Siirry pääsisältöön

Katin agitreeneissä ja yhteiskuvia

Maanantaille ostin tuurauspaikan Katin koulutukseen Sporttikselle. Isollapuolella tämmöistä rataa. Oltiin  ryhmässä missä 1h 15min treeniaikaa ja 4 koirakkoa, yksi taisi tehdä vähän lyhyemmänkin ajan. Kivasti aikaa siis!

Tehtiin ensin alta kisoista mieleen tulleet kuviot. 11+11+ 17 putki toiselta puolelta, hyppy 16 toiselta puolelta ja hyppy 13 ja palkkasin suoran putken suunnille. Tämä sujui vaikka pidennettiin väliä. Ja ansaputken ohitti hienosti. Kisoissa muistettava pitää ohjaus tiukkana ja tehdä ohjaukset riittävän ajoissa.

Erotteluna A:lta/putkesta 12-13 eli käännyttiin hypyltä takaakiertoon (putkeen irtoamisen sijaan). Ekassa luovutin vähän liian aikaisin ohjauksen kohti takaakierto hyppyä ja venähti vähän käännös. Seuraavassa jatkoin ohjausta kiertoon niin sujui. Myöhemmin lähetin 12 hypylle ja siitä menin takaisin A:lle, ne lävähti suht pitkiksi ton tyylisiä "käännöskäsky" käännöksiä tehtävä..

Kepeiltä otin kerran putkeen joka edessä. Sitten tein vedolla pituudelle, tosi kilttinä tyttönä tuli. Meni putken ekaan päähän, kun itse myöhässä. 1-6: alku ok. Kepeille vähän jarrua. Osat kerrat vaikka otin yksittäin tai yhden hypyn kautta meinasi valua 2-3 väliin. Seuraavana treenattiin valssia keppien loppuun ja siitä pituus ja putkeen. Ekassa valssissa jäi vika väli. Kati yritti saada mua aiemmin aloittamaan ja tekemään valssin, uskalsin mä vähän aiemmin ja Gava teki kaikki hyvin. Tein valssin keppien suuntaisesti tai vähän sivuun. Käsi piti yllä ohjausta kepeille. Yllätyin miten hyvin sujui! Sivuttaisirtoamistakin treenattava, kun 3lk koiran kanssa oli ollut pituuden vieressä kun koira lopetti kepit.


7-14: tämä pätkä ok ja sujui. A:lla Gava tais vapauttaa itse itsensä ja laitoin takaisin 2on-2offiin. Tuli A:n tosi hitaasti näin treeneissä ja ekalla kerralla.
14-15 muistettava askel kohti linjaa, 16 hypylle askel kohti hyppyä. Riitti yksi lähettävä askel ja kiersin 13 hypyn suorinta reittiä A:lle. Putkesta tuli nätisti A:lle, sanoin tähän ja vastakkainen käsi. Saatiin hyvää valssitreeniä A:n 19 edessä. Tässä taas lähti vähän ennen lupaa, otettiin uusiksi niin saatiin luvalla tuleva kun painotin vähän odottamista.

20-27: ajattelin vaikeimman olevan 20-21 vienti, mutta ei tuli tosi nätisti. Otin vain vastakkaisen käden kanssa hypyn 20. Kostautuikin sitten hypyn 22 pitkä laukka/loikka ja ohjasi Gava menemään seuraavat hypyt suoraan. Ei auttanut haltuunotot ennen hyppyä eikä oikea linja, venähti niin ettei taipunut oikein. Joten vastakäännökseen lähetys heti kun sai käännyttyä hypyltä 21, eli koira hyppäsi seläntakana hypyn 22 ja siitä itse kipitin lukityksen jälkeen 20 hypyn vierestä lähettämään takaa. Nyt oli hyvä.
Saksalaisessa 24 toi haastetta jos itse juoksi liian lujaa sinne niin meinasi lenkittää hypylle ison lenkin, kerran mietti putkea 8. Piti suhteuttaa takaakiertoon lähetys ja muistaa napata koira yli. Kun jätettiin palkka eteenmenoon tuli vielä enemmän houkutusta juosta vaan hypyn ohi. Rima ei ainakaan tullut kertaakaan alas. Mutta noista pitäisi oppia pääsemään vielä paremmin karkuun eli saada aiemmin lukitus hypylle. Muistutti vähän Masalan kisojen yhtä kohtaa.
Koska putkeen lähetyksessä 26 olin jäljessä koska en päässyt saksalaisesta niin hyvin irti niin Gava helposti kääntyi katsomaan. Vasenta puolta juostessa (päällejuoksuna) tuli 27 hypyn ohi. Saksalaisena onnistui etupalkalla.
Siinä mielessä kehitystä on tapahtunut, että pystyy tehdä vähän pidempää pätkää ja osa tuntuu ihan helpoltakin. Toki radatkin on olleet kivoja. :D Omatoimitreenattavaa löytyisi kyllä.

Benji "poikaystävä" tuli seuraavaan agiryhmään
Treenaa: 
- käännös 22
- saksalaisesta aiemmin irti
- rohkea valssi keppien loppuun, sivuttaisetäisyys pituuden tasolle?
- pituudelta jäi kokeilematta peruskäännös
- käännöskäskymainen käännös
- erottelut käännöshypyllä, suoraan hypyltä jne.
- kepit tohon kulmaan, helposti 2-3


Meidän porukan yhteiskuvat lauantailta 


Kokeiluun Robur lohi pahvipurkissa oleva säilyke ruuan joukkoon, maistui hyvin. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...