Siirry pääsisältöön

Nopea hallitoko ja poika lähti maailmalle

Sunnuntaina käytiin Novan kanssa tokoilemassa agimestassa. Tolleri seurassa paikalla oli Heidi & Caro sekä Liisa &Miitti&Lyyli muuta vapaatreeniporukkaa ausseista amstaffeihin.

Nova odottamaan agilitypöydälle ja kävin laittamassa ruudun kasaan ja sinne lelun.

Kisatreeni

  • Kehääntulo: parit sivulletulot ja mini seurauspätkät. Sitten kehään. Ok siirtymä. Olisi halunnut katsoa liikkurin maahan osoittelua. 
  • Seuraus: Virittely katsomaan. Sitten mentiin kentän laitaa, käännös oikeaan (2-3m seinästä/putkesta) ja sitten pysähdyin parin metrin päästä. Seuraus oli väljempää kuin haluaisin ja Nova otti häiriötä joko seinästä tai/sekä nurkassa olevasta Carosta (käveltiin sitä kohti). Käännöksessä Nova jäi hetkeksi jälkeen ja sitten otti mut kiinni. Kehuin silti ja innostin. 
  • Siirtymä: noin 10m siirtymä ja otettiin taas liikkeen aloitus. 
  • Hyvä kontakti ja palkkasin siihen. 

Ruutu: noin 10-15m. Virittelin seisaallaan pannasta pitäen ruutuun. Sitten piti tulla vielä sivulle ja kun katsoi ruutuun vapautin. Löysi lelun hyvin vaikka pienempi kehun pallo. Ei olla kuitenkaan tehty ruutua niin ettei ole nähnyt sinne lelun vientiä/näyttöä.

Kehääntulo: oli ok.
Seuraus: tässä ekassa otin nurkan namin kanssa, mistä piti luopua ja seurata tiiviisti. Vähän hinkattiin, että meni nätisti.
Seuraus 2: Nyt liikkurin kanssa. Vähän väljempi, mutta parempi kuitenkin kuin eka. Taas käännökseen asti. Pysähdyin heti käännöksen jälkeen. Sitten menin vielä päin seinää, käännös ja sitten parin askeleen jälkeen taas pysähdys.
Seuraus varmaan vaatii taas muistuttelua kriteerien kanssa. Sitä pohkeenväistöä ja luopumista. Ja myös seurausta ihan ekana liikkeenä. Siirtymän kulki kuitenkin välillä tiiviimminkin. Vauhdilla myös merkitystä, kun kävelen hitaasti Nova tiivistää.. Novalle voisi tehdä myös koirahäiriötä seuraukseen esim just odottava koira matkan varrella.. Kehänkin laidalla voi olla porukkaa. Päin seinää menoa tms.

Novan treenissä kesti taas alle 10min. Ei se määrä vaan laatu. Mulle on tärkeä, että koira jaksaa tehdä täysillä. Saa onnistumiset muttei hinkata tuntia tuhatta asiaa.. Samalla treenistä tulee parasta ikinä. Eikä treenata ihan piippuun mihin koira jaksaa tehdä. Ja mä en treenin kesken yleensä höpöttele ellen halua sitten mielipiteitä tai treenata sellaisella porukalla missä annetaankin kommentteja, silloin koira makaa, leikkii tms. Ja eri asia tietty sitten evl-kokonaisuudet tai jos on paljon puhetta väleissä.


GAVAN PENTUJEN KUULUMISIA

kuva: Maria Kallio
Marian laittama kuva Gavasta ja Pandasta. Gava äiti oli puhdistanut pojan, joka oli käynyt kaupungilla! ja oli leikkituokiokin. Gavan mielestä omat vauvat on myös parasta ikinä, korvat siihen malliin hörössä. Laatuaikaa koipeliinien kesken.

Disco lähti tänään (su) omaan kotiinsa!
kuva: Päivi Kokko
Disco lähetti näin ihania terveisiä. Muutti tänään Päiville Helsinkiin. Kävivät jo hallilla piipahtamasa ja isoveli lapinkoira Kero oli esimerkkinä. :) Trikkipojista tulee varmaan hyvät kaverit. Oman repun päällä otettiin päiväunet ja tutussa häkissä. Discon nimi on vielä pohdinnassa, että muuttuuko vai ei.

Panda lähtee keskiviikkona omaan kotiin ja silloin haen myös Gavan kotia.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...