Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

26.3.2018

Tokoleiri Strömforssissa osa 2/2, evl-liikkeiden ruodintaa

Tokoleirin vol 2/2. 

Olennaisinta oli tajuta ettei jää kiinni osaamiseen vaan tehdään paljon onnistumisia, pidetään hauskaa ja kriteerit täytyy suhteuttaa treeniin, paikkaan ja tasoon. Miten on viime kerrat sujunut, paljon on treenattu, kuinka usein. Paljon ohjaaja käyttää turhia apuja tai oliko oikeuden mukainen. Ollaan esim päästy tokoilemaan aika harvakseltaan ja ehkä yksi syy, että tuntuu ettei etene. Toki on saatu vaikeisiin asioihin itsevarmuutta, mutta myös jos en tarkkaan suunnittele tai muista viime treeniä, samat virheet voi toistua tai asiat on mennyt takapakkia tauon takia ja luulen osaavan enemmän.

SUNNUNTAI
30min treeniaikaa Gavalle synttärinä. Kävin ennen liikkeiden päättämistä läpi listan evl:n liikkeistä. Sieltä sitten sarja, joka videolle. Erikseen liikkuri ja tehtiin korjaukset. Tosi hyvä nähdä treenimenoa videolla, että näkee omaa ohjausta muualla kuin kisoissakin. Liian harvoin enään tulee kuvattua tokoa videolle! Tehtiin vikana eteenmenot joissa oli meidän parhaat lelut, yksi lelu oli kyllä taskussa. En palkannut joka välissä, mutta johonkin kohtaan palkat.
Tällaisia läpikäyntejä pitäisi tehdä useammin, joten anteeksi pitkät tekstit. Tuli analysoitua videot ja kaikki mitä ajatuksia viikonloppu herätti.Seuraus: Asenne oli hyvä. Liikkeelle lähdössä katsoi eteen, samoin ekat askeleet ja sitten otti kontaktin. Näissä tarkkana ja palkattava. Ja pitäisi pysyä kontaktissa.
- Peruutuksetkin yllättävän hyviä, toki välillä oli vähän takana. Ja mun koiran puolen käsi kuoli ja jäi taakse ainakin tokassa. Peruutuksen pysähdyksessä mun käsi teki avun.
- Sivuaskeleet oikeaan ok. Vasempaan askeleet jäi.
- Vasempaan käännös hyviä.
- Täyskäännöksissä vasempaan aavistuksen jäljessä. Osa hyviä, osassa treenattavaa. Ja juoksusta täyskäännös oli huonompi.
- Juoksusta pysähdyksessä pysähtyi vähän perusasento taakse, mä olin hidas? Tosin eka hyvä.
- Juoksussa seuraus oli alkuun painamista, pysähdys ja jatko tosi nättiä eikä painanut. Ei painanut hitaassakaan. Hitaassa kävelyssä meinasi paristi istua.
-  Vilkaisi merkkiä, joka tuli puolen metrin päähän, mun puolelle.
Mun kädet heilui jonkin verran, tosin onneksi toinen ei kuollut.
Painamista tai pää osuu jossain kohdin edelleen esiintyy. Mutta tietty mielummin otan sen ja että tunnen koiran ja itsellä on hyvä olo kuin sen että tulisi lapasena mukana. Toki jos kosketuskepillä tms muulla saisi naksuteltua päätä irti jalasta. Välillä se on aika hyvin ja välillä liimautuu.


Ohjattu, luoksetulo ja eteenmenot

Ohjattu: sillä suunnalla ei muuta häiriötä. Halusin nähdä tason, vaikkei olekaan valmis vielä. Oli aika epävarma alussa, pää pyöri ja yritti nähdä kaiken että tietäisi mitä tehdään. Liikkurin kävelyn ajan siis ehti olla aika levoton. Merkille lähtetyksessä lähti kohti vikaa kapulaa. Korjauksessa käsimerkki ja meni vinoon merkille. Päätin kokeilla vielä noutoa ja haki sen kyllä oikein. Odotin siinäkin kontaktia. Kun kuului käsky, alkoi katsoa jo missä on kapulat. Virittely merkille ei ole myöskään vielä niin vahva, että näkisin onko lukinnut sen. Eteenluovutuksessa tajusin, että olin väärin merkillä eteentuontiin. Eteen tuli vähän väljästi? Autoi sitäkin käsiavuin! Ja sivulletulossa liikutin kättä. Sivulletulot edestä, en ehkä luota niihin tai ne on herkästi vinoja. Ei ole ratkaisu näyttää käsiapua ainakaan jatkuvasti. Ehkä myös tuijotan ja katson välillä niin vahvasti, että oon itse kiertyneenä ja voi hakea perusasentoa senkin mukaan. Kuvista huomasin myös, että eilisessä kierto-ohjatussa mun katse on pitkään koiraan hypyllä (saako olla?) ja ainakin pää kääntyy mukana kun koira tulee sivulle.

