Siirry pääsisältöön

Etujalka kaukot videolla

Kotona Gava presents: Kaukokäskyt etujalat paikallaan 8 tapaa


1. Käsiavuin, kuten videoltakin näkyy ei oikein koskaan edistytty tällä tavalla.
2. Jalka kynnyksenä etutassujen edessä, tämä toimi. Videolla liikkuu vähän parissa siirrossa.
3. Namit tassujen päällä, tähän yksi kouluttaja otti käskyä "tassut" ja koira sai syödä namit. Sitten myös vaihtoja, meillä ei toimi. Koiran pitää tietää myös mitä tekee.
4. Pyyhe tassujen alla/koroke: tällä saatiin kasvatettua etäisyyttä. Kaikki paitsi eka kokeilu oli priimaa.
5. Rima tassujen edessä, tässä täytyy koiran osata myös jo oikeita liikeratoja. Koira ei saa astua riman yli tai se ei saisi liikkua. Tai riippuen mikä on kriteeri. Gava liikutti 2cm toista tassua istumasta maahan, kelpuutin sen. Kauempaa tällä tavalla näkee ainakin liikkuuko. Lahjapaperirulla ajoi asiansa. :D
6. Nami etupalkkana: koiran edessä jos pystyy luopua. Nämä toimi meille nyt tosi hyvin. Sai hyvin ajatusta pysymiseen, muttei mennyt lukkoonkaan.
7. Puolipalloilla tassut: tämä toi Gavan mieleen tempun pyörimisestä tasapainotyynyillä. Ja meinasi seisoa yhdellä pallolla. Istu-seiso vaihdot onnistui mutta vähän vaikea kun sen verran korkeampi. Jumppana etutassujen tiedostamiseen taas hyvä.
8. Kengissä tassut: tähän toimi samat istu-seiso vaihdot. Tassujen saaminen kenkiin oli taas vaikeampi. Vaatisi aikaa naksutella jalat sinne niin pujotin ne vaan sivulletulon jälkeen sinne. Gava ei tykkää tällaisesta koskemisesta. Ei ole meille, mutta oon nähnyt joidenkin tekevän näitä.
9. Ei ole videolla, mutta tuli mieleen ulkona kynnyksen reunalla tai portaalla treenaus.

Tässä nyt mitä äkkiseltään tuli mieleen ja jokaisen koiran kanssa pitää keksiä, mitkä käy omalle koiralle. Gava ei ole liian ahne noiden namien kanssa, ei tykkää että siihen kosketaan.
- Gava kaukot 11kk
- 1v kynnyskaukoja 2015, toinen 15kk
-17kk pyyheapuna
- ennen voittajaa kaikkia siirtoja, tilanne katsaus
- m-s-m vaihtoja 2016


Etujalka kaukoihin liittyen keskusteltu asia on myös, kuinka aloittaa liikkeen. Meneekö koira sivulta ja taakse maahan. Vai tavallisesti maahan takajalkojen pysyessä paikallaan. Ainakin osa tuomareista sanonut, että liike alkaisi vasta, kun koira on maassa eli ei tarvitsisi. Osa haluisi nähdä jo alussa jätön samalla tavoin.
Itse valitsin sen mukaan mikä on koiralle reiluin, kokeiltiin kyllä molempia mutta Gavalle selkein oli että kaikki sivulta maahanmenot tehdään yhdellä tekniikalla. Näin ei paikkiksessa tai muualla tapahdu erotteluvirhettä. Näin saatiin myös yksi kysymysmerkin mahdollisuus pois.

Opetin alunperin tällä tekniikalla, koska halusin harjoitella eri tapaa (kaksi tai kolme muuta koulutettu takajalat paikallaan). Molemmissa on puolensa.


Gavan kanssa tokoiltiin myös lenkillä, kun löytyi hiekkatiepätkä (aurattu hiekkaan asti).

Istumaan stoppi: pysähtyi ensin seisomaan ja siitä istumaan, joskus vasta toisella käskyllä. Tätä niin, että jätin odottamaan ja kutsuin n. 7-10m päähän, käsimerkki ja istu-käsky. Tai sitten niin, että vapautin juoksemaan eteen (Ruuti kyttäämään) ja siitä luokse. En kelpuuttanut kaikkia.

Kaukot: istu- seiso, osassa liikkui osassa ei. Näitä useampi ensin eri matkalla. Istu-seiso-maahan: nämä hyviä, jos seisomaan nousu sujui.

Ruutille siteen vaihto vähän poikamaisempaan

Niin ihana, kun pentujen omistajat lähettelee aktiivisesti kuvia pennuista :)
Supersöpöt Disco & Kero, kuva Päivi Kokko, video tasapainotyynyllä
Pandan eli Mizzin perhe: Quin, Bobi ja Nemo, kuva Kirsi Korhonen

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...