Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.5.2014

Mutatassu ja p***a kaula

... jäljen ja metsälenkin jälkeen. Sportstracker on kyllä aika huono (+ unohdin sen palkkaus ajaksi). Laskin kartan mittasuhteista, että pituus oli n. 140m. Mentiin metsän rajassa (oja välissä), siitä sillan yli mutapellolle (vaikka se oli ylämäessä niin satanut niin paljon, kannatti laittaa lenkkarit) ja sitä oli kolmas osa nurmijäljestä.

Jäljelle 8 esinettä, vanhensin 40min. (kokonaisuudessaan meni 2h kävellä paikalle, vanheminen ja pois) Sillä aikaa lenkkeiltiin urheilupuistossa ja metsän kautta takaisin. Välillä oli hirveitä lätäköitä, ja Ruuti pinkoi aina niin kauas, että hyvä kun näki ja huutelin sitä lähemmäs. Ruuti oli niin innoissaan, kun tein jäljen ja kiireellä tultiin takaisin päin. Majoitin Ruutin tohon alemman kuvan pöytään kiinni ja tajusin jäljen tehtyä, että mun pitää kiertää pikku metsä suikale (silloin en näe Ruutia), että pääsen jälkeä sotkematta sen luokse. Lenkin varrella, näin pari lupaavaa pientä pellon pätkää.

Lähti hyvin jäljelle ja Ruu tajusi, että ekalla metrillä on nameja. Eka kulma tuli vähän alle 10m päässä ja sitä ennen esinekin, rullattu hanska. Ruuti oli niin keskittynyt etsimään nameja, ettei alkuun meinannut ollenkaan merkata hanskaa. Se huono puoli näköjään nameissa. Kulmaan pari namia ja aika hyvin lähdettiin oikeeseen suuntaan. Nyt oli testinä tavallinen panta ja hihna, joka oikean jalan ali. Alkuun meinasi ottaa sen sieltä pois, mutta pujotin uudestaan.

Pidempi suora, jossa oli 3 esinettä. Toinen esine keppi meni ohi, ehkä oli jäljen sivussa, enkä itsekään huomannut kuin yli mentyä. Jäljellä muistin, että se oli niillä kohdin. (ojassa oli roskat kahden esineen kohdilla, niistä helppo katsoa) Kolmas esine oli juuttipatukasta leikattu pala, sen ilmaisi hyvin. Nyt kiinnitin huomiota niin menee esineen viereen vinoon, että näkee mut.
Kiinnitin myös huomiota, että esineeltä lähdetään nenä maassa heti, eikä oteta ilmavainua väliin. Jos lähti huonosti, käskin maahan ja uusiksi. Näytin myös ihan kädellä maahan.

Neljäs esine, keppi oli kun maa teki pienen kourun alaspäin. Sitä, ennen oli vähän huonosti jäljellä, korjasi ja keppi löytyi. Meni kuitenkin hyvin nenä maassa. Sen jälkeen tulikin haastavampi ojan ylitys, oli kaksi siltaa (mitä ihmiset ei kulje) ja siltojen välissä polku (sekään ei niin suosittu). Laitoin ekan sillan alkuun pari namia. ja sillan loppuun, meinasi eka mennä 50cm sivusta, kunnes haistoi ne pari namia. Sillan jälkeen tuli vähän yllättäen metrin päässä keppi. Ruuti olisi porhaltanut yli, mutta stoppasin hihnan. Jonkin aikaa mietti, kunnes huomasi ja ilmaisi.

 

Toiselle sillalle, myös parit namit ja mullalle alkuun. Multaa mentiin 3-5m ja käännyttiin vasemmalle. Siinä kulma meni pitkäksi ja itsekin tulin liian pitkälle. Laitoin siihen pari namia myös. Mullalla näki hyvin omat askeleet ja pystyi katsoa. Kehuin, kun löysi aina takaisin jäljelle. Eka multaosion esine oli muovinen pieni lääkepurkki. Jouduin pysäyttämään Ruutin ja hetken pohdittua se meni maahan. Olin niin keskittynyt taas 5-10m sitten olleisiin nameihin. Ja esinekin oli uusi.

Sitten vielä 2 esinettä. Nahkapala oli helppo, sen huomasi itse. Sitten vielä muovirasia, sekin onnistui paremmin. Sitten mentiin pois pellolta tielle ja siellä sai pateen, kun teki ilmaisu maahanmenon lääkepurkille, jonka heitin metrin päähän pusikkoon.

 

Vielä posetus esineiden kanssa. Alin keppi jäi löytymättä. (hain sen kun Ruu makaili seuraavalla esineellä) Muoviset on alkuun vaikeita, paitsi toi sininen pitkän mallinen. Tein jälkiesine löytöjä lenkillä: punainen muovinen kahva (nurmikkoon piilottaa) ja sitten lasken pyörästä varmaan pyörän kumia, niistä sai hyvät 2-3*10cm palat, mustaa. Ja yksi paksumpi keppi. Ajattelin, myös aurauskepistä ottaa sellaisen palan.

Nameilla sai hyvin tarkennusta, mutta taas tuntui, että ne toivat jees siistii jälki fiilistä. Eikä jee siistii esineet. Ehkä ihan ministi vaan kulmaan 1-2 ja muuten ei. En halua ajatusta "täällä etsitään nameja ja lopussa loppupalkka" vaan "etsitään esineitä ja lopussa palkka". Nenä pysyi muillakin pätkillä hyvin maassa. Vähemmän otti ilmavainua kuin eilen. Ja jos yritti ei päässyt eteenpäin, kunnes laittoi nenän maahan.

Yhteenveto:
- nameja ministi tai ei ollenkaan (vie arvoa esineiltä)
- suoraa jälkeä, että pysyy täydellisesti sen päällä. Suoralla meinasi vähän seilata.
- menee kävelvauhtia, mutta kiskoo kokoajan pienesti. Ehkä voisi vähän rauhoittua.
- muoviset esineet vaikeimpia ja kepin ohitti. Oikeastaan juutti + nahka + muovinen laastari kotelo oli varmimmat. Kaikkiin näihin oli toiset esineet välissä namien jälkeen.
- maa oli eilen ja tänään kostea -> helppo. Ja muistin jäljen jälkeen katsoa tuulen suunnan, sekin juuri oikea.
- loppu palkkana vikan esineen jälkeen oli taas patee. Ehkä joskus pateen voi antaa parhaiten ilmaistuun esineeseen ja vikalla sitten perusnameja. Ettei tule jäljestä fiilis, että ihan lopussa on se super palkka, johon on kiire.


Panta oli ainut "normaali" minkä löysin. En halunnut ketjullista laittaa vatsan ali. Toi on aika tyttömäinen ja kangaskiristys osa tui tarvittavan pituuden, että mahtui päälle (ja laitoin lenkkiin, ettei kiristynyt). Porukoilta voisin ottaa entisen hakupannan. Yksi keppi muuten puuttuu kuvasta, tosin senkin yli olisi mennyt.

 

 
Kivikuvassa, yritin pyytää Ruutin puolivälissä olevalle saarekkeelle. Menikin ylös asti. Laskin kamat ja meinasin auttaa alas, eikö se ehtinyt jo juosta alas. :D 

Pari jälkiartikkelia lisää, mitä löysin
- Reijo Rekorious Ipor-jälki (samojakin juttuja, 2010)
- Artikkeli "Miksi fh jälkeä.." (2013, luen tarkemmin myöhemmin)
- Outi Hermiön peltojälkiluento (2014)
"
  • harjoittelujakso 1-2 kk, harjoittelumäärä 15-30 kpl
  • nameja silloin tällöin askeleille, ja lisäksi:
    - jarrumakkara n. 15 cm ennen kulmaa
    - kulman jälkeinen makkara 5 cm kulmasta, siirretään 10 cm kerrallaan kauemmas kulmasta
    - toinen kulman jälkeinen makkara 40 cm kulmasta, siirretään 20 cm kerrallaan kauemmas
  • nami sijoitetaan askeleelle aina varvaspuolelle, jottei se huku kantapään tekemään "koloon" -> koira menee helposti yli   "
- purkin(/esineen?) löytyessä ei jäädä odottelemaan ja katsomaan, osaako koira itsenäisesti mennä maahan vai ei, vaan koiran "merkatessa" purkin annetaan välitön maahan-käsky. Esim suoran päätyyn namipurkki, kun harjoitellaan  suoria. 

Säännöistä poimittua
- pisteytys jälki 79, esineet 21 pistettä, FH1 esineet 3 x 5 + 1 x 6 pist.
- FH1 eka esine ei saa olla ensimmäisen 250 askelta matkalla
- FH1 ehdottomasti vaihtelevalla pohjalla, tien ylitys ei pakollista
- harha ei saa olla 40 askelta lähempänä kulmaa
- ilmaisutapa ilmoitetaan etukäteen

Illalla Ville Liukan aksatreenit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!