Keskityttiin asenteeseen merkillä ja sitten itse halusin sitä suoremmaksi. Tosin pitää ajatella mitkä on lähtökohdat ja taso. Gava on tekisi helposti tuon ihan vinona seisomisen kylki kohti mua tai sitten oli aiemmin ihan merkin vieressä. Tästä pitäisi kelpuuttaa kuitenkin sheippaamisen tavoin vähän parempia. Ehkä taas syvyysnäkö tulee hankaloittamaan tai jäin liikaa kiinni vinouteen. Kriteeri treenissä oli vinous ja kyllä vähän paikkakin. Mutta olisin voinut sallia ehkä enemmän niitä missä focus oli muhun, meni vauhdilla ja oli selkeästi merkin takana. Varsinkin kun asia on uusi ja merkin arvoa pitää saada ylemmäs niin pitäisi saada paljon onnistumisia. Tässäkin mietin jälkikäteen, että menikö taas siihen, että oletin että osaisi paremmin ja en sitten halunnut palkata kaikkia missä oli paljon hyvää paitsi se yksi kriteeri ehkä vajaa. Tärkein olisi ensin kyllä asenne, vauhti ja ettei tule merkin linjan yli. Ja palkat vasemmalle. Näissä kun oli mukana myös kapuloiden vienti häiriö. Tärkeintä olisi myös, että koira tekee ekalla oikein kuin että se on millilleen oikeassa asennossa. Arvostelussa huomioidaan vauhti ja sen takia asentoa on hinkattu että pystyisi samanarvoisesti noutaa kumman tahansa kapulan, ilman riskiä kääntyä väärin kapuloille.
Lisäksi Gavan pitäisi luopua paremmin kapuloilla ja jättää niiden vilkuilu. Sen takia oli myös hyvä, että kapuloita vietiin uudestaan. Kiitos kärsivälliselle liikkurille. :) Gava ei näytä niin selkeästi sitä että olisi kiinni kapuloissa, mutta onhan se näkynyt muuallakin ja kun voittajasta lähtien halunnut niitä aina kuikuilla.Merkin erottelua, eri paikoissa kentällä. 5 toistoa alustan ja merkin kanssa, ei vielä kerro oppimista tai että olisi valmis häivyttää. Ainakin kymmeniä toistoja. Ja saada koira tekemään heti oikein. Varmuus alustan kanssa, että bongaa merkin monesta paikasta ja menee vauhdilla alustalle. Ruudunkin kanssa vei aikaa, kunnes tuli vauhtia oikeaan paikkaan.

Luoksetulo: Oltiin muistuteltu stopit ulkopuolella tai lähinnä seisominen. Gava tunnisti heti merkit. Haukottili ekassa jätössä. Saisi olla myös tarkempana makuulla. Lähti ekalla hitaasti, päätin kuitenkin stopata kun oli laukan puolella. Sitten ei enään vauhti noussut enkä laittanut maahan. Väliin 3 läpijuoksua. Sitten erikseen maahanmeno niin, ett jätin seisomaan. Maahanmenossa jarrutti ensin kerran ja sitten meni maahan. Hitaammin siis eikä reagoinut heti käskyyn. Toisaalta noin tehtynä ei ole niin kuluttava mutta ei sitä olla opetettukaan erikseen.

Eteenmenot: Kolme lelua oltiin laitettu aitojen/seinän viereen. Eka lähetys oli vaikein, koska oltiin lähellä ruutua. Juoksikin ruudun läpi eteen. Täytyi näyttämisenkin sijaan lähettää sitten ruudun tasolta eteen. Silloinkin aavistus lenkkiä. Seuraava suora ja vähän lisää matkaa. Kolmannella täydeltä matkalta. Jätin aina salaa toisen lelun, mutta piti focuksen paremmin. Seuraavat kaksi eteenmenoa suoraan 10m ei apuja. Ne juoksi varmasti ja hyvää vauhtia. En jäänyt hinkaamaan, näitä on vielä tehty vähän eri halleissa. Alustakin on ok. Ja sitten myös tyhjiä missä lelu lentään myöhemmin. Tärkein on ensin saada asenne tyhjään lähetykseen, vaikka lelu on palkkana ei Gava näe sitä kaukaa ja vaikein on juuri se alku ja juosta ihan suoraan loppuun asti. Gavalle lelu ei ole myös niin maailman tärkein kuten ehkä Novalle että saattaisi olla ettei aivot toimi samaan aikaan.


Zeta: Seuraus oli hyvää. Vasempaan käännöksessä olisi voinut tosin käyttää takapäätä. Ekan oikeaan käännöksen käännyin hyvin, että tultiin suorassa linjassa seuraavalle. Istuminen näytti hitaalta enkä luottanut siihen ja ehdin hidastaa ja vilkaisin. Pitää opetella luottamaan etten kisoissa vahingossa vilkuile tai ainakaan käske oikeaan asentoon, mitä ei saa tehdä. Seisomaan jäävä nopea. Mutta unohti pysyä. Ja kääntyi mukana, osasin vähän odottaa että niin voi käydä enkä ennakoinut. Kai sitä toivoi, että olisi jäänyt pois tai tajunnut viime kerrasta. Tein seuraavalle sivulle myös seisomisen ja nyt sanoin käskyn uudestaan kun ohitin. Nyt pysyi hyvin.
Mitä useammin virhe toistuu niin sitä varmemmin toistaa sitä. Ja vahvistan molempia toimintoja. Täytyy saada nyt useampi toistoa alle ilman epäonnistumisia. Itse häiriöt kestää hyvin kun muistuu mieleen että piti olla paikallaan. Siihen tyytyväinen että erotteli jäävät. :) Nyt jäin miettimään minkä istu käskyn annoin.. täytyi tarkistaa videolta, sanoin "istu". Toinen vaihtoehto olisi ollut kaukojen "sit". Täytyykin miettiä, mitä oon sanonut kierto-ohjatun istumisessa, siinäkin saisi olla sama istu. Sit ja (s)top voi olla vähän lähekkäin.


La ohjaaja jännittää eteenmenoa onnistuuko ruudun läheltä :D

Paikkikset otettiin loppuun. Gava evl paikkiksessa. Hyvä istuminen 2min, mentiin keittiöön. Palkkasin istumisen. Maahanmenot aloitettiin, oli hyvä. Luoksetulo hyvä.

Eteentulo tuli kerrattua paikkiksen luoksetulojen jälkeen. Tajusin siinäkin, että tuijotan helposti vahvasti koiraa ja kun ne on nyt olleet väljiäkin niin varsinkin katson tuleeko suoraan. Pidin nokan pystyssä ja palkkasin niin, että Gava sai hypätä mua vasten syömään palkan. Tämä tuli mieleen, kun juteltiin miten Nova tykkää tulla napittamaan silmiin, mutta Gava esim kotonakin väistää jos jään tuijottamaan liian totisena, pitää sitä epäilyttävänä tai jos olisin vihainen kun jos en puhu. Voisi vapauttaa myös lelulle jalkojen välistä. Sekin on unohtunut. Nämäkin on niitä perusasioita mitä voi joutua muistuttelemaan ja juuri niitä paloja.

Novalle paikkamakuuta, neljän koiran rivissä. Maahan hyvin, mutta nyt huomasin että meni 5-10cm vinoon. Kahdesti yritti nuuskia, kävelin silloin kohti. Kävin myös kiertämässä ympäri. Ja tein vastustamista niin, että painoin kevyesti kyljistä mutta taisi kerran mennä lonkalleen. Nuuskimista on nyt esiintynyt monessa treenissä. Pitäisi saada ihan ilman sitä. Voisi ottaa namista luopumista, että sinne jää nami mitä ei saa ottaa. Tai appari koskee ruohoa ja sitä ei saa katsoa. Vahvistaa kontaktia muhun. Nuuskiminen kun kävelen pois? Palkata sitä tai heti ekasta tuijotuksesta. Asennossa on treenattavaa myös yksittäisenä. Sitä pyrinkin tekemään odotusalueella.

Nova ruutu: ensin jätin salaa lelun ja 20m. Hyvin irtosi. Sitten otin paikanhakua ruudun läheltä, juoksi hyvin perälle. Sanoin jes ja siitä taas alkoi pääpyöriä ja yritti nähdä mihin lelu olisi lentänyt. En heittänyt kun halusin että seisahtaisi. Palkkasin sitten seisomisesta useamman namin.

Ruudun loppuosakin Gavan kanssa on ehtinyt unohtua, ettei sitä olla treenattu. Varsinkaan evl kulmissa.

Aloin miettimään, että harvemmin on nyt otettu mitään videolle tokossa. Se olisi tärkeätä erityisesti että voin katsoa omia apuja. Ja palata treeniin ja toistoihin. Kisoista on videot ja sitten kisatokoissa. Mutta pitäisi nähdä myös perustreenejä ja toisaalta niissä pitäisi olla paljon samaa. Ei niin, että kisanomaisuus on vain omassa päässä ja treeneissä auttaa kaikilla avuilla.

Mietin myös mentaalipuolta ja viikonloppuna juteltiin missä vaiheessa kaikki kääntyi siihen, että etsitään vain virheitä suorituksista. Jessica muistutti hyvin olennaisimmasta, miksi koira tekee virheen ja tekeekö se tahallaan, ei tee. Ja että osaavanakin kanssa täytyy osata unohtaa se, että liike on joskus toiminut vaan miettiä kuinka saada kerrottua koiralle mitä sen pitää tehdä onnistