Siirry pääsisältöön

Disco kylässä ja Nova agilitya tuuraamassa

Sunnuntaina Gava oli onnellinen, kun 8vk kelpiepentu Flash & Suvi tuli kylään ja kuvattavaksi. Pentuikävään, käy kyllä toinenkin pentu! Mutta vielä parempaa sovittiinkin, että Disco & Päivi tulee myös pentumiittaamaan. Gava oli innoissaan Discon saapumisesta ja halusi osallistua leikkiin. Pusupoika kävi taas paristi sylissö pusuttelemassa ja tutustui paikkaan siinä ohessa kun villi kelpie oli kimpussa. :D pissit tuli hienosti ulos viedessä. Oli kuin äitinsä alkuun tokkurassa, kun oli autossa ollut niin sikeät unet. 


Hups! ;)






Maanantaina Novan kanssa tuuraamassa Katin agilitytreeneissä Sporttiksella isolla puolella. Halusin hyödyntää uuden hallin keppi ja kontaktitreeneihin. Ja katsoa jäljelle jäävällä ajalla radan pätkiä. Tehtiin 50cm rimoilla ja oliskohan kaikki pysynytkin ylhäällä.

Kepit: 2 ohjuria alkuun, mun puolelle loppuun yksi. Ekan hyppäsi ohjureiden yli vaan keppien läpi. Seuraavassa tajusi katsoa puna-mustien keppien sijainnin. Loivasta kulmasta ok. Sitten radan pätkä putkeen, 3 hyppyä ja kepeille terävästä kulmasta. Tosi hyvä! Tein pätkässä kaksi valssi hyppyjen väliin.
Tehtiin vielä radan 20-21 kepeille meno. Keskellä tai 3 välissä rytmi meni Novalla sekaisin. Katilla oli myös palkka edessä. Toisessakin sama, vedätin myös vähän enkä odottanut että pujottelisi 3 väliä ja saisi rytmistä kiinni. Otin avuksi myös vastakkaisen käden ja leijeröin vikan hypyn. Onneksi Kati palkkasi, kun ehsin yleensä vasta hypyn rinnalle. En merkkauskohdille.

Puomi: yksittäin 2on-2off alustan kanssa hyvä. Sitten jätin nameja Katille. Ekassa pohti pääsekö putkien yli. Kati vähän houkutteli toisesta päädystä ja Nova juoksi sinne. Hyvin pysähtyi mutta toinen jalka tipahti. Toisessa taas apua ja se meni kilpajuoksuksi namin viejälle.:D tässä tuli pois kontaktipinnalta kun niin lujaa. Kolmas ilman apua puomille ja hyvä pysähdys.



Sitten katsottiin kohtaa 23-26: eli keppien päädystä hyppy takaa, otin siihen pakkovalssilla. Katse koirassa merkkaus heiluttaen kättä. Kun näki, että on lukinnut valssi ja lähetys hypylle. Ekassa tein valssin seuraavaan hyppy ja putki kohtaan. Olin myöhässä ja Nova ehti jo väärän putken pään linjalle. Päätin jäädä toiselle puolelle. Yhden kerran peruskäännöksellä ja hypyn jälkeen ehti odottaa putkeen lähetystä. Sitten yrittiin hioa niin, että vastakäännöksessä kädet alhaalla. Sitten heti lähetys putkeen ja oma liike. Eli hyppyä ennen putkea jo. Tämä hyvä irtoamiseen ja oli vaikeampi.
Vielä ehti katsoa 

7-10 kohdan. Tein persjätön putken jälkeen hypylle laittamiseen. Nova kääntyi nätisti ihan noin, eikä hae sivussa olevaa hyppyä (Gavalla taas vastakäännös parempi tai toiselta puolen päällejuoksua). Just ja just ehdin eli jos olisi yhtään jäänyt radassa jälkeen olisi pitänyt vaihtaa ohjausta. Itse päällejuoksu tapaa pitäisi myös kokeilla, se tuntui vaikeammalta Novalle. Putkeen lähetys näin rinnalla juosten ok.
 
Keinu: kolmesti alustalle. Ekassa liikaa vauhtia vaikka hidastettiin niin tasapaino horjahti. Seuraavassa pidin vähän kiinni. Vikassa vapaana ja meni jo paremmin ja pysähtyi päähän. Tätä vois tehdä maksi pöydän kanssa edes takaisin. Fokusta on saatu hyvin keinulla ja puomilla nyt eteen/maahan. Hankala tämä talvi, kun ei ole omatoimivuoroja.

Treenaa: 
- 21-23 kepeille meno ja leijeröinti
- 1-5 alku (radalla 2 hyppy toiseen suuntaan, kutsu 2 takaa, japanilainen pitkitettynä tai 3 taakse törkkäys ja persjättö toisen siivekkeen kohdalla)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...