Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.12.2017

Ontuminen

Keskiviikkolle sain ajan Vantaalle Aisti eläinsairaalaan Ruutille. On ontunut aina välillä oikeaa etujalkaa, varsinkin hiekalla tai hiekoituksella. Muistelin tuolta asemalta kehuja ja katsoin, että oli ortopedejä ja neurologeja talossa. Saatiin lyhyellä varoitusajalla aika Laura Hakalalle.

Ruutia jänskätti kovasti ja olisi halunnut lähteä kotiin. Lähinnä se on käynyt rokotuksilla eläinlääkärissä, mutta kai sekin vähän epämiellyttävää. Tai sitten kaikki hajut siellä. Jännä, kun se kaikkialla muualla on niin meneväinen.

Ortopedi ensin tunnusteli terveen jalan. Katsoi pään/kaulan liikkumisen joka suuntiin. Sitten oikean etujalan, mitä on ontunut. Tunnusteli varpaat, taivutteli joka suuntiin. Ruuti nojasi päällä mun syliin, ja tuntui etten huomaa mitään kun odotin reaktioksi pään nostoa tms. Mutta oli tietyistä kohden mistä lääkärilläkin epäilys myös sen perusteella, mitä olin kertonut reagoinut vähän tassua nykimällä. Anturassa oli myös känsän näköinen kovettuma, minkä olin itsekin bongannut. Sellainenkin voi laittaa astumaan väärässä asennossa. Reaktioista huolimatta Ruuti rauhoitettiin röntgenkuvia varten. Onneksi kysyi myös, että katsooko samalla lonkat, ei maksanut lisää. Tottakai niin saa tietää niidenkin tilanteen. Mentiin tunniksi syömään ja kaupalla käymään.

Kännykkäkuvia alla, osa otettu sivusta.

Takaisin tultua päästiin sen hetkisen asiakkaan jälkeen katsomaan kuvia. Anturassa oli kivi, joka näkyi röntgenissä. Sen kohtaan viilto ja kivi saatiin pois. Jokunen tikki siihen. Tassu"paketissa" nyt 2vk, kunnes tikit otetaan pois.


Oikean jalan yhdessä varpaassa oli enemmän nivelrikkoa, siihen laitettiin nyt samalla rauhoituksella kortisonipiikki. Epäilyksenä oli myös aiemmin, että varpaissa voi olla jotain kun joutuvat agilitykoirilla kovalle rasitukselle etenkin nopeissa käännöksissä ja raskaassa treenissä, voi silloin tulla reunoihin tai uloimpiin varpaisiin.
Kuvassa vasen jalka ja kannuskynnen alla olevan varpaan nivelessä näkyi nivelrikkoa, ainakin tuossa kuvakulmassa. Uloimpien varpaiden reunoissa näkyi nivelrikon tai luupiikin alkua. Luun vieressä oli rosoista kohtaa, tuossa keskikohdassa lyhyitä luita/varpaita. Näistä pikkukuvista huonommin näkyy. Tässä näkyi taas, että tassun "kantapään" puolella luiden reunoilla myös nivelrikon alkua. Sekin näkyi millimetrin kokoisena alueena isosta kuvasta. Eli kannuskynnestä seuraava nivel. Vaalean harmaalla pientä roskan näköistä sivuissa.

Ruuti sai tassuun lääkkeiksi antibiootit ja kipulääkettä. Pyysin myös reseptin kipulääkkeeseen jos tarvii myöhemmin antaa.

Lisäksi vasen silmä on vuotanut enemmän eikä perus huuhde ole auttanut. Saatiin silmätippoja laitettavaksi siihen asti, että päättymisestä on 2pv. Että varmasti menisi ohi.


Sitten lonkat oli nuorenakin D, löysät ja matala malja. Nyt ne oli aika kuluneet ja pahaa nivelrikkoa löytyi. Molemmat on aika yhtä huonossa kunnossa, mutta oikea vähän huonompi. Jos alkavat vaivata voi miettiä nivelen sisäisiä injektioita kortisooni ja hyaloronihappo tai nahan alle cartrophen pistokset kuurina. Tässä vertailuna kuva nuorena. 


Tokkurainen kotiin lähtijä


Niveliä varten lisäravinteiksi Omega3, glukosamiini, kondroitiini. Esim Doils nivelet, Arthroflex, Arthryl reseptillä, Nutrolin-Nivel. Lisäksi nivelrikkoon hyalaronihappoa esim Hyaloron 365 tai Pureclinic Hyaluronic acid (ihmisten valmiste).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!