Siirry pääsisältöön

Agilityn kisatreenit Novan kanssa

Pe Saijan treeneissä ennen joulua oli kisatreenit. Kaksi rataa, joista tehtiin vähän helpompaa. Koska löytyy kuitenkin kilpailuviettiä oli pakko kokeilla kisamaisesti, vaikka olihan tuolla juttuja jotka on kesken ja tästä näkikin hyvin tilanteen. Ajattelin myös rataa aika mahdottomana, missä oli paljon haastetta mutta oikeastaan monesti sama fiilis on kisaradassakin. Ajattelen joskus jotkut kohdat tosi vaikeiksi eikä ne sitten ainakaan suju.


Kerrattiin Novan kanssa ensin pussia. Ekassa yrityksessä meni pää ylhäällä ja haki muhun kontaktia. Parit kerrat pallon kanssa, että Saija laittoin pallon näkyviin kankaan alle ja sitten heitti sen. Tällä sukelsi paremmin ja juoksi kankaan alta suoraan.
Otin renkaan myös kerran, meni hyvin, toki varmistelin ja ehti jo kääntyä mua vastaan.
Kerran myös 2on-2off sivusta ok ilman apuja (mutta vaatii treeniä tuon ja koko puomin välivaiheille).

1 rata: Puomi ok, juoksi maahan asti kuitenkin koskien ja meni siitä 2on-2off. Kisoissa ehkä jo hylky. Mutta säännöissä oli, että kontaktit pitää suorittaa hyvin tai sitten otetaan kontaktin edestä ja tulee aikaa lisää. Putkeen irtosi hyvin. Seuraava hyppykin. Kepeille menossa koitin käyttää vastakkaista kättä apuna, koska sinne sai vähän työntää. Olisi hakenut väärin sisään ilman ohjuria. Tai sitten sen takia, kun jarruttelin ennen keppejä (bc ohjaus). Muutenkin sai korjata useammassa kohtaa, kun olin ehkä vähän liian takana. Takaakierto hyvä. Rengaskin sujui varmistellen. Takaaleikkaus seuraavalle hypylle, yllätys onnistui. Ehkä vaan sen takia kun sain siitä huikattua lähtemään kohti putkea. Ja en renkaan takia ehtinyt liian aikaisin rynnimään Novan vierelle. :D Muistin kuitenkin kun käytiin rata läpi, ettei olisi ehkä sujunut. Yleensäkin "kisaratoja" on vaikea muistaa. Sitten putken jälkeen hypylle ajauduin ihan siihen kiinni, olin tiellä ja rima tippui. Sitten taas varmaan kielto seuraavan hypyn edeltä, kun jäin lähettämään paikalleen sille ja Nova kääntyi jo kohti. Olin myöhässä jatkon päällejuoksusta ja meni leikkauksiksi, missä Nova pyörähti kohti mua. Ja vikassa hypyssä aloittelevien tavoin hyppäsi hypyn vielä takaisin eli toinen hyl. Sitten loppu ok. Ihan kamalaa varmistelua. Tuloksena siis hyl puomilta?, kielto?, rima, hyl hyppäsi riman takaisin.

Käytiin läpi vähän mitä kohtia miettiä. Ensinnäkin varmistelu vain vaikeuttaa Novan työtä. Renkaan jälkeiseen kohtaa kommenttina oli toiselta puolen mennä, jos leikkaus ei toimi mutta videolta näkikin että se kohtahan sujui.. Putken 10 seuraavalla hypyllä olin aina liian aikaisin, vasta, kun koira tulee putkesta liike kohti niin olisi säästänyt aikaa. Päällejuoksuun jos meinaa keretä heti liikkeelle. Ei tarvitse ajatella että hyppää pitkäksi tai karkaa ansahypylle. Tuli mieleen myös vain viskileikkaus tutustuessa, tietty mikä vahingossa tehtiin eli, että koira teki vikan hypyn "pyörityksellä". Tai sitten toinen tolleri teki päällejuoksun vikallekin hypylle (vaikea tosin). Monesti ajattelen myös etten ehdi juosta, mutta en ehdi sen takia kun jään johonkin "kiinni" lähettämään tai rytmittämään tms.


2. rata: Puomilla namialusta, pysähtyi mutta toinen jalka taisi tippua. Pyysin korjaamaan ennen jatkamista. Edistystä kuitenkin, yhden hypyn takaa on jo paljon tasoon nähden. Kepeille paremmin, jossakin kohtaa vähän epävarmuutta. Nyt päällejuoksu sujui tosi hyvin! Viskileikkauksessa luulin taas, että olisi jo lukinnut mutta olisi pitänyt vain pitää ohjaus esteelle kunnes hyppää. Oma liike alkoi tulla myös vähän kohti koiraa, kun pitäisi hypyn suuntaisesti. Läheltä piti! Tämä sitten uusiksi ja ilman palkkausta kääntyi kohden, kun en ehtinyt niin lähelle hyppyä leikkaamaan (ja tuijotteli vain mua lähetyksessä). Sitten palkattuna edestä ja onnistui viskileikkaus. Novaa imee vasta putket ja lelu hyvin, mutta hypyillä irtoaminen on vaikeata. Loppu ok.
Tuloksena: hyl extra hyppy kun kiersin renkaan jälkeen hypyn toista puolta, kielto (viski).

Olisi vaatinut vielä että renkaan jälkeen tehnyt saman leikkauksen. Ja sitten vaikka pyörityksellä viskin sijaan serpentiinin vika este. Nova näytti kuitenkin aika sopivalta ja mun tavoite oli jo tällä yrityksellä täytetty. Muistin sentään kaikki esteet ja paransin vähän ohjausta. Näitä pitäisi tehdä lisää, ainakin sitten kun opitaan vähän lisää. Rasmuksen aikaan tuli nollatreeniä treeneissäkin, muiden kanssa ei.. Tekisi hyvää vaikka tulisikin stiplu. Nyt pystyin ainakin jatkaa loppuun asti.

Otettiin vielä radasta uusiksi serpentiini kohta. Viskileikkauksesta lelupalkka edestä. Sitten myös sama kohta valssilla tulikohan tässä pyörityksellä vikan hypyn.


Gavalle käytin osan ajasta. Mitään selkeitä ohjeita on oo kuullut miten tehdä mammaloman jäljiltä, joiltakin vain kuullut. Gava oli kuitenkin hyvässä kunnossa jo tullessa, leikkii paljon ja lenkillä juossut normaalisti. Parit tokotreenit. Tehtiin samoilla 50cm rimoilla ja Saija hyvin katsoi sopivan ajan.

Niistot: hyppy ja seuraavalle niisto. Molempiin suuntiin 2kpl. Gava tuli aika raivoisasti ja varmistelin vähän pidempään hypyn takaa että näkisin jotain muustosta. En päässyt niin nopeasti liikkeelle, että olisi saanut esim sitä 10m etumatkaa koiraan, ehkä pari metriä.

Putki ja hyppy 11 sekä 12 josta palkkasin käännöksen. Tosin rytmitin ehkä liian myöhään että kääntyisi 12 hypyltä. Erikseen valssia hypylle 11 niin että menin parempaan kohtaan. Meinasi loikata sen vaan heti tosi pitkäksi ja pääsi lenkittämään. Sain ottaa vielä tiukemmin vasten että kääntyi. Kokeiltiin myös serpentiini, ekassa kääntyi lopun viskissä väärään suuntaan (kun varmistelin leikkausta). Järkyttävä vauhti, sellaistako se bortsun ohjaus olikaan! Otettiin myös puomi kertaalleen. Tuntuu vähän siltä, että pitää varmaan kerrata kaikkia lepakkoläksyjä jotka on ehtinyt unohtua loman aikana. Saadaan palata jonkun verran takaisin.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...