Siirry pääsisältöön

Videoitua tokotreeniä!

Tässä eilen tuli pohdiskeltua, että Rasmuksen kanssa treenasin melkein päivittäin ja aika usein tuli kuvattua videollekin treenejä. Mitenkäs Ruutin tokon treenivideot.. hmm.. ehkä silloin vuoden iässä? Ainut mistä on videoita, jostain kisoista, kuinka sitten vertailla niitä. Vähän kuvista nähnyt seuraamisen kohtaa ja muuten saa muistaa kaiken tai luottaa kavereihin. Agilityssa taas tulee kuvattua useammin treenejä, että kisoja.

Halusin hyödyntää ihan täysin uuden paikan ja tehdään vähän kisamaisesti, en edes huomautellut seurauksessa. Liikkurikin oikeastaan aika uusi, kun meidän kanssa treenasi AST:lainen Terhi ja Elo pumi.

Seuraus, video: (empä muistais näin tarkasti ilman videota!) Mielikuva, oli että olisi ollut kokonaisuutena paljon huonompaa, mutta suurimman osan ajastahan näyttää ihan kivalta. Videolta ei nyt kuule ääniä, mutta vinkumista tuli vain sivuaskelissa ja peruutuksessa.

Herpaantuminen eka vasemmalle käännös, jää vähän jälkeen ja katsoo eteen (näitä myös kisoissa ja tuo mulle epäluottamusta).

Täyskännös ja seis, tässä Ruu katsoo ruutua ja pitää toistaa käsky kun ei tajunnut pysyä sivulla kun käännyin. Tämmöisiäkin välillä kisoissa tai sitten melkein kävelen päälle ja lyhyt sekaannus. (:0)

Missattu perusasento: Ruu jatkaa metrin mun ohi ja tajuaa tulla sivulle, tässä sen ajatukset taas muualla. (näitäkin tulee kisoihin tai sitten tekee perusasennon vähän eteen, kuitenkin kun ei huomaa ajoissa.).

Alkaa aivastuttaa seuratessa, siksi jää jälkeen, hidastin ja ehkä yksi lisäkäsky.

Vaikka se muuten seuraa hyvin, niin nämä tietyn väliajoin tapahtuvat kömmellykset syö fiilistä seuraamisesta. Toisella treenikerralla seurauksessa tehtiin toinen pätkä ja palkkasin hyvästä vasempaan käännöksestä. Sitten muistuteltiin mitä tarkoittaa "katso" vaikka liikkuri höpöttää. Kerran sain huomauttaa ja sitten piti sitä nätisti. Kisoissa esim katsoi nopee ja sitten taas laski pään, mur! Tehtiin täyskäännöksiä neliön edessä, aina kyttäis aluksi ruutua ja sitten kun sanon katso niin lähtee hyvin seuraamaan. Täyskäännöksistä Terhi sanoi, että näytti paremmalta kun en tee sitä niin nopee, tasaisella rytmillä, että Ruu ehtii kääntää takaosankin mukana, muuten ehtii tehdä vain etuosalla työtä.


Ruutu, video: Ekalla kertaa, video ei ehtinyt tähän. Merkki ok, ja ruudussakin oikea paikka. Kun huusin maahan niin ei totellut, toisellakin kerralla asteli vaan vähän eteenpäin. Sitten tuli pois. Just tollainen vammailu mitä voisi kokeessa käydä. Otettiin uusiksi ja uusitusta ruudusta video.

Toistolla merkki voisi olla napakampi pysähdys (tavaksi luisunut tollainen ruutua kohti pysähdys). Vauhti on aika tasainen. Ehkä joskus ruudussa lelu niin pinkoisi kovempaa (tosin alustallakin voi olla vaikutusta). Nyt totteli maahan, tahalleen käskin kovempaa kuin normaalisti. Seuraamaan kivasti. Meidän keltaiset häiriömerkit ei hirveesti näkynyt kentän keskeltä ;)



Luoksetulo, video: Bongasi merkit ja meni nopeasti maahan. (onneksi usein kisoissakin, kun aina ei mene noin nopeasti) Seisomisen stoppi hyvä ja suora, katsoo onko Terhillä lelua. (usein vino) Maahanmenossa vähän liukui. Sivulle ehkä aavistuksen vinoon. Muuten aika tasainen vauhti.

Toisella treenikerralla tehtiin vielä seurausta (josta kirjoitin ylle).
Merkkiä: vein eka lelun merkin taakse, ihan ok vauhti (ei kuitenkaan yhtä nopea kuin Elo). Sitten sellaiset, että kun on metrin päässä merkistä, lelu lentää. Sitten vielä ihan heittäen lelun, kun on pysähtynyt.

Kaukot: tehtiin 1-3 siirtoina välipalkattuna. Seisomasta maahan, toinen jalka liikahti. Seisomasta istumaan aika kivasti teki. Muut sujui. Ainut, että Ruu ennakoi käsky sanaa ja meni maahan sivulla. Hyvä, että erehtyi treeneissä.

Treenaa:
- seuraus "täyskäännös ja seis", välillä pitkiä 3min kisaseurauksia, kohti ruutua
- merkki ruudulle menossa, suorana merkin takana?
- ruudun lähellä häiriömerkit (nyt ei ollut)
- tunnaria treenien alkuun, kun kädet ei oo ihan jäässä!

Aamulenkillä tehtiin vähän seurausta lelulla leikkien, tosi paljon lyhyempi. Ohjattu, hyvä. Ja merkille juoksemista.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...