Siirry pääsisältöön

Mamma ja junnu Jessicalla tokoilemassa

Keskiviikkona illalla mentiin Jessican koulutukseen Sipoon hallille Wilman ja pon Binan kanssa. Alkuun ajattelin ottaa Novalla kahteen osaan, sitten mietin että voisin ottaa kumminkin Gavan vaikka alkuun niin voin ottaa sen lennosta tekemään. Ja pääsee Gavakin starttaamaan mammaloman jäljiltä kuivassa hallissa. Ihan hyvään aikaan koulutus, motivaatio nollassa, hieman masenti Ruutin asia mutta treenaaminen piristi ja motivaatiota ja treeni-ideoita taas.


Gavan eka varsinainen tokotreeni siis. Mikäpä parempi kuin saada vähän katsausta valvovan silmän alla.
Kierto-ohjattu: Virittelin kiertoon. Kapulat vietiin. Lähti kiertoon hyvin, vilkaisi kapuloita matkalla mutta vauhti säilyi. Vähän meinasi liukastella kerran kierrossa. Pysäytin seisomaan. Käskyllä noutaa, meinasi lähteä takaisin kiertoon. Stoppasin. Kutsui lähemmäs ja siitä sitten kapulalle (ehti huomatakin sen). Vasen avoeste, johon tuli helpompi linja tuosta kohdasta mihin oli jo edennyt. Palautuksessa ehdin vähän liikuttaa vasenta kättä avuksi, kunnes muistin että tulisi eteen. Ei olla ketjutettu noita palasia vielä, että kierron jälkeen olisi nouto. Seuraavalla kerralla meinasi noutaa, olinhan sanonut ettei saanut mennä kiertoon vaan kapuloille. Kävin näyttämässä merkin ja siitä palkka. Seuraavassa jatkettiin. Nyt oikea kapula löytyi. Mutta ilman lisäapuja tuli hypyn ohi. Unohdin ehkä sanoa hyppykäskyn? Vauhti oli tosi hyvä liikkeessä ja napakat stopit.

Ruutu: tehtiin ilman eteenmenoa, kun lyhyet matkat. Jätin seisomaan lähetyskohtaan. Siitä ruutuun lähetys ilman ongelmaa. Matosta huolimatta tietty pinkki ruutu löytyi ongelmitta ja aika täydelliseen kohtaan meni. Lujaakin. Vähän lenkittäen vasemman kautta kyllä. Menin ruutuun leikkimään, Gava vähän tuli vastaan.

Tunnari: ympyrässä, Gava tarkisteli osan ja sitten palasi ottamaan oman. Jäi eteen yli puolen metrin päähän. Tämä ongelma ollut aiemminkin, noita pitää hioa erikseen..

Kaukoja en uskaltanut edes kokeilla. :D



Itsenäisyyspäivältä vielä tämä kuva muisto.

Nova teki sitten vikana oman 15min.
Ruutu: Lelu vietiin Novan nähden. Sitten näyttöruutu, appari näytti ruudun. Jessica myös heitti lelun kun oli näytetyssä kohtaa. Seuraava yritettiin ilman apuja, mutta ongelmaksi jäi kun Nova näki lelun vaihdon niin se juoksi vain lelu ihmiselle. Lelu takaisin mulle (appari meidän taakse) ja menin lähemmäksi käskemään ruutuun ja heitin itse lelun. Nyt oli hyvä. Kerta vielä salaa jätetylle lelulle ja 20m.

Merkin kierto (mustalla hupulla): ekassa juoksi kentän laidan tavaroita katsomaan. Näytin merkkiä ja otin kerran sen läheltä. Sitten sujuikin 10m.

Noutokapulan tuonti sivulle: Maasta nostettuna ja sivulle pyörähtäen. Sivulle meinasi tulla väljästi. Piti kapulaa hyvin. Toi osa saatava kuntoon ennen kuin ketjutetaan.
Myös erikseen noutokapulan heiluttelua tai heittoja ja ei saa nytkyä tai lähteä perään, halutessa kontaktissa pysyen. Toki onko haittaa nomeen?

Seuraus: Tätä poispäin noutokapulan pitäjästä. :D Oikein nättiä ja tiivistä. Palkkasin muutamia perusasentoja.

Jäävät: Liikkeestä istuminen käsiavulla ja namikädellä, ihan ok autettuna. Seisomaan stoppeja namien heitosta, hyviä ainakin ekat. Paristi myös suoraan namin heitto, osassa hämäysheitto ja stopin jälkeen namin heitto. Noihin sitten taas kestoa. Ja yhdistää sivulle.

Nopeasti ehti käydä kaikki avoon liittyvät. Oikealla mallilla vain opetettavaa liikkeissä.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...