Siirry pääsisältöön

Osteopaatilla, tokotreenit + paimennus pohdintaa

Mentiin aamupäivästä Hehkuun Carita Reijoselle. Ruuti hoitohuoneeseen saavuttua meni heti makaamaan ja heilutti häntää Caritalle. Hoidon aikana se useaan kertaan välttämättä halusi laittaa takajalan Caritan jalan päälle, mutta ranka  ei ollut ihan suorassa silloin. Termeinä L3 kohta oli vähän jumissa. Lapojen jälkeen on kohta, joka ottaa vastaan hypyiltä alastuloa ja molempia lonkkia vähän hoidettiin, että nesteet alkoi kiertää nopeammin. 
Viime kertoihin verrattuna ei niin pahasti, kun ei nostanu päätään niin usein, lapaa käsitellessä kerran. 

Reilun kuukauden päästä seuraava kerta. Carita sanoi miten viisas ruuti on, ehkä se on mulle välillä liian fiksukin ja kekseliäs. Osaa se tuolla ainakin käyttäytyä hienosti. 

Punnitsin Ruutin kotona ja se painoi 17kg. Heinäkuussa painoi 19,2kg (varmaan oli sama vaaka), silloin kirjoitin että pitkään oli 18kg. Ja nuorena muistan sen olleen 17,6kg. Vähän vois ehkä tulla painoa, kunhan ei karkaa taas ylipainoksi. 
______________

Tokotreenit Kannelmäen Trumpettikadulla mukana Saila & flatti Aidan, Mirka, bc Taisto & porkkis Hiili sekä Eva-Lotta & bc + sheltti. Rampekin oli mukana ja sai vähän Sailan kanssa tokoilla, kun testattiin kateutta metskulla. Muuten se sai osallistua paikalla oloihin. 

zeta: Alkuun palkaten maahanmenosta. Seisomisen stopista myös heittäen namin jalkoihin tai taakse. Seurauksessa pientä edistystä 2 sivulla, siinä palkkaa kun oli hyvin. Koitin istumista kun Ruuti ei ihan seurannut, eka reaktio oli mennä maahan. Seuratessa taas istui hyvin. Nyt saatiin napakat asennot ja hyvää seurausta.

Paikalla istuminen: Kolme rivissä. Saila teki meille häiriötä ja teki Aidanin kanssa maahanmenoja Ruutin päädyssä. 

Paikka makuu: hyvin maahan ja sivulle. Ei mennyt lonkalle kuin vasta kun kävelin taakse. Tosin vähän lyhyempi aikakin.

kaukot: Ensin tehtiin pallo häiriöllä. Saila liutti tai heilutti metrin tai vähän alle päässä palloa. Välillä yhden liikkeen ja välillä jatkuvaa. Joskus meni mun ja koiran välistä. Ruuti alkuun vaati enemmän kaksoiskäskyjä. Sitten alkoi paremmin sujumaan. Yhdellä kertaa Ruuti kerkesi napata namin sijasta lelun mun kehusta. :D Olin ehkä avo matkan päässä. Ja pari vähän kauempaa.

Namihäiriöllä kaukoissa piti olla n. 2m päässä. Se oli tietenkin vaikeempaa. Ei ollut kuivaraksuja tai makkaraa, siitä väliltä jotain koiran nameja. Metrin päässä ja lähempänä taas. Piti vähän voimakkaammin käskeä niin tottelikin. Vaikka Ruutin namit oli heikompia.

Näitä vois jatkaa ja kasvattaa matkaa koiraan. Ruuti ei onneks tällaisesta yhtään ota painetta, lähinnä se olis halunnut sen lelun tai namin. Ehkä kisoissa todennäköisempää voisi olla joku yksittäinen häiriö juuri, että vaikka pari siirtoa ja lelu lentää läheltä ohi. Hyvä "mittakeppi" vois olla kun ihminen istuisi jalat suorana koiran edessä. :D

tunnari: avustajilla ei näkynyt leluja mukana niin tehtiin tunnari samaan malliin kuin viimeksi. Rivinä ja Saila lisäsi kapuloita perään kun Ruu pääsi niille. Vähän tuli hoppua, mutta katsoi järjestelmällisesti kapulat. Otti oman, tiputti sen ja sitten heti ehkä viereisen tarkastaen toi sitten oman. Viimeksi ei ollut tarkastelua niin jätettiin vaan tohon. 

Treenaa:
- zeta: jäävien napakkuus ja pois edistys
- kaukot: nami/lelu häiriöllä ja välillä vaan ajoittain esiintyvänä
- tunnari: ihminen istuisi edessä, jos kuiva maa tai leluja joukkoon
- ihan seuraamista seuraavalla kerralla.. taas lintsaan siitä. Lenkeillä voisin tehdä pidempiä suoria ja perusasentoja, namilla tai lelulla
- kisamaista!! Ennen 25.1 pitäis saada tehtyä kehätreeniä, liikevälejä ja sitten putkeen muutamat liikkeet 


______________

Lueskelin Bortsu-kelpie lehteä paimennuksen mestiskisoista ja siinä kiinnostavaa oli kun showlinjainen Jeriko kisasi 2-luokassa. Ruutinhan kanssa käytiin kahdesti koittamassa, ei löytynyt sitä syttymistä, mutta näköjään muilla sitä pienesti löytyy. Showlinjaisella syttyminen ei kuitenkaan toimi niin nopeasti ei aina kahdella kerrallakaan. Se voi vaatia myös enemmän työtä ja tälle koiralle maahanmenon sijaan seisomaan pysäytys toimi paremmin lampaisiin ja koiralle, kun silmä ei ole niin voimakas. Kisaamaan ei kuitenkaan pääse treenaamalla kesässä 1-2 kertaa, Jerikon eka startti oli 1,5v treenaamisen jälkeen. Ehkä jos seuraava koira ei käsittele lampaita kuin variksia ja tykkää enemmän jätteiden aterioinnista niin olisi hienoa enemmän perehtyä lajiin tai käydä katsomassa tämän vuoden mestaruuskisoja. 

Kommentit

  1. Tuo L3 lannerangan 3 nikama,tuleva koirahieroja. Törmätty rt-kisoissa,sekarotuinen&bc narttu,trikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, helppo sitten muistaa. Joo muistan teidät, kerran löysin teidän kotisivutkin ja sieltä huomasin, että susta tulee koirahieroja.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...