Siirry pääsisältöön

Kisamaista tokoa Ojangossa

Vähän extemporee kyselin treenikaveria HSKH:n kentälle tokoilemaan ja mentiin kerran Leppävaarassa tavatun Sallan ja bc Jasun kanssa. Tehtiin koemaiset treenit ja loppuun sitten palkattunakin vähän. Oon ollut vuoden alusta jäsenenä ja ekaa kertaa sai hyödynnettyä kentän käyttö mahdollisuutta. Agissa ja toko epiksissä vaan kisattu kentällä sekä hallissa tokon virallisia. To 5.6 on kisat HSKH:n järkkäämänä. Hyvä, kun kentällä oli käytettävissä oranssit tötsät ja este. Rakennettiin kenttä Ruuti näkösuojan takana, vielä kisamaisempi!

Paikalla istuminen 2,5min, "9-10": Hyvin molemmat oli.

Paikalla makuu 4min, "0": Ei reagoinut mun ekaan "down käskyyn", se riitti ja sanoin käskyn ja niskasta alas ja pikku ärähdys. Viime kokeessakin meni vasta toisella. Päätettiin tehdä pitkänä. Vähän ajattelin pitäiskö kurkata keskivälillä kuin istumisessa tein. No Ruuti sitten oli istumassa kun 4min koitti. Siitä vihainen maahan laitto ja olin hetken aikaa piilossa. Kävelin vaan sivulle ja kutsuin mukaan ja "käy siihen" käskyn kanssa odottamaan. Lisää 4min paikka makuita siis!

Ruuti oli Jasun ajan näkösuojassa (katoksen takana), paitsi vähän sieltä hiipparoi niin, että näki.

Pallon heittelyä ennen vuoroa. Ehkä 10 heittoa?

Ihan alussa liikesiirtymässä yksi nami. Sitten piti vähän pysähdellä, kun meinas lähteä yli metrin edelle.
Zeta "8": pidemmällä siirtymällä. Järkkä istu, seiso, maahan. Istumisessa ei ollut niin hereillä. Viime treeneissäkin, sentään istui. Seuraamaan tulo vähän hidas ja ehti katsoa merkin. Muuten vähän hektisen tuntuista, vaikka teki asennot. Tein pari pysähdystä, kun tuntui ettei oo hereillä.

Ruutu "8-9": virittelyssä katsoi vaan merkkiä ei ruutua. Merkki ok. Ruutuun lähti eka liian keskelle ja sitten korjasi ruutuun. Tosi loivan V:n muotoisesti. Joku jumitus, kun unohdin että mä käsken koiran seisomasta maahan. Tulipahan tehtyä viiveellä. Kerran palkka ruutuun, kun liikkuri oli sanonut käsken kutsua koira. Sitten kutsuin sieltä, pysähdyin heti kun tuli sivulle.

Metallinouto "9": Hypyn yli. Kyttäsin, että ääntääkö. Koska varasuunnitelma oli vielä extra liikkeeksi. Löysin keskikokoisen vieras metallin, jolla nouto. Haki hiljaa, ei ällötellyt vierasta ja toi sen nätisti sivulle. Jee! Pois kehästä ja pallon heittoa.

Siirtymät "5": Muistin kehut. Mietin vaan voisko ne olla vähän hillitymmät. Ainut missä Ruuti nyt ääntelee on noi liikkeiden välit. (tosin varmaan olis seurauksenkin ääntänyt) Oon nyt näissä kisamaisissa jättänyt treeniliivin pois. Kisoissa se on ollut ehkä autossa tai salaa jätetty.
Vapautuksesta, Ruuti meinas välillä lähteä palkalle päin. Ja joskus se tuo ongelmia, ettei se loppu kokeessa suostu odottaa jos tuun kaukoista esim sivulle. Namirasialla oli sama ongelma ja vielä pahempi. Mietin, jos joskus olisi ylläri pallo taskussa, kentän laidalla olevan lisäksi. (tietää että pallo on treeniliivin taskussa) Sillä sais palkan jostain liikkeestä tai hiljaisesta siirtymästä. Moni tuomari ei tykkää jos se noissa väleissä ääntää.

Toki niitä pitää treenata paljon ja hyvä, jos Ruu osaisi tarjotakin siihen tulemista. Tai sitten treeneissä voisi kehua vaan treenattavan liikkeen, ottaa siirtymän ja vasta sitten palkka. Se on vaan niin paljon vähempi arvoista, koska vähiten palkkaa.

Treenauksena loppuun liikesiirtymiä: Merkeiltä merkeille. Palkkasin kun tuli hyvä kontakti. Välillä alussa, välillä ihan ohjatussa paikassa. Ruutuun ohjauskohta oli vaikea, kontakti tuli kun olin mennyt metrin merkin ohi. Nyt ne meni ihan ok, mutta treenin alussa vaikein. Niillä siis aloittamaan treenejä! En tiedä olisko selvin, että palataan aina lähtöpisteeseen, jos eksyy kauemmas. Sanoisin vaan oho.

Ruutu: vielä pallo vieden ruutuun yksi toisto. Nyt suoraan merkiltä ruutuun. Siihen jätettiin.

Aiemmista treeneistä

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...