Siirry pääsisältöön

Tattis tokoa ja tötsiä

Maanantaina mentiin Sanna ja Poppi kelpien kanssa tokoilemaan Tattarin hallille. Mulla oli mukana G & N. Sitä ennen Emmin ja bc tyttöjen kanssa Lammassaaressa lähes 2h hurahti äkkiä.

Gava oli ekaa kertaa sillä hallilla. Nova on käynyt siellä kahdesti viime talvena pomminvarmat lähdöt kurssilla eli agilityssa leikkimässä.

Gava evl-paikkis: seuruutin kehään, kerran pysähdyin ja Gava korjasi ilman käskyä, lopun seurasi hyvin. Ensin paikka istuminen minkä aika arvioitiin päässä (toki sitä 2min hyvä myös tehdä). Istui hyvin. Palkkasin. Maahan ripeästi, meni toisena maahan. Ekana luokse ja tuli hyvin eteen. Siitä sivulle ok. Taukoon nähden tosi hyvä!

Gava, kierto-ohjattu: kiertotötsä oli ehkä 5-10m päässä kahdesta agilityputkesta jotka aika symmetrisesti molemmin puolin. Puinen aita taustalla ja putkipainoja. Punainen lainamerkki isona tötsänä. Virittelin kiertoon. Kapuloiden vienti ja hypyt. Ajatteli hakea kapulan, stoppasin ja käsimerkin kanssa lähti kiertoon. Seisomaan stoppi ja loppu hyvä. Vasen kapula ja avo hyppy, hyvin haki sille ilman käskyä. Vauhtikin toki ei niin kova. Palkkasin vauhdista. Gavasta näki, että muisti kuitenkin heti kierron stopissa, että viime viikolla haettiin siitä kapula. Nyt katsoi heti stopin jälkeen molempien kapuloiden sijainnit, kuten bongailee ohjatussakin.
Seuraavilla kerroilla Gava oli kiinni kapuloissa ja ei meinannut usko riittää lähteä merkille. Hetsasin ja virittelin kunnolla. Menin sitten kapuloiden väliin lähettämään kiertoon, kerran karkasi siitä hypylle, muuten kiersi hyvin. Sitten sellainen, missä liikkuri vei kapulat ja kävi näyttämässä kiertotötsän. Ja sellainen missä tötsä oli kapuloiden lähellä, se oli ehkä helpoin. Hypytin Gavaa ennen, että rentoutuisi. Otti vähän itseensä epäonnistumisista, ei tykännyt että stoppasin sen väärälle kapulalle.

Gavan vire oli ehkä matalempi tuolla uudessa paikkaa, edellispäivänä oltiin myös tehty kaukoja ja varmaan väsynyt jo lenkistä. Viime viikolla mammatauon jälkeiset Jessican tokot taas tehtiin täydellä innolla. Ja vaikka tuli korjaus tsemppasi silloin hyvin.

Gava, ohjattu: ensin merkki lelulle. Sitten kapuloiden vienti ja merkille. Vähän hidas merkki ja stoppasi käskystä ja jäi vinoon merkin viereen. Haki siitä hyvin kapulan (oikea). Toki tuli otettua niistä helpompi, mitä päin oli vino. Palkkasin vauhtinoutona (eli ei tullut noudon palautuksia otettua eteen). Vielä merkki näytettynä ja hetsattuna. Parempi mutta ei osaa hakeutua sinne taakse. Naksuteltavaa koti puuhana. Merkkiä on lähinnä tehty vasta lelulle tai näyttäen. Tai pyöräyttäen namilla taakse.


Nova kehäänmeno: hyödynsin uuden hallin. Tehtiin odotusalueella vähän katsekontaktia namikädestä luopuen ja seurauspätkää. Palkkasin muutamat ja vaadin että keskittyy. Sitten hetki makoilua. Pyysin Sannaa liikkuroimaan tai kutsumaan meidän kehään kiertoon matalan merkin, perusmerkin ja kapulan lähelle. Nova sivulle ja hetken päästä siirtymä kehään. Seurasi kivasti. Liikkurin lähellä varmaan yksi lisäkäsky, kun väistettiin kapulaa yms maassa ja siirryttiin kohtaan mitä maassa osoitettiin. Perusasento ja palkkasin katsekontaktista lelulla. Hyvä treeni, siirryttiin ihan uudelle alueelle ja kuitenkin suht vieraaseen halliin ja sai palkattua siirtymän. :) Nova muuten vapaana, aina se ei ole ollut ekassa kuten kisoissakin pitää tulla hihnassa.

Novalle punaista isoa tötsää: ensin 10m ja juoksi väljällä kaarella, kai samalla bongaillen muitakin kohteita. Toisen kerran lähempää ja nyt tiivis. Tehtiin liikkuroituna toisesta suunnasta ja varasti monesti "käsky" sanasta. On tehty tätä niin paljon vasta tarjoamisen kautta. Palkkasin vauhdista kaikki merkit eli unohtui ottaa sivullekin ja opettaa samalla, että liike päättyy niin. Ehdin kieltää varastamisista useamman kerran, kunnes pysyi ja jollakin kertaa ehti tötsällekin asti. Sitten kun lähti luvalla juoksikin 20m lähelle matalaa merkkiä, missä myös kapula. Otti kapulan ja toi sen riemuissaan löydöstä. :D Tehtiin sitten eri kulmassa että sai taas lukittua kiertoon. Vielä helpommasta suuntaa liikkurointi niin että pidin kiinni ettei päässyt varastamaan.

Nova, nouto: Ensin sivulla nopea pito. En antanut kapulaa aluksi, kun yritti sitä hamuilla. Vasta kun malttoi odottaa käskyä ottaa kapula. Sitten astuin siitä kohdasta vähän sivuun, annoin kapulan ja sai korjata asennon. Sitten edestä annoin kapulan suuhun ja sai tuoda sen sivulle. Käytin näissä ehkä sivullekäskyä? Kapula maahan metri koiran eteen ja itse n. 2m päässä. Hyvin toi siitäkin. Vikassa oli koiran edessä taas kapula ja itse noin 7m. Nappasi kapulan ja toi hienosti sivulle. Suoraankin, suurimmassa osassa suora sivulla ihan osassa sai vähän korjata asentoa.

Treenaa: 

Gava:
- ison merkin kierto (laina tötsät! punainen nurtsilla)
- stopit: istu & maahan
- nouto+hyppy
- perusmerkin paikka (ohjattu)
- kaukot kohti 15m

Nova:
- merkin kierto liikkuroituna (pannasta pitäen?)
- noudon palautus kohta ketjutettavissa?
- ruudun paikka
- jäävät istu ja seiso

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...