Siirry pääsisältöön

Jälkikorkattu 4 vuoden jälkeen!

Treenittömiä päiviä pe, la (11h AST:n virallisissa kisoissa töissä) ja su äitien päivä.

Su illalla tein pari keppi-ilmaisuharjoitusta mini jälki metsä suikaleelle ja sain kerrata alkuun maahankäskyä, mitä tehdään kepillä. Viime jälki oltiin tehty 2010 eli 4 vuotta sitten! arvioin 2-3v. :D Tänään 3 pätkää, ihan tien laitaan tuorejälki, johon 2 keppiä. Sitten vielä kotona kerrattiin ilmaisua, matolle keppejä välimatkoin ja kun ilmaisi niin otin kepin pois ja namit. Muutamaa meinasi ottaa suuhun, sitä ei kelpuutettu.

Ilmoitin Ruutin kahteen tokokokeeseen. Tänään ilmoittaessa oli tilaa EVL:ssä 24.5 Inkooseen ja 7.6 Herttoniemeen. Tulkaa, joku seurauksi!

Maanantai iltapäivänä tein ensin jäljen. Otin kaapeista tavaroita, mitä keksin ja läväytin ne vaan Ruutin jäljelle. Keppejä, niillä on aiemmin ollut, muttei yleensä ottaen tuottanut ongelmia paitsi kahden kohdalla. Jäljellä oli mm. (ajatuksena oli n.10cm leveät ja 2cm kapea) nahkapala vihreä, mini shampoo pullo, nylonnauha kerä (musta), juuttipatukka, kepit + tunnarikapula, muovinen laastarikotelo, hanska käärittynä. Jälkipaaluksi eli alun merkiksi, kosketuskeppi missä punainen pallo päädyssä. Jäljelle tein 4 kulmaa ja 9 esinettä. Ehkä 20m suoraa ja sitten aina kääntyi.


Jälki lähti alareunasta.
Suoraan oikea, vasen, oikea, vasen ja 15m suoraan. 

Korrien tokosta innostuneena, Pekka mainitsi, ettei Fh kokeessa ole ampumista. Koska siinä ei ole tottista. Empä ole aiemmin tajunnut! No tuo mahdollisuus päästä kisaamaan motivoi paremmin. Ajattelin, että otan selvää, voidaan koittaa vähän useammin tehdä kuin 4 vuoden tauon jälkeen. Ja katsoo, jos saadaan ajettua kisanomaisia niin voihan sitä testata! Oon tosin aina epäillyt, mun jälkikouluttamista ja että riittääkö noiden tarkkuus. Joskus voisi sitten käydä jos löytää kurssin, kun saa vähän eteenpäin menoa.

Fh koe eli erikoisjälki PÄEJ on 1-luokassa 1000-1400m pitkä jälki (pituus vastaa tavallisen jäljen 2. ja 3 luokan pituutta, mutta on vanhempi). Fh jälki on 3h vanha, mutta pk jälki 2.luokassa 1,5h ja 3.luokassa 2h. Jäljelle jätetään 4 käyttöesinettä, 7 suoraa ja kulmia (90 astetta) on 6kpl. (2lk fh jälki n. 2000m, 3h, 7 kulmaa ja esinettä). Jälkiesineet voi olla esim puu, juutti, muovi, nahka, kangas, huopa,
- jälkiluennon muistiinpanoja toisesta blogista
- kuva yhden kokeen fh1 pellosta
- artikkeli peltojälkiharrastuksen aloittaminen
-> alkuun nameja jäljelle, että pää saadaan alas ja edes takaisin menevä rytmi. Koiran ei anneta säheltää kulmissa ja löytää itse! Sama kuin tokossa, ei ne sähellä miten tahansa liikkeitä. Korkea vireisen viretila pitää pitää rauhallisena, ennen jälkeä ylimääräiset pois. Tee sopiva määrä, että koiralle jäisi aina fiilis, että se haluiaisi vielä jäljestää. Kisajälki on 10m päässä, treeneissä ole koiran kannoilla, normaali talutinkin käy ja pannan kanssa remmi jalkojen alta. Kuvista näkee miten alhaalla kuono on, meillä petrattavaa!
Eri alustoja multapelto, ruohopelto jne. Märkäpelto on helpompi. Aurinko paahtaa hajut tehokkaammin kuin sade. Muista alkuun tehdä myötätuuleen, ettei tuuli tuo hajuja.
-> Aloittelevaa koiraa kehutaan kun se löytää takaisin jäljelle. Kokeneelle koiralle voi antaa pakotteen ja nykästä hihnasta, jos jälki katoaa. Jos silloin on nameja jäljellä, on hyvä kun koira saa palkan löytäessään jäljelle. Jos ei halua käyttää pakoitetta, voi koiraa jarruttaa, kun se kouhottaa ja kiskoo hihnassa.
-> Mielentilaa voi lukea hännästä. Alhaalla ja paikallaan pysyvä on hyvä, kuin hirveästi heiluva. (rotu erot) Kokeessa tulisi jäljestää rauhallisesti, että ohjaaja voi seurata kävelytahdilla perässä.
-> namien vähentäminen, satunnaisia pätkiä, kuitenkin laittaa vaikeisiin paikkoihin. Aluksi tekee suoraa, sitten loivia käännöksiä ja sitten kulmia. Vertauksena tottis kaavio, ettei sitäkään lähdetä tekemään, ennen kuin perusasiat hallussa.
-> esineet yleensä nahka, tekstiili, puu. Voi kaapeista etsiä. noin 10 cm pitkiä, 2 – 3 cm leveitä ja 0,5 – 1 cm paksuja. Ei kannata olla kauhean kirkkaan värisiä tai isoja. 
-> kun jälki sujuu, voi yllättää ja laittaa esineeksi koiran lempilelun ja pitää leikki tauon. 
-> kulman tavoitteena on, kun koira huomaa jäljen loppuvan. Se pysähtyy ja haistaa vasemmalle ja oikealle, ja lähtee sinne minne jälki jatkuu. 
-> käytettäviä peltoja voi olla vaikea löytää ja maanomistajalta pitää kysyä lupa. Pieniä nurmilänttejä vielä löytääkin. 
(c) Dogsports.fi
(c) Pirttimäen hirmut













