Siirry pääsisältöön

Tokoa kelistä huolimatta

Tokoiltiin Heinin & Lieska bc:n kanssa sateesta ja tuulesta huolimatta. Eri Puolarin nurtsilla kuin aiemmin.

Kehääntulot 2kpl:
Mentiin lähetysmerkille. Tehtiin tunnarin kapulalla "ohjatun suunnan arpominen". Ekalla kertaa Ruuti juoksi kohti kassia siinä. Ja lopussa vapautin pallolle. Toisto oli hyvää siirtymää ja pysähdyttiin arpomiseen. Hyvin hallittu. Kokeessa on vaan se yksi mahdollisuus. :D Mutta hyvä tehdä näitä! + nyt on peräkkäin kahdet normitreenit kehääntuloilla niin useamman liikkeen ketjutustakin kisamaisena..

Viritin myös kehänauhaa ruudun lähettyville maasta irti. Huomasin, vain ruudun ja nauhat laitettua, että lähetyskohdasta ei paljoa ruutua nähnyt, kun maa venkuili. Testasin ensin ja sitten siirrettiin ruudun verran eteenpäin. Ruoho oli myös pitkää, että kartioista näkyi vain puolet. Treenikassi oli musta n. 3m päässä. Alkuun Ruuti meinasi juosta sille, kun ei muuta huomannut. Sitten menin lähelle ja useammalla käskyllä sain juoksemaan niin että huomasi ruudun merkit. Sivusta sisään ja palkka, kävi sekin kun oli vaikea.

Ruutu helpommassa sijainnissa, Ruuti vielä yritti lähteä väärään suuntaan. Sitten saatiin kaksi hyvää suoritusta. Ei siis ole ihan varmaa juosta mun näyttämään suuntaan, jos ei bongaa ruutua.. Tässä oli vielä nurtsin laitaa myöten ruutu, ei ollut keskellä nurmea. Ruudun rakennuksen ajaksi jätin Ruutin myös vähän kauemmas ettei niin hyvin näe sijaintia.

seuraus: Heini jo aiemmin ehdotti, etten lähtisi samaan aikaan kun sanon seuraa (viime tokokokeessa pari huonoa seuraamaan lähtöä). Testattiin sitten niin, kerran itse mokasin ja lähdin liian nopeasti. Ruuti meinasi vähän ääntää, varmaan epävarmuutta kun ei heti lähdettykään. Hiljemmin oli jos lähdin nopeammin. Mutta koitin myös palkata kun hiljenee sivulla (seuruu käskyn jälkeen) ja sitten palkan jälkeen liikkeelle.
Nyt palkkasin myös namilla. Olisi pitänyt pitää lelun heittely taukoakin.. Tai tuli mieleen, jos juoksuttaisi kiertämään tolpan tai merkin ja seuraamaan..

tunnari (1 väärä, 1 oikea):
Korkean heinän kohdalla. En itse nähnyt mitään kapuloita. Nyt katsoi, mihin liikkuri ne laittoi. Unohdin laittaa merkin samalla linjalle häiriöksi. Tehtiin rivi ja tuuli rivin suuntaisesti. Ruuti nuuskutteli ja toi sitten oman viereisen, tuuli toi hajun. Sama moka myös ma treeneissä! Lisää tuulensuuntaan tunnareita siis! Toinen oli vähän helpompi, että tuuli tuli vain yhden väärän päälle. Nyt tarkistelee vähemmän, mutta erehtynytkin. :/ Toistolla löysi heti omalle.

Treenaa: 
- Ruutu vaikeampiin kohtiin ja välillä taas helppo.
- tunnari tuulessa
- seuraus, muista 1-3 ennen liikkeelle lähtöä. Muista antaa purkaa painetta.

Sade ei haitannut ollenkaan meidän työmyyrä bortsuja. Ruutiltakin yritystä löytyi vaikka vähän vaikeammat treenit.


Päivällä jumpattiin Rampen ja Ruutin voimin. Ristikkäisiä nostoja 10kpl per 2 jalkaa. Rasmus oli selvästi huojuvampi. Rasmus asettui nukkumaan mun jalkoihin, kun rapsuttelin. (Valmistujais järjestelyjä porukoilla) Ja vaihdoin pehmoisemman pörröpannan kauluriin.

Illalla koulutin agilitya. Siisteimmät fiilikset jäi, kun testattiin että Ruuti teki ensin lainakoirana koulutettavan kanssa ja hetsasin hänen tolleria ja katsottiin helppoa ratapätkää. Sitten koiran vaihto ja olipas lisää vauhtia! Sitten kun sai vielä oikealla dravilla vietyä niin jopas sitä vauhtia löytyi! Muistaa niin, kun löysi Rasmuksesta sen toisen vaihteen. Mulla on ilo kouluttaa kahta tolleria ryhmässä.

Eilen Ruuti ensin agilityssa hihnassa ärähti tolleri nartulle, että menes pois. Sitten jäähkälenkillä taas juoksi sen kanssa rallia. Ihana, kun pyytää nykyään kaikkia treenikavereita tuolla nurtseilla leikkimään.

Kotisivuista enään 9 sivua vailla uudistusta (6 takana). Sain korjattua myös ääkkösongelman. Hitaasti, mutta varmasti!


 


Tänään tehty avainnauha, turvalukolla. Eka itselle tekemä! 
"Kaulan ympärys 67cm ja helmet + lukko 9cm.
Solmut oli se vaikein juttu. :D

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...