Siirry pääsisältöön

Siirtymiä ja tunnistusta

Lähi pikkukentällä aamutokoa. Leikittiin ensin pallolla. Puiden tai tolpan kierrosta pallon heitto. Sitten ekalla kertaa olin laittavani pallon kassiin ja se olikin taskussa. Siirtymästä palkka. Pari siirtymää kehän ulkopuolelta eri kohtiin, joista palkat. Ois voinut olla merkkejä häiriönä. 

Seuraavat kenttä "kehästä poissa" eli nurtsilla laidalla kun tehtiin hiekalla. Vähän seurausta ja vapautus. Tajusin, että tein sen liian hätäisesti, eka kehut ja sitten "vapaa pallo pallo. "
Sitten myös sellaisia, että kaksi kehua ja kolmannella lelu. Tarkkailin vähän äänen käyttöä kehuissa, tuli vinkumista ja koitin vähän lievemmin tehdä. 
Ja vielä sellaiset, että seurauksesta kehut ja sitten siirtymä, josta kun ottaa kontaktin vapautus pallolle. 

Seurauksessa tein pysähdyksiä, hidasta, käännöksiä ja sivuaskelia (hiljaiset!) jos jäi yhtään jälkeen tai edisti sen mukaan liikuin. 

Liikkeiden välit oli nyt hiljaisia, mutta ainoastaan kehuissa (kohotan kädet ja saa pompata kohden) ääntää. Jotta siirtymät olisi kivoja, niin niitäkin pitäisi treenata yhtäpaljon kuin muitakin liikkeitä. 

Tunnari: tultiin taas kehään. Kysyin mennäänkö ja "tule" siirtymään. Tein ympyräm tapaisen, missä oma keskellä. Oman päälle toi muoviastia missä kapuloita säilytetään (läpinäkyvä) ja yhden kapulan päälle osittain kansi ja yhden päälle pihdit. 

Ekalla kertaa pysähtyi metrin päähän nuuskimaan. Tartui kiinni ja kielto. Sitten meni laukalla kapuloille. Kiersi ensin ympyrää, eikä katsonut niin tarkkaan keskelle. Kerran vilkaisi mua, kun alkoi jo epätoivo tulemaan. Nuuski pihtejä. Sitten huomasi oman ja toi. Sanoin yllätykseksi kii, ei heti tiputtanut mutta toistettua ja sai namin. Sai sitten vielä tuoda tunnarin sivulle. 

Treenaa: 
- palkka kehujen jälkeen vasta siirtymästä. Tarkkana kehujen ääntelyssä. 
- palkka 2. Tai 3. Kehuilla
- tunnari lopussa. Häiriöesine tai joku päällä. Vauhtipalautus. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...