Siirry pääsisältöön

Se sujui mikä ei viimeksi

Tokokokeessa Inkoossa tuomarina Riikka Pullinen. Luulin kokeen olevan hiekkakentällä ja olin varautunut helteeseen (hiekkakentälle porottaa, sillä olikin jälkikisat ja onneksi tottikset ei ehtinyt alkaa). Koe olikin nurtsilla punaisten puutalojen ja ison lehtipuun keskellä. Kehänauhat nostettuna 20cm korkeuteen.
Paikalla olot olivat lopussa, sillä tavalla aikaa säästyikin, kun 10:stä koirasta 3 sai punaisen kortin. Voin siis sanoa, ettei ollut vikoja ja näistä meille hyvät kisamaiset treenit! Mua jännitti vähän ennen kehiä. Ennen kokeen aloittamista kaikilta koirilta "kehätarkastus" kehän ulkopuolella. 

Käytiin lenkillä uittamassa hiekkarannalla Ruutia. Äiti oli mukana Rassen kanssa. Sitten Ruuti ehti olla varjossa häkissä. 
Ennen ekaa kehää leikitin Ruutia narupallolla varjossa. Jätin pallon sen nähden. Kysyin mennäänkö, tule ja siirtymä ja siirtymässä tai perusasennosta palkka. Luulin jo, että meidän vuoro oli yhtä liian aikaisin ja tein siirtymän kohti kehää (jätin aitan taakse treeniliivin) ja kävin sitten vielä palkkaamassa. Sitten siirryttiin treeniliiviltä kehän läheisyyteen (tule-sanalla) odottelemaan. 

Kehä 1
Kehässä ensimmäisenä ohjatun arvonta, tunnari O ja V päädyillä ja valitsin mielestäni helpomman  oikean. Ruuti tuli ihan kivasti kehään, vaikka pitikin tuossa myös pysähtyä.
Ruutu 0: Ruutu oli haastavasti lähellä nurkkaa (1-2m erolla kehänauhaan). Merkki oli kaatunut ja liikkuri nosti sen. Merkki ok, vähän hitaampi ehkä. Ruutuun mennessä hau tai joku turhautunut vinkaisu (ei varmaan tiennyt paikkaa) Ruutuun meni sen oikealle puolelle ja stoppasin ennen kehänauhaa, yritin siirtää mutta tuli ruudun eteen ja huusin maahan, kun oli hetken ehkä ruudussa. No lisäkäskyjä olisi muutenkin kertynyt. Meidän tyyliä niin nollata heti ekassa liikkeessä. Ajattelin kuitenkin, että peli ei ehkä vielä ole menetetty. 
Ohjattu 5: merkki ok. Tässäkin vinkaisu merkiltä lähtiessä. Mutta meinasi lähteä kohti vasenta! Huusin seis ja uusi suunta. Nyt haki. Ihan suora sivulla. 

Tunnari 0: ruuti juoksi nurmella kohti merkkiä. Kävi tuomarin jaloissa ja meni sen seläntaakse. Sanoin uuden käskyn jonkun ajanpäästä löysi kapulat ja oman. Tässä ehkä vähän haahuilu fiilistäkin mukana. Mutta treeniin korkea nurmi+ merkki+ liikkuri. 

Kaukot 0: muuten hyvin, muttei loppupuolella suostunut enään nousta istumaan!! Uusi juttu. Hellekaukoja siis.. Eteni seiso-istu. 

Mahtava kehä 3/4 liikkeistä nollat. Joo ja ollaan me treenattu. Kehä siirtymät hyviä ja hiljaisia. Ruutilla taitaa olla rajattu määrä aivokapasiteettia :D

Kehä 2
Tauolla varjossa ja otettiin paremmat keinot käyttöön. Leikittiin lempparipallolla, sellainen kuminen iso pallo. Varoin sillä leikkimistä ettei keitä yli. Se taas ladon taakse ja mentiin 2 vikan liikkeen aikana odottamaan lähelle. 

Seuraus 7,5: lähti juoksulla, aika kivasti käännöksiä yms. Juoksun täyskäännös huono. Sivuaskelissa (3 askelta sivuille ja taakse) ääntä. Menin vähän reippaampaa käyntiä kuin yleensä. Hienosti meni Ruutin kisaseuraukseksi, yksi parhaimpia asioita kokeessa! Vielä jos kehä alkaa sillä on vaikeeta. 

Luoksetulo 8,5: ekalla maahan. Stopit ok, normi tasoa. Sivulle tosi vinoon! 

Zeta 9,5: s, m, i. Kaikki asennot sujui. Hidas istu. Seurauksessa ei onneks edistänyt. 

Hyppy 5: ehkä yhtä normaalia korkeampi sakemannin jäljiltä, en tajunnut pyytää matalampaa. Heitin vähän liian lyhyen, ajattelin vähentävän ääntä. Katsoi toisella pitääkö tää tuoda. Sitten toi ja sivulletulossa pudotti. Sama kuin jossain toisissa kisoissa mur. Oikohan parempi opetus pyytää tuomaan sivulle, vaikka yletin ottaa sen maasta. Just viimekskin treeneissä kahdella vieraalla kapulalla ei ongelmaa. :/

Paikalla makuuseen selviytyi 7 koirakkoa. Ruuti pääsi onneks puun varjoon. 
Paikka istu 10: moitteetta istui, jes! 
Makuu 8: vähän vino kun tulin takas. Ekalla maahan, mutta tokalla ylös. 

Ei tulosta, 166p (3-tuloksen raja 192). Kolme koiraa sai tuloksen ja Tending koirat otti ykköset. Toinen kehä oli muilta osin tosi onnistunut paitsi se hyppy. Helpompaa kisapaikkaa odotellessa ja kun aivot pysyisi kasassa. Kuka tietää miten pitkään evl:ssä vielä kisataan. Ruutista ei kyllä ole mihinkään sm otteluihin. 

Positiivista oli huomata, että kisatyöskentely on liikesiirtymien puolesta parantunut. Ainakin helteellä ei ääntänyt. 

Videolla suoritukset, ehkä niistä jonkun voi julkaista ja katson kaikki.
VIDEO (3 hyvää liikettä)

Kotiin tultua vielä kiireessä uimaan. Siellä tajusin, ettei ehkä hyvä idea fyssarin kannalta. Nyt väsy pollekollie!

Inkoon meri
Espoon Hauklammella omistajakin heitti talviturkin! Suht keskilämmintä. 
Matkalla autolle (reilu 2km) nähtiin kuulemma pikku rantakäärme. Ruuti hämmästyi kun se hyppi pusikossa ja äkkiä kiljuen vetämään se pois sieltä. Mun silmään näytti vain kyyltä mihin törmättiin Luukissa viime vuonna. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...