiran näkökulmaa. ;) Lampaat kamppasivat mut takamukselleni siellä rinteessä. :D Housut oli muutenkin ruskeat polvien tasolta, kun lampaat oli olleet niin kiinni.

Penni


Nova pääsi taas tosi puuhiin maalla, kun lähti porukoiden ja sukulaisten kanssa sorsametsälle. Iltatreeninä pääsi veneestä heitettynä aika mutaisesta lammesta hakemaan Tavi- linnun. Seuraavana päivänä hakuruutu missä 2 damia ja tavi. Hyvin ja hirveällä innolla oli sujunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!