Käveltiin nurtseille tokoilemaan jäljen vanhentamisen (30-60min) ajaksi.
Paikka istu: menin piiloon puun taakse ja odottelin jonkin aikaa. Ehkä minuutti tai alle?
Ruutu: meni vasempaan laitaan ja sieltä sitten melkein ulos. Koitin korjata, muttei tajunnut. Uusinnalla pyysin merkille ja nyt parempi ruutu! Ruuti oli aika vinossa merkkiin nähden ja vähän alamäessä.

Leikkimistä pallolla.
Kisamainen 1.
- seuraus, ihan lyhyt
- zetan seisominen
- luoksetulo stopeilla
Väleissä kehut ja käden kohotus. Pientä ääntä tuli, kun toistin välikehua. Lopussa mentiin leikkimään.

Tauko, selasin kännykällä ja Ruutia alkoi jo lopuksi kyllästyttämän.

Muutamat pallon noudot.
Kisamainen 2. Tultiin hiekalta kehään.
- ohjattu (vein jo etukäteen kapulat, vasen lähellä metsää vaikea. Pysähtyi käskystä ja haki sitten vasemman).
- zeta maahan ja istu. (aluksi seisoi istumisen sijaan)
- kaukot (muutamia siirtoja ja 10m)
- merkki
Joka välissä kehut. Vikassa eka käsky tule ja sitten vapaa. Loppuun pallon heittoa. Poikkesin vain kisamaisesta korjaamalla näistä.

Selvästi, Ruutilla tuli vähän korkeampi vire. Ei nyt saatu ihan puhdasta kisamaista, kun tein korjauksilla.

Treenaa:
- kisamaista
- zeta istu
--

Sitten jäljen pariin. Käveltiin sinne vähän kiertäen. Lämmittelyharjoituksena yhden kepin ilmaisu ja 2-3m jälkeä.

Vein Ruutin jäljen alkuun (jälkipaalulle) ja pyysin jäljestämään. Lähti ihan hyvin. Välillä jos nenä nousi, pysähtyin ja nenä maassa pääsi jatkamaan. Olin katsonut maamerkkejä ja kiintopisteitä, joista arvioida. Ekan kepin luota jäljesti aika väljästi, en antanut ohittaa ennen kuin ilmaisi. 2 ekaa esinettä keppejä. Niiden välissä oikeaan käännös. Meinasi vähän venyä ja löysi takaisin ja tunnarin. Näissä kaikissa heittäytyi heti ilman mitään käskyä maahan. Olin astunut jotkut kohdat painavammin tai potkaissut jäljen maahan. Naksuttelin muutamaa hyvää nenätyötä, osaa niistä ei kuunnellut naksutinta, vaan kovempi jes vain kelpasi. Hyvällä motivaatiolle meni ja meinasi kiskoa, niin että köhi valjailla. (Selästä kiinni ja näköjään kunnon kiskomisessa painoi) 2 muuta kulmaa meni vähän paremmin.

Shampoo pullon selvästi merkkasi nuuskaisemalla, muttei ollut siitä niin varma. Stoppasin hihnalla ja hetken mietittyä tarjosi maahanmenoa. Muoviselle laastarikotelolle heittäytyi maahan miettimättä, samoin vihreälle nahkapalalle. Juuttipatukka, joka on myös lelu vaati vähän miettimistä. Meinasi ottaa sen suuhun (tai ottiko?) ja meni sitten maahan. Ehkä sanoin käskyn maahan (laholanttu!). Vikalla oli hanskaa ja sen alla kissan patee. Nyt ei oltais maltettu mennä maahan, kun oli pateeta!! Maa oli vähän enemmän märkä siitä kohtaa, muttei haittanut. Sai syödä makuulla pateen ja sitten lähdettiin kotia.

Treenaa:
- tarkkuutta
- paremmat kulmatyöskentelyt
- nameja osittain?
- enemmän suoraa
- vertaa tokokriteereihin.
- hihnan erilainen tapa
- erilaisia pieniä esineitä

Kuvia AST:n virallisista agikisoista 10.5.14 (3lk). Ja fb sivulla.

labnou Simba



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...