Siirry pääsisältöön

Serpentiiniä, välistävetoja ja tokoa

Tänään oli taas Veikkolassa Tiia S:n agitreenit. Rata oli tänään serpentiini ja välistäveto painotteinen.

Lähtö: Ensin yllätyspalkka pallolla, apparilta kun ehdin ekan hypyn rinnalle. Sitä ennen piti huomauttaa kahdesti istumaan. Toistolla vielä yllätyspalkka toiselta puolelta, nyt menin vähän pidemmälle, kai yksi huomautus ettei nousta. Sitten kolmannella jätin pallon Ruutin taakse, mutta kutsuinkin radalle. Pystyin mennä kutsumaan 2 hypyn taakse.

Hypyn 2 kääntyminen oli alkuun myöhässä, piti ajatella ennakoivana valssina, siksi kolahti ekalla kerralla. En paljoa käskyttänyt puomille menoa, etten häiritse hypyillä. Puomilla hidasti, muttei pysähtynyt. Korjaus. Nyt pysähtyi ja sai palkan. Yhdellä kerralla puomilla sai namin ja lopussa taas lelun. Vein lelun ihan kontaktille.

Takaakierto+ serpentiini, 7-11: Tarkoitus oli tehdä takaaleikkaus hypylle 10. Ekalla kerralla lähdin hypyltä 7 jättäen Ruutin ja se hätiköi ja tiputti riman -> ruutin vika, pitäisi kestää. Muut kerrat meni hyvin. Ekalla kertaa serpentiinissä, Ruu luki mun rytmityksen välistävedoiksi ja meni kaksi väliä niin. :D Sitten liikuin tasaisemmin ja annoin tilaa niin sujui. Hypylle 11 sain hyvin irrotettua eteen-käskyllä. Tämä oli tosi siisti, tehtiin kahdesti ja käännökset pienet!

Kepeille ekalla kertaa saatoin ja toisella leijeröinti.

Välistävedot, 16-17: Ekalla kertaa onnistui. Sitten liikuin liikaa peruttaen ja tein käännön myöhässä ekalle hypylle niin Ruu hyppäs väärinpäin hypyn. Yhdellä kertaa olin liian kaukana 2 välistävedossa ja Ruu meni hypyn 17 sijaan hypyn 5. Saatiin sitten onnistumaankin.

Pun 19-20, ansaeste: Välistävetoen jälkeen mentiin punaiseen 19 nro putkeen ja siitä hyppyjen ohi putkeen 20 (pun). Ekalla kertaa pysähdyin liikaa, sain hyppyjen ohi, kunnes Ruu meni hypyn 2 puolelta hypyn. :D Sitten taisi mennä hyppy ansalle ja kolmannella tiukemmin ottaen tuli mukaan, kun muistin putkijarrunkin. Sitten leijeröiden keskimmäinen hyppy. Ekalla kertaa leijeröiden, unohdin putkijarrun -> hypylle. Sitten putkijarrulla ja tais onnistua.

Loppuun vielä lähdössä vähän tappelua ja puomille asti.


TOKOa

Hallilla tein rataantutustumisen jälkeen Ruutille ehkä 1min (laskeskelin mielessäni) paikkaistumisen, eka koira aloitti jo. Menin oven taakse ja vakoilin ikkunoista. Kahdesti nuuski vähän maata, muuten hyvin. Eniten pelotti ettei kurki radalle päin, muttei kurkkinut. (ei mitään aitoja radalle, istutin tekonurmella lämpimämpi kuin reunojen asfaltti.)

Meidän radan jälkeen vielä kaukoja:
1. Istu- seiso. Meinas venyttää niin seisomisen, että sen hinkkausta aluksi. Testasin sitten mitä tänään aiemmin lenkillä eli Ruuti remmissä ja vedän kevyesti hihnasta mua kohden kun nousee seisomaan. Jos tasapaino pettää = jalat liikkuu, on liian etupainoinen ja silloin "hups". Toistolla ilman vetoa ja palkka. Sitten sellaisia missä vedin ja pysyi ja palkka.
Maahan-seiso-istu: jotkut hyviä, jotkut vajaita ja jotkut liioiteltuja. Palkkasin hyvät. Sai täydellisistä jackpotin, 3 yksittäistä namia.
2. Toinen tapa mitä ei olla hetkeen tehty, seiso-istu jumppaa niin, että laitan istumaan kynnykselle (takajalat kynnyksellä ja etutassut maassa (ei kynnyksellä). Siinä sitten, seiso ja istumaan, jos paikallaan palkkaa. Jos liikkui niin etutassut meni paristi kynnykselle myös tai takajalat lähti valumaan pois kynnykseltä (pyöreä reunainen). Pystyin helposti katsoa ne missä ei yhtään liiku. Ongelmana on myös ollut, että Ruu menee vähän vinoon eli toinen jalka liikkuu. Pitää tossa pihalla vähän naksutella näitä tai sanomalla jes.
Aamu ruuallakin tehtiin kaukoja, meinas olla taas liikaa kaukoja, mutta pari hyvää ja ruoka.

Seurauksesta ajattelin, että voitaisiin harjoitella vaihteluksi ihan pk-tottis kaaviota. Pitkät suorat yms odotettavissa on vaikeita tokon jälkeen. Ja superpalkka. Piti ihan etsiä mites se kaavio menikään. Olikohan ekaan täyskäännökseen noin 50m.

Kommentit

  1. Minä en ikinä muista matkoja pk-kokeissa, ja mulle onkin aina huomautettu että ohjaaja ei noudata askelmääriä kaaviossa.. Pitäis kyllä opetella ne ulkoa.

    Onneksi tuolle ekalle pitkälle suoralle ammutaan, niin koira on helppo ehdollistaa "kohta" tulevaan palkkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rasmuksen kanssa silloin laskin askelia ja pänttäsin kaavion ulkoa. :D Enkä olisi muistanut miten ne paukutkaan sijoittuu.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...