Siirry pääsisältöön

Villen opissa

Ville Liukan treenit taas kerran sateisessa säässä. Yksi oli pois, joten vähän enemmän aikaa. Rakennettiin rata päälin puolin kahdestaan.

Tehtiin ohjatusti vasenta treeniä. Alussa hypyllä 2 (ympyrät), jossa yritin kieputtaa. Ruuti hyppäsi sen suoraan, koska meni niin läheltä siivekettä ettei pystynyt kääntyä. Otettiin apurima siivekkeen luo ja nyt kiersi sen ja paremmasta kohtaa ponnistus. Mietti, että oppiskohan tuon ikäinen koira, jos sitä pienentäisi ja ottaisi erilaisen ohjauksen tai oman käskyn, kun sama siiveke kierretään. Oon yrittänyt vain välttää kieputtamisia tai vaan helposta kulmasta.
2 hypylle meille paras ohjaus oli pakkovalssi ja jaakotus. Tuli parempi kulmakin jatkoon. Noi kieputuksetkin oli eräänlainen treeniasia tänään. Kuten niitä ajatellen on neliöharjoitus, minkä voisi joskus yksinään tehdä.

Oli kyllä tosi hankala iskeä toi rata kaaliin! Onneksi ehdin yhtä koiraa katsoa. 5-7 kohtaan päällejuoksu oli taas helpompi tehdä, kun koiralle tulee pidempi reitti ja se ei pelottanut, kun pääsin tarpeeksi edelle. Kepeillä jättäydyin taaemmas, sivuetäisyys ei häirinnyt ollenkaan. Ja otin hypyn 9 vedolla ja Ruuti sitten päätti mennä hypyn 10 välistävetona. Piti ihan ohjata takaa. Näihin tuli näköjään niin tiukasti hypättävät kulmat.

Keskihyppy 11 oli taas vaikea. Aiempi hyppy vietti kierrättämään kuvassa "yläkautta" eli oikealta puolelta ja kieputtamaan. Meinasin viedä taakse ja tehdä persjätön, Ruuti kielsi koska oli niin huonossa kulmassa hypätä. Ville ehdotti tähän, että menen siihen Ruutin väärään ponnistuspaikkaan yksinkertaisesti pyörittämään sen hypyn, että pyörin mukana. Vaikea oli tehdä niin, kun on niin pois jäänyt tapa. Tällöin "vekkasin" sen hyppäämään oikein. Sopii silloin kun sinne ehtii ja tuossa ehti hyvin. Tehtiin sama kahdesta suuntaa. Eri suuntaan jatkaessa taas sylivekki olisi hyvä.

Loppu suora kepeiltä, radan poikki ja putkeen oli rima herkkä. Keskirima ja keppien jälkeinen tuli ekalla. Sitten keski rima. Mun piti vaan juosta ihan suoraan ja vasta vikassa välissä kertoa käännös. Ei saa huutaa väärässä kohtaa, ei saa ennakoida ohjausta. Lyhyillä väleillä vielä herkempi ja oli ne vähän kevyemmät rimatkin.

Vähän taukoa ja käytiin sitten toisella radalla ottamassa A, heitin vierivän pallon. Sitten saksalainen hypylle 7. Yläreunan putken toinen kuvio oli katastrofi. Alkuun Ruuti vaan luukutti aina väärän hypyn suoraan. Sitten putkijarrua. Hypyt oli lähekkäin, niin jos yhtään olin liian lähellä tai liian kaukana meni väärin. Olisi paras ollut kieputtaa hyppy 10 + niistolla pois ja sitten törkätä hyppy ja putkeen. Ratapiirroksessa hyppyä ei olla merkitty ja putkesta oli unohtunut numero. Oliskin ollut helpompi 10 hypyltä mennä takaisin putkeen.
Keksin siihen vain ottaa hypyn toiselta puolelta ja pyörittää mun ympäri, sitten oli pakko ottaa sylkkärillä hyppy, mutta hyppäsi huonossa kulmassa.

Keinu oli hieno, vaikka otin hypyn ja putken vauhdiksi.

Märkä keli niin Ruutille laitoin kotona verkko botin päälle.
------------

Aamulenkin jälkeen muistin jopa jumpata. Laitoin nyt kännykkään muistutuksen joka arkipäivälle.
- ristikkäisiä jalkoja 10+10 (vaikeampi, kun tukena oikea tj ja vasen ej)
- tasapaino tyynyllä etu/ takajalat 5 + 5 maassa olevan jalan nostoa
- työntöjä 5+5 lonkan seudulle, että korjaa tasapainon

Koirien kynnet leikkasin tällä viikolla. Rasmusta harjattu ja sen hammaskiviä rapsutettu. Rasmuksen lääkekuuri on nyt loppunut, kastraatiohaava hyvässä kunnossa. Mutta takamusta vielä parannellaan, siinä on edelleen vielä avohaava, kun paise puhkesi. Kun Rampe kokonaan paranee ei varmaan olisi pahitteeksi käyttää osteopaatilla, vaikkei äiti niin usko siihen höpinään.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...