Siirry pääsisältöön

Katin super agitreenit

Maanantaina ostin tuurauspaikan Kati Immosen treeneihin Sporttikselle, mölliryhmään eli aloitteleviin. Ihmeen hyvin saa kyllä hyvän mielen treenistä vähillä esteillä! Nova sai kiitää n. 40-45cm medirimoilla.

1-4: Halusin tehdä 3 hypyn taakse persjätön. Lähtö oli ok ja ekalla kertaa menin silti aika lähelle putkea tönäisemään. Siitä tuli kiire ehtiä persjättöön. Joko toimi sitten niin, että juoksin  lujaa (no mun vauhtia :D) 3-4 väliin. Ja heti kun koira tuli putkesta kerran ehti nähdä ohjauksen hypylle 3 koiran puoleisella eli vasemmalla kädellä ja sanoin ehkä samalla hyppy? Ja heti sen jälkeen tein persjätön, ehdin pois alta ja näin koiran hyppäämässä tai viimeistään, kun laskeutui. Eli viimeistään kun koira laskeutuu ohjauksen pitää olla valmis seuraavalle hypylle/persjättö tehty.
Sain helpotusta vähän ehtimiseen, sillä että otin Novan hypylle sen tasalta. Katse koirassa, nostin käden ja kun katsoi hyppyä vapautin hypylle ja putkeen. Sain lähetettyä putkeen noin metrin hypyn takaa, vs aiemmin menin 4m. Kerran nousi ja lähti kohti hyppyä, palautin takaisin. Kaikki muut pysyi hyvin lähdössä. Onni on pomminvarmat lähdöt!

Harjoituksessa muuten kokoajan katse koirassa paitsi persjätössä. Treenattiin tätä myös ohjaamalla toista ohjaajaa(oli oikeasti tosi hyvä harjoitus siihen, että piti katsoa vain koiraa/treenikaveria!). :D Ja tarkoitus että ohjattava teki myös miten ohjasi eli jo huonosti niin venähtää käännös tms.

4-6: hypyn 5 takaakiertoon meni hyvin, aika hyvin tuli sen myös yli. Siinä apuna vastakkainen käsi. Sitten lähetys hypylle 6, tässä vinkkinä lähettää katse koirassa kuten tehtiin lepakkokurssilla jenkkikäännöstä. Nova lähti hyvin ja sai palkan hypyn jälkeen. Tän tyylisiin "lähetä koira luotasi poispäin" kohtiin käännöskäskyistä on apua.


6-7 väli oli livenä vähän isompi. Tässä ehti mulle tulla taas pelko että tulee väärältä puolen takaakierrossa ja valssissa varmistelin taakse työntämistä. Se aiheutti sitten sen että seisoin siellä mihin koiran piti laskeutua. Huomasin radalla ihan kun tuli apua fiilis kohdassa missä ehkä pystyisi tulla väärältä puolelta. Mutta lähettämisen takia aiemmalle hypylle, pystyi tulla tälle hypylle suoraan kohti riman keskikohtaa (samalla liike tuki kokoajan koiran linjaa) ja sitten valssata pitäen ohjauksen yllä, mutta poistua alta. Ja valssin jälkeen katsekoirassa, koska jos koira tuli suht suorassa linjassa hypylle se laskeutuu vastapäätä sinne mistä ponnisti. Eli helposti vähän seläntaakse. Mistä piti noukkia hypylle 8.

4-9: tässä oli hyvä vahvistaa hyppyä 9. Huomasi, että se vaati oman ohjauksen, kun oli vähän kauempana. Radalla oli ehkä vielä kaarevammin toi kohta.

1-11: tehtiin kerran koko rata. Ainut virhe oli tässä juuri se 7 hypyllä valssi, joka jäi koiran eteen. Tosi kiva, että pääsi tekemään "helppoa" pidempää rataa. :) Ja toisaalta tässä lyhyessä radassa pystyi puuttua mun ohjauksiin, joissa oli hiomista.

Loppuun vielä putkeen, sitten hyppy 3 toiselta puolen, tein siihen takaakierto persjätön eli saksalaisen. Siitä hypylle 4 väärinpäin. Tässä hyvin vähän helpompi kulma vikalle hypylle. Takaakiertoon lähti yllättävän kivasti putkesta eli laitoin tietty hypyn vasemmalta puolen takaa. Sitten heti vastakkainen käsi ja katse laskeutumispaikkaan (kai mä muistin katsoa?). Onnistui ainakin ekalla ja aika oli jo päättynyt.

Nämä treenit oli kyllä hyvät! Luukutusrataa ja sai lopussa tehtyä noin pitkänkin pätkän ilman esteitä, joiden takia katkaista. Ja sai alussa tehtyä osissa ja Nova teki hyvällä draivilla sitten koko pätkän. Paloissa treenaamalla sai myös pois mun varmistelut tai vahvistettua koiraa menemään tietyille esteille. Ja siitä hyvänmielen treeni ettei tarvinnut miettiä muistaako rataa, kun oli simppeli verrattuna mitä yleensä. Ja kun treenien onnistumisen taso ei liity radanpituuteen niin lähes nappiin mennyt lyhyempi rata voi tehdä iloiseksi. :)


Nova ei huomannut rataa tehdessä ollenkaan reunalla olevaa koiraa, kesken radan huikkasi saako ottaa koiran. Toki saa, en ole sellaista vaihtoehtoa miettinytkään. :D Sanoin ettei haittaa vaikka tulisi moikkaamaan, että pääsee aloittamaan rataa. Kun kyseinen terrieri lähti radalle päästi uroksen vapaaksi ihan Novan nenän edessä, (olisi ollut mahdollista viedä kentän toiseen päähän lähtöönkin) oletin että vie sinne ja päästää siellä irti. Ryntäsi sitten suoraan Novan luokse rähisemään. Nova vähän murahteli takaisin ja terrieri ärisi ympärillä. Terrieri saatiin kiinni ja temputin Novaa namilla. Se kyllä heilutteli häntää heti alusta pitäenkin. :D Kehuin Novaa ja palkkailin. Se oli ihan kuin ei mitään olisi tapahtunut. Tosi ihana asenne, mikä on kyllä ennenkin näkynyt. Tämä on parasta mikä on omissa tollereissa Rasmuksessa ja Novassa ja varmaan ylipäätänsä hyvähermoisissa tollereissa/noutajissa. Mutta että vaikka tulee toinen uros niin se jää usein murina asteelle, usein saan kutsuttua namille takaisin luokse. Nyt oli hihnassa ja terrieri ei lähtenyt pois. Ruutilla hampaat louskuisi tossa vaiheessa ja se kannattaakin nostaa pannasta ylös ja pää kainaloon tai vatsaa vasten.

Treenaa: 
- 6-8 valssi 7 hypylle ja ettei jää itse alle

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...