Siirry pääsisältöön

Kinkkistä kolmosten kohtaa ja Ruutin kuulumisia

Perjantaina Saijan treeneissä Novan kanssa oli taas rata jota oli vaikea saada päähän tai ehkä sen takia, kun ei osannut piirroksesta valita ohjauksia. Olin myös niin väsynyt ja teki mieli jättää treenit väliin, vikana mentiin ehti vähän koota ajatuksia ja näki noita kinkkisiä kohtia. Mulla muihin verrattuna vähän helpompaa Novan kanssa, kun ei ole nopea bc mikä tekisi niin helposti omia valintojaan. Muille esim turvalliset innari välit oli 7 ja 11 sekä 8 ja 10 väleissä eli yksi ponnistus maksilla.

Rengas: tämä on eri näköinen kuin kentällä ja ihan liian vähän ehditty muistutella. Ehkä puolet kehikosta ja puolet oikein. Tätä tuli testattua noista radan kaikista kolmesta suunnasta. Sujui vaan kutsuna, missä olinkin oikeassa suuntaa. Se että lähetin tai juoksin vieressä ei sujunut, tuli mun puolelta. Gavalle idea tuli selväksi muutamissa tarjoamisissa, Novan ongelma on se jos se ei riittävästi hae itse esteelle vaan valuu mun lähelle.. Ärsyttävää, että on koira joka ei voi osata yksinkertaista estettä.

1-5: 3 hypyn rima tuli alas. Varmistelin rengasta ja ehkä myöhässä lähetys. Renkaalle huono lähetys ja tuli kehikosta, lähestyi myös viistosti. Tokalla otin vain 3-5 vähän puolivalssia 4 hypyltä ja suorassa linjassa lähetys renkaalle.

6-7: Tein valssin hypyn toiselle puolelle ja ehkä yritin pienesti ottaa sitä niistokädellä. Myöhässä tai lopetin liian aikaisin niin Nova tuli hyppyjen välistä mun puolelle estettä. Sitten niin, että otin askeleen kohti koiraa vähän siivekkeen yli, kun tulee putkesta. Mutta piti odotella että lukitsee hypyn ja en päässyt esteeltä yhtään karkuun. Toinen noukkia selkeämmin niistolla, jos lähdin ajoissa rima tuli kun lähestyi estettä ihan liian viistosti. Sitten sellainen missä jarrutin ennen hyppyä, että joutui koota. Hyppäsi tasajalka pompun, mutta jarrutti. Noita täytyy tehdä lisää ja opettaa tollaisille hypyille sekä sitä niistoa. Ja lukitus + oma liike voi jatkaa matkaa.

6-9: jollakin kerralla tämä onnistui rimatiputuksella hypyltä 7. Hypyllä 8 käännöstä. Sitten sylkkärillä tai leikkauksella hypylle 9. Sujui yllättävän hyvin. Tässä suurin haaste oli myös, että itse piti pystyä pitää katse koirassa, nopealla koiralla vilkaisu pois koirasta valssin jälkeen näytti persjätöltä innari hypylle. Oikein opettava kohta siis vaikka vaikea. Otettiin tätä myös 7 hypyn takaakierron kautta.

9-11: Tässä mulla kokematon koira vaati liikeen kohti hyppyä valssissa. Nopeammat ei sitä vaatineet. Nova tuli ekalla välistä, kun en lukinnut 10 hypylle. Valssi siis 10 hypylle. Siitä kuljetus 11 hypylle. Tässä taas katsekoirassa/linjassa, koira laskeutui pitkäksi 10 hypyltä ja oli pidempi reitti kiertää hypylle 11.


9-12: tämä taisi onnistua kerran lähetys 9 hypylle (helpotettuna ollen hyppyjen puolella), valssi ja kuljetus 11 hypylle. Sitten sylkkärillä hyppy 12. Ekassa taisin myöhässä leikata puolen, tokalla onnistui. Tässä estehakuiselle koiralle haasteena putki 6.

12-13: tässä kahdessa ekassa kääntyi puolivälillä katsomaan missä olin. Tokassa taisi onnistua kuitenkin jatkaa pujottelua. Sitten lopussa taas valssasin liian ajoissa, että ehti tulla väärin. Pelkäsin putkea, mutta Novalle se ei ollut häiriönä, ei ollut huomannut sitä. Ihan suoraan kepeille ja otin avuksi myös vastakkaisen käden tukemaan.

14-16 okseri: Putkeen, putkeen ja okserille. Ei ollut palkkausta edessä niin onnistui vaan putki ja putki. Palkkaaja okserin taakse ja sujui kaikki kolme. Saijan meni vähän vaikeampaan linjaan ja Nova juoksi okserin ohi. Mun piti ohjata okserille, joka muutenkin melkein pois linjalta eli kutsua koiraa kun tulee putkesta. Niin hyvä.

19-22: tämä sujui, kun renkaan otti kutsuttuna. Ei liikkeessä. Käännöskäsky 20 hypyllä ja pyöritys ok. Unohdin vain jatkon.

25-29: ensin pelkät putket. Odotin että katsoo putkea, ensin bongasi kepit katseella. Juoksin leijeröiden kepit. Kun koira tuli putkesta lähetys putkeen. Auttoi se että oli mennyt aiemminkin samaan putkeen ja onnistui ekalla. Sitten putki, putki ja käännös hypyltä hypylle ja putkeen. Nova ehti jo bongata vähän putkea 6 mutta kääntyi kuitenkin.

Treenaa: 
- 6-7 hypylle hakeminen ja että pääsee lukittumaan ja itse liikkumaan pois
- 6-8: innari hyppy ansana
- koko pätkä 6-12
- rengas eri sijainneissa
- kepeille takaaleikkaus, etupalkka?

Ruuti sai uuden tassunsuojan, Brava- merkkisen. Oli pidempi vartinen, kaksi tarraremmiä ja pienemmät tarrakiinnitykset. Kuitenkin auki aika alas asti. Nahkavahvistettu pohja. Ruutilla ei olisi ollut aikaa olla paikallaan kuvissa. :D La tulee täyteen 3 päivää, jolloin siteen vaihto.
Ruutia ei näytä häiritsevän tossu ja jakselee hyvin. Lääkkeet menee helposti ruuan seassa. :D Ei onnu jalkaa.
*Lisäys* päivän käytöllä tossuun tullut oranssiin kankaaseen jo pieni reikä. Vaatii siis alle vielä ell:ltä saadun kumihanskan, kun side ei saa kastua.
*20.12 ompelin vanhasta kumitossusta pohjaan vahvikkeet, pohjat oli melkein puhki hiekalla ja asfaltilla osittain kävelystä

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...