Siirry pääsisältöön

nASTa cup kisaavien rataa

Käytiin AST:läisen Virpin & parson Adan kanssa kentällä. Voi elämä noiden kahden kuoroa autossa, kun Ruuti aloitti. Noi olisi huutaessaan kauhukaksikko. Ruutin mielestä agilitykaverit on ihan jees, mutta ajatteleppa niitä remmilenkillä nähtäviä alaluokan koiria, jotka ei opiskele edes agilitya tai tokoa! Niiden katsominenkin inhottaa.


Aamulla siis agikentälle tekemään mun tuomaroivaa kisaavien rataa. Eilis illalla olo oli taas niin flunssan uuvuttama, niin ajattelin tehdä namialustalle irtoamisia. Pätkissä siis ja vähän sai juosta, muttei tarvinnut täysiä. Lähtö kerran palkattuna (jämä juustot mukana!), pysyi nätisti. Kurrea ei meinannut tehdä alkuun, sitten tassun nostona lintsattuna (oon sallinut vähän pienemmän kropan kohotuksen, kunhan toinen jalka nousee). 

Puomilla stopit. Kerran testasin käskyttämällä, eteen eteen ja meni yli. Sitten taas stopilla. Rengas laitettiin muurinpaikalle (3). Ekaa kertaa renkaan tehdessä läväytti päälle ja onneksi on hajoava rengas! 

Hyppy 4 ja 5 oli lähes samassa linjassa radalla. Ensin palkka oli hypyn 4 takana, josta sai suoran linjan alastulo-rengas-hyppy. Sitten vielä sellainen, että 5 hypyn edessä rasia. Keinun teki nätisti joka kerta, jee! Sitten namirasia putken 8 eteen ja keinulta irrotus sinne. Piti vähän saattaa, ettei mene A:lle. Pätkä putki 8 ja hypyn 9 eteen rasia ja valssailin kauempana. Kerran toistolla tiputettiin rima 10 ennen putkea. Putkesta 11 kääntyi super tiukkaan! Kepeille hienosti ja olin jättänyt reilun metrin päähän lopusta ylläripallon! Siitä seurasikin tauko. Ruuti olis kyllä tarjonnut pallon heittoa Virpille varjon sijaan. Keli oli ihan toppikeliä! 

Toiselle osiolla putki 11 ja A:lle asti. Pystyin leijeröidä hypyn 10, kun kisoissa taas jotkut koirat tuli saatettunakin ohi A:n. A:ta pari kertaa lelupalkalla, heitin vierivän pallon. Eka vähän myöhässä ja sitten paremmalla ajoituksella. Hyviä kaikki! Loppuun vielä putki 15, A, persjättö ja lopun kieputukset. Hienosti män! Virpi sanoi, että koski myös nätisti alastulon. Ei toi pätkissä niin pahalta tuntunut, muttei kovin suurta nollamäärää ainakaan medit ja maxit saanut! Hyvin menneet treenit, vaikka aika helposti noita tehtiinkin, vaikkakin itsenäisesti/irroten. Seuraava kerta voisi olla hyppytekniikkaa. Ja muistan aina koiran jumppaamisen kun se ei ole lämpätty!


Tuomaroin ast:n epävirallisessa agilityn nASTa cupissa siis ekaa kertaa. Jännitti hieman! Kontaktin oisin voinut sijoittaa niin ettei tarvitse liikkua niin paljon. Keinulla piti myös muistaa kaikenlaisia sääntöjä ja renkaalla! Ja joskus unohdin näyttää, jonkun mutta vuoron loppuun mennessä muistin. Kaikki loppujen lopuksi merkittiin oikein tuloksin. Yhdelle koiralle ylösmeno virhe, parit alastulot tultiin reilusti yli ja yksi rajalta. En viilannut pilkkua 2on2offissa, jossa takajalat nouseekin ylös ja alas. Tai jos kielto ei ollut kauhean paha. Kerran olisi pitänyt tajuta huutaa koirakko ulos kehästä, kun kuritti ikävästi koiraansa. :( Jatkossa tietää. 

Kotisivujen uudistus innostus on iskenyt! Ulkoasu on yli puolen välin ja siitä tulee ihana! Sivustoakin vähän uusitaan ja jo aiemmin uusin jotain tekstejä, Ruutin osalta. Tulokset sinne on päivittyneet. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...