Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

9.1.2014

Haastetokoa, rally-tokoa ja Niinun tuuraus aksat

Tokoiltiin Malminkartanon Sirkuskentällä Veeran ja Sara aussin sekä Lean ja Zero bc:n kanssa. Mulla oli Ruuti ja Rasmus mukana.

Paikka istu: Jätettiin koirat vinoon riviin piiloon nähden. Rasmuskin osallistui, hyvin istui. Alkuun Ruu tuli vain väärälle sivulle selkä menosuuntaan päin (yksi merkkikin takana). Ruuti teki hyvin, jätin sen varmaan vähän vinoon muihin nähden. Tarkkana!

Paikka makuu: kaksi meistä kävi liikkuroimassa, itse liikkuroin eka Saran ja Zeron maahan ja Veera tuli nyökkäämään sitten meille luvan käskeä maahan. Ruu ei vilkaissutkaan. Vähän oikeaa lyhyempi makuu. Sivulle tullessa kerran palkka maahan. Hyvin nousi sivulle.

Ruutille
luoksetulo: palkka heitettynä vasemmalle puolelle seisomisen stopista. Takapuoli kuulemma nousi ylöspäin ja kutsuin silloin. (en nähnyt tonne, vaikka osasin vähän olettaa)
Sitten koemainen (nyt näytettiin peukkua kun takapuoli alhaalla), teki nopean stopin ja vielä liikkui vähän sivusuunnassa kun ihmetteli kun pallo ei lentänyt. Maahanmeno ok. Jalkojen välistä ja palkka.

ruutu: merkki ok, ruudussa hyvä paikka. Ruudussa tehtiin häiriönä niin, että ohjatun kapuloita oli siellä, muttei Ruu niitä edes huomannut :D Oli kulmissa, ehkä vois olla näkyvemmin.

-- tauko

zeta: järkkä seiso, maahan ja istu. Seisomisessa on ollut ongelmia kun on istunut. Veera sanoi, että pysähtyi hitaammin kuin yleensä (takajalat seis, mutta etujalat vähän hiipi). Lähti vähän ennakoiden mun mukaan. Maahanmenoa, ennen kertasin mikä asento ja sitten en ehtinyt miettiä käskyä ja down tuli eka mieleen, meni maahan mutta vähän istumisen kautta ja edisti. Istuminen oli ok.

Ensin maahanmenoa, että menisi nopeammin. Ja ei edistäisi, käännöksissä varsinkin meinasi edistää. Seisomisessa tein ohi kävelyitä sen jätettyä ja myös palkka heti stopista. Stoppia voisi vahvistaa peruuttamalla itse tai takapalkalla.
Nyt ongelmana oli siis
- zetan seuraus edistämättä
- käskystä seuraamaan tulo (ei ennakoiden)
- tehdä nopea seisominen ja maahanmeno
+ muistaa itse alun "katso" virittely (ottaa kontaktin) ja kerrata vaikka kulmassa minkä käskyn annat koiralle.

ohjattu: toinen koira treenaili kapuloiden toisella laidalla mitä haettiin. Ruu katseli sitä ja keskelle.. ei kovin paljoa liikkuria. Häiriönä tässä oli, että haettava kapula oli nurtsilla, muut hiekalla.
1. vino merkki
2. Ruuti keskimmäiselle, kahden pysäytys käskyn jälkeen vasta oikealle kapulalle -> kokeessa nollaisi
- haettava kapula eri alustalla tai muuta häiriötä samaan aikaan

tunnari: ympyrässä, ensin pyysin ihmishäiriötä, Veera alkuun n. 2m päässä kyykyssä. Sitten ihan kapuloiden vieressä ja pyysin lisäämään kapuloita joukkoon. Ruuti varasti kapuloille kun kuului "käsky". Meinasin käskeä pois, mutta kun ei totellut niin annoin etsiä oman. Sitten vielä uusiksi ja oma tuli. Ruu vilkaisi nekin mitkä Veera laittoi, mutta malttoi katsoa muutkin.

Kiitos treeniseurausta! Oli hyvät treenit ja kiva koittaa vähän eri haasteita koiralle. :)

Treenaa
- Ruutu: voisin koittaa koiran lähettämistä ruutuun sitä näkemättä (hakeeko paikkaa yms)
- zeta: 1. seuraus 2. jäävien nopeus 3. pois ennakointi ennen seuraus käskyä
- ohjattu: haettava eri alustalla
- tunnari: ehkä häiriönä jotain leluja myös? tai toinen koira tekee jotain kiihdyttävää liikettä
- luoksetulo: ettei takapuoli nouse käskystä ja seisomisen stopissa palkkaa ja ei

--
Rasmuksen kanssa tokoiltiin ruutua ja merkkiä, molemmat hyvin. Seurausta vähän.
Rally-tokoa ilman merkkejä tehden ja vapaana
- täyskäännös saksalaisen tavoin
- 360 astetta oikeaan
- 270 astetta vasempaan
- koira eteen ja oikealta sivulle
- koira maahan
- koira istuu, maahan ja koiran ympäri (koiran sivulle seis)
- askel oikealle
mun kekseliäisyys loppui kesken ennen Rampen intoa :D Kerran huomautin, kun Ras äänteli. Rasmus tykkäsi kovasti Tialta saaduista jostain kuivaliha herkuista, hyppi ihan mun päälle kun niitä kädessä. Ras ei yleensä hypi! Vähän isoja vaan palkaksi tai pitäisi käyttää saksia.

_______________

Niinun agilityn tuuraus tuli vähän yllättäen ja päätin, että mennään sitten molempiin. Kiitos Tia tästä mahdollisuudesta!

Halusin ensin katsoa A:n juoksareita, kun ne kisoissa epäonnistui = Ruuti jatkaa niiden tekoa. Kaksi hyppyä ennen A:ta, etäisyys oli vähän lyhyempi kuin normaalisti varmaan, kun Ruutilla oli vähän epävarmuutta ponnistus kohdissa ja kerran hyppy tippui (radalla ne mentiin toinen takaa). Tein ensin valssilla käännöksen, hyvä. Sitten tein kuin kisoissa ohjaten ja ilman valssia. Nyt yli, Niinun palkkasi apuna ja tästä tuli väärästä palkka. Toistolla varauduin huomauttamaan ja taas yli. Torut siitä. Sitten toistolla taas hyvin ja vielä kerran mun palkaten. Kerran radalla Ruu vielä suoritti A:n vahingossa ja teki hyvän alastulon. Tiia S:n jossain treeneissä se on tehnyt ehkä liian rajalta, mistä oisin voinut huomauttaa ja vaatia selvempää alastuloa, nyt kun miettii. Pitäisi muistaa kisoissa vilkaista aina mistä kohtaa tulee alas, harvemmin on aikaa tai muistaa.

Sitten otettiin yksi lähtö, ne on kärsinyt aika paljon kun Ruu on saanut hiipiä.. Jouduin palaamaan sivulle ja käskemään istumaan ja lähtiessä kerran muistuttaa. Kun Ruu odotti nätisti, Niinu heitti sille pallon. Palloa vois muistaa jättää myös takapalkaksi, kun harvoin sitä huomaa kun keskittyy niin hyppyyn. tai palkkaisin vaan ryhdistä sivulla.. Lähtö tarvitsisi niin paljon aikaa treenata tai ottaa lentävänä ja yksi onnistunut treeneihin..

Rataa: Putkesta mentiin putkeen, en uskaltanut persjättöä niin takaaleikkasin. Ehdin vähän irrottaa muurille, Ruu sai vähän irrota sinne kun en ehtinyt niin lähelle. Siitä käännöstä ja kepit.
Kepeiltä ennakoivalla valssilla hyppy, sitten toinen hyppy takaa ja poimitaan yli ja ajoissa pois alta "päällejuoksumaisesti". Vienti hypylle, johon käännös, lyhyt 2m putki ja edestä hyppy. Siitä käännyttiin, kuljetus ohi hypyn ja putkeen, jonne viennissä piti myös olla koiran lähellä. Alkuun mun rintakehä oli liian auki Ruutia päin ja lenkitti. Kun pidin Ruutin puolen olkapään kohti putkea, tuli hyvin mukaan. Tämä jäi vähän tutustumisessakin auki, miten ohjata ilman että valuu.

Putkesta taas putkeen ja puomille. Siellä tein persjätön ja oho, Ruu ei jäänytkään kontaktille. Ehkä huudan joskus painokkaammin ja kun kisat alla. Toistolla hyvä, otin uusiksi putken kautta.

Paikaltaan lähtiessä oli vaikein viedä kepit ohittaen hypylle ja sitten keppien toiseen päähän sisäänmenoon. Ekalla kertaa tässä huono käännös ja meni A:lle. Sitten paristi kepeille, kun ennakoin käännöstä ja kadotin koiran seläntaakse. Sitten onnistui. Ruuti haki tosi hyvin noinkin jyrkkää kulmaa.

En ehkä muuten olisi keksinyt leijeröintiä seuraavaan kohtaan, mutta kerran aiemmatkin teki. En ottanut vaan huomioon, että maxi tarvii lisäksi eritavalla putkijarrua. Oli siis hyppy kohti seinää, muuri ja suoraputki. Muurin jälkeen piti itse mennä toisella puolella puomia. Ruuti irtosi hyvin eteen käskyllä putkeen. Ekalla kertaa tuli vaan niin ison kaaren putkesta toiseen putkeen. :D Eka koitin putkijarruksiin vain ääntä, parhaiten toimi pieni rytmin muutos, jota alkuun arastelin käyttää. Siihen sitten lopetettiin.

Monipuolisesti ehittiin tossa ajassa. Kiva kun kerrankin tuli treenattua hyödyllisiä asioita. Pitäisi muutenkin miettiä aina rata pätkiin ja palkata enemmän käännöksistäkin tai radan suuntaan. tulee keskeytettyä helposti aina virheeseen. Tosin usein se virhe on ohjaajan ja koira saa kuitenkin palkan. Ironista, että menin tuuraamaan flunssassa olevaa ja nyt kyllä tuntuu, kuten jo ennen tokoa oli pientä kurkun aristusta. Että joku pöpö on tännekin tullut.

Treenaa:
- lähtö: vaikka yksi onnistunut ja muut lentäviä
- A:n kontaktissa tiukkana!
- uskalla irrottaa koiraa, vaikka nykyinen halli onkin aika pieni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!