Siirry pääsisältöön

Ontuminen

Keskiviikkolle sain ajan Vantaalle Aisti eläinsairaalaan Ruutille. On ontunut aina välillä oikeaa etujalkaa, varsinkin hiekalla tai hiekoituksella. Muistelin tuolta asemalta kehuja ja katsoin, että oli ortopedejä ja neurologeja talossa. Saatiin lyhyellä varoitusajalla aika Laura Hakalalle.

Ruutia jänskätti kovasti ja olisi halunnut lähteä kotiin. Lähinnä se on käynyt rokotuksilla eläinlääkärissä, mutta kai sekin vähän epämiellyttävää. Tai sitten kaikki hajut siellä. Jännä, kun se kaikkialla muualla on niin meneväinen.

Ortopedi ensin tunnusteli terveen jalan. Katsoi pään/kaulan liikkumisen joka suuntiin. Sitten oikean etujalan, mitä on ontunut. Tunnusteli varpaat, taivutteli joka suuntiin. Ruuti nojasi päällä mun syliin, ja tuntui etten huomaa mitään kun odotin reaktioksi pään nostoa tms. Mutta oli tietyistä kohden mistä lääkärilläkin epäilys myös sen perusteella, mitä olin kertonut reagoinut vähän tassua nykimällä. Anturassa oli myös känsän näköinen kovettuma, minkä olin itsekin bongannut. Sellainenkin voi laittaa astumaan väärässä asennossa. Reaktioista huolimatta Ruuti rauhoitettiin röntgenkuvia varten. Onneksi kysyi myös, että katsooko samalla lonkat, ei maksanut lisää. Tottakai niin saa tietää niidenkin tilanteen. Mentiin tunniksi syömään ja kaupalla käymään.

Kännykkäkuvia alla, osa otettu sivusta.





Takaisin tultua päästiin sen hetkisen asiakkaan jälkeen katsomaan kuvia. Anturassa oli kivi, joka näkyi röntgenissä. Sen kohtaan viilto ja kivi saatiin pois. Jokunen tikki siihen. Tassu"paketissa" nyt 2vk, kunnes tikit otetaan pois.


Oikean jalan yhdessä varpaassa oli enemmän nivelrikkoa, siihen laitettiin nyt samalla rauhoituksella kortisonipiikki. Epäilyksenä oli myös aiemmin, että varpaissa voi olla jotain kun joutuvat agilitykoirilla kovalle rasitukselle etenkin nopeissa käännöksissä ja raskaassa treenissä, voi silloin tulla reunoihin tai uloimpiin varpaisiin.
Kuvassa vasen jalka ja kannuskynnen alla olevan varpaan nivelessä näkyi nivelrikkoa, ainakin tuossa kuvakulmassa. Uloimpien varpaiden reunoissa näkyi nivelrikon tai luupiikin alkua. Luun vieressä oli rosoista kohtaa, tuossa keskikohdassa lyhyitä luita/varpaita. Näistä pikkukuvista huonommin näkyy. 



Tässä näkyi taas, että tassun "kantapään" puolella luiden reunoilla myös nivelrikon alkua. Sekin näkyi millimetrin kokoisena alueena isosta kuvasta. Eli kannuskynnestä seuraava nivel. Vaalean harmaalla pientä roskan näköistä sivuissa.

Ruuti sai tassuun lääkkeiksi antibiootit ja kipulääkettä. Pyysin myös reseptin kipulääkkeeseen jos tarvii myöhemmin antaa.

Lisäksi vasen silmä on vuotanut enemmän eikä perus huuhde ole auttanut. Saatiin silmätippoja laitettavaksi siihen asti, että päättymisestä on 2pv. Että varmasti menisi ohi.


Sitten lonkat oli nuorenakin D, löysät ja matala malja. Nyt ne oli aika kuluneet ja pahaa nivelrikkoa löytyi. Molemmat on aika yhtä huonossa kunnossa, mutta oikea vähän huonompi. Jos alkavat vaivata voi miettiä nivelen sisäisiä injektioita kortisooni ja hyaloronihappo tai nahan alle cartrophen pistokset kuurina. Tässä vertailuna kuva nuorena. 


Tokkurainen kotiin lähtijä


Niveliä varten lisäravinteiksi Omega3, glukosamiini, kondroitiini. Esim Doils nivelet, Arthroflex, Arthryl reseptillä, Nutrolin-Nivel. Lisäksi nivelrikkoon hyalaronihappoa esim Hyaloron 365 tai Pureclinic Hyaluronic acid (ihmisten valmiste).

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...