Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.5.2014

Jälkikorkattu 4 vuoden jälkeen!

Treenittömiä päiviä pe, la (11h AST:n virallisissa kisoissa töissä) ja su äitien päivä.

Su illalla tein pari keppi-ilmaisuharjoitusta mini jälki metsä suikaleelle ja sain kerrata alkuun maahankäskyä, mitä tehdään kepillä. Viime jälki oltiin tehty 2010 eli 4 vuotta sitten! arvioin 2-3v. :D Tänään 3 pätkää, ihan tien laitaan tuorejälki, johon 2 keppiä. Sitten vielä kotona kerrattiin ilmaisua, matolle keppejä välimatkoin ja kun ilmaisi niin otin kepin pois ja namit. Muutamaa meinasi ottaa suuhun, sitä ei kelpuutettu.

Ilmoitin Ruutin kahteen tokokokeeseen. Tänään ilmoittaessa oli tilaa EVL:ssä 24.5 Inkooseen ja 7.6 Herttoniemeen. Tulkaa, joku seurauksi!

Maanantai iltapäivänä tein ensin jäljen. Otin kaapeista tavaroita, mitä keksin ja läväytin ne vaan Ruutin jäljelle. Keppejä, niillä on aiemmin ollut, muttei yleensä ottaen tuottanut ongelmia paitsi kahden kohdalla. Jäljellä oli mm. (ajatuksena oli n.10cm leveät ja 2cm kapea) nahkapala vihreä, mini shampoo pullo, nylonnauha kerä (musta), juuttipatukka, kepit + tunnarikapula, muovinen laastarikotelo, hanska käärittynä. Jälkipaaluksi eli alun merkiksi, kosketuskeppi missä punainen pallo päädyssä. Jäljelle tein 4 kulmaa ja 9 esinettä. Ehkä 20m suoraa ja sitten aina kääntyi.


Jälki lähti alareunasta.
Suoraan oikea, vasen, oikea, vasen ja 15m suoraan. 

Korrien tokosta innostuneena, Pekka mainitsi, ettei Fh kokeessa ole ampumista. Koska siinä ei ole tottista. Empä ole aiemmin tajunnut! No tuo mahdollisuus päästä kisaamaan motivoi paremmin. Ajattelin, että otan selvää, voidaan koittaa vähän useammin tehdä kuin 4 vuoden tauon jälkeen. Ja katsoo, jos saadaan ajettua kisanomaisia niin voihan sitä testata! Oon tosin aina epäillyt, mun jälkikouluttamista ja että riittääkö noiden tarkkuus. Joskus voisi sitten käydä jos löytää kurssin, kun saa vähän eteenpäin menoa.

Fh koe eli erikoisjälki PÄEJ on 1-luokassa 1000-1400m pitkä jälki (pituus vastaa tavallisen jäljen 2. ja 3 luokan pituutta, mutta on vanhempi). Fh jälki on 3h vanha, mutta pk jälki 2.luokassa 1,5h ja 3.luokassa 2h. Jäljelle jätetään 4 käyttöesinettä, 7 suoraa ja kulmia (90 astetta) on 6kpl. (2lk fh jälki n. 2000m, 3h, 7 kulmaa ja esinettä). Jälkiesineet voi olla esim puu, juutti, muovi, nahka, kangas, huopa,
- jälkiluennon muistiinpanoja toisesta blogista
- kuva yhden kokeen fh1 pellosta
- artikkeli peltojälkiharrastuksen aloittaminen
-> alkuun nameja jäljelle, että pää saadaan alas ja edes takaisin menevä rytmi. Koiran ei anneta säheltää kulmissa ja löytää itse! Sama kuin tokossa, ei ne sähellä miten tahansa liikkeitä. Korkea vireisen viretila pitää pitää rauhallisena, ennen jälkeä ylimääräiset pois. Tee sopiva määrä, että koiralle jäisi aina fiilis, että se haluiaisi vielä jäljestää. Kisajälki on 10m päässä, treeneissä ole koiran kannoilla, normaali talutinkin käy ja pannan kanssa remmi jalkojen alta. Kuvista näkee miten alhaalla kuono on, meillä petrattavaa!
Eri alustoja multapelto, ruohopelto jne. Märkäpelto on helpompi. Aurinko paahtaa hajut tehokkaammin kuin sade. Muista alkuun tehdä myötätuuleen, ettei tuuli tuo hajuja.
-> Aloittelevaa koiraa kehutaan kun se löytää takaisin jäljelle. Kokeneelle koiralle voi antaa pakotteen ja nykästä hihnasta, jos jälki katoaa. Jos silloin on nameja jäljellä, on hyvä kun koira saa palkan löytäessään jäljelle. Jos ei halua käyttää pakoitetta, voi koiraa jarruttaa, kun se kouhottaa ja kiskoo hihnassa.
-> Mielentilaa voi lukea hännästä. Alhaalla ja paikallaan pysyvä on hyvä, kuin hirveästi heiluva. (rotu erot) Kokeessa tulisi jäljestää rauhallisesti, että ohjaaja voi seurata kävelytahdilla perässä.
-> namien vähentäminen, satunnaisia pätkiä, kuitenkin laittaa vaikeisiin paikkoihin. Aluksi tekee suoraa, sitten loivia käännöksiä ja sitten kulmia. Vertauksena tottis kaavio, ettei sitäkään lähdetä tekemään, ennen kuin perusasiat hallussa.
-> esineet yleensä nahka, tekstiili, puu. Voi kaapeista etsiä. noin 10 cm pitkiä, 2 – 3 cm leveitä ja 0,5 – 1 cm paksuja. Ei kannata olla kauhean kirkkaan värisiä tai isoja. 
-> kun jälki sujuu, voi yllättää ja laittaa esineeksi koiran lempilelun ja pitää leikki tauon. 
-> kulman tavoitteena on, kun koira huomaa jäljen loppuvan. Se pysähtyy ja haistaa vasemmalle ja oikealle, ja lähtee sinne minne jälki jatkuu. 
-> käytettäviä peltoja voi olla vaikea löytää ja maanomistajalta pitää kysyä lupa. Pieniä nurmilänttejä vielä löytääkin. 
(c) Dogsports.fi
(c) Pirttimäen hirmut

Käveltiin nurtseille tokoilemaan jäljen vanhentamisen (30-60min) ajaksi.
Paikka istu: menin piiloon puun taakse ja odottelin jonkin aikaa. Ehkä minuutti tai alle?
Ruutu: meni vasempaan laitaan ja sieltä sitten melkein ulos. Koitin korjata, muttei tajunnut. Uusinnalla pyysin merkille ja nyt parempi ruutu! Ruuti oli aika vinossa merkkiin nähden ja vähän alamäessä.

Leikkimistä pallolla.
Kisamainen 1.
- seuraus, ihan lyhyt
- zetan seisominen
- luoksetulo stopeilla
Väleissä kehut ja käden kohotus. Pientä ääntä tuli, kun toistin välikehua. Lopussa mentiin leikkimään.

Tauko, selasin kännykällä ja Ruutia alkoi jo lopuksi kyllästyttämän.

Muutamat pallon noudot.
Kisamainen 2. Tultiin hiekalta kehään.
- ohjattu (vein jo etukäteen kapulat, vasen lähellä metsää vaikea. Pysähtyi käskystä ja haki sitten vasemman).
- zeta maahan ja istu. (aluksi seisoi istumisen sijaan)
- kaukot (muutamia siirtoja ja 10m)
- merkki
Joka välissä kehut. Vikassa eka käsky tule ja sitten vapaa. Loppuun pallon heittoa. Poikkesin vain kisamaisesta korjaamalla näistä.

Selvästi, Ruutilla tuli vähän korkeampi vire. Ei nyt saatu ihan puhdasta kisamaista, kun tein korjauksilla.

Treenaa:
- kisamaista
- zeta istu
--

Sitten jäljen pariin. Käveltiin sinne vähän kiertäen. Lämmittelyharjoituksena yhden kepin ilmaisu ja 2-3m jälkeä.

Vein Ruutin jäljen alkuun (jälkipaalulle) ja pyysin jäljestämään. Lähti ihan hyvin. Välillä jos nenä nousi, pysähtyin ja nenä maassa pääsi jatkamaan. Olin katsonut maamerkkejä ja kiintopisteitä, joista arvioida. Ekan kepin luota jäljesti aika väljästi, en antanut ohittaa ennen kuin ilmaisi. 2 ekaa esinettä keppejä. Niiden välissä oikeaan käännös. Meinasi vähän venyä ja löysi takaisin ja tunnarin. Näissä kaikissa heittäytyi heti ilman mitään käskyä maahan. Olin astunut jotkut kohdat painavammin tai potkaissut jäljen maahan. Naksuttelin muutamaa hyvää nenätyötä, osaa niistä ei kuunnellut naksutinta, vaan kovempi jes vain kelpasi. Hyvällä motivaatiolle meni ja meinasi kiskoa, niin että köhi valjailla. (Selästä kiinni ja näköjään kunnon kiskomisessa painoi) 2 muuta kulmaa meni vähän paremmin.

Shampoo pullon selvästi merkkasi nuuskaisemalla, muttei ollut siitä niin varma. Stoppasin hihnalla ja hetken mietittyä tarjosi maahanmenoa. Muoviselle laastarikotelolle heittäytyi maahan miettimättä, samoin vihreälle nahkapalalle. Juuttipatukka, joka on myös lelu vaati vähän miettimistä. Meinasi ottaa sen suuhun (tai ottiko?) ja meni sitten maahan. Ehkä sanoin käskyn maahan (laholanttu!). Vikalla oli hanskaa ja sen alla kissan patee. Nyt ei oltais maltettu mennä maahan, kun oli pateeta!! Maa oli vähän enemmän märkä siitä kohtaa, muttei haittanut. Sai syödä makuulla pateen ja sitten lähdettiin kotia.

Treenaa:
- tarkkuutta
- paremmat kulmatyöskentelyt
- nameja osittain?
- enemmän suoraa
- vertaa tokokriteereihin.
- hihnan erilainen tapa
- erilaisia pieniä esineitä

Kuvia AST:n virallisista agikisoista 10.5.14 (3lk). Ja fb sivulla.

labnou SimbaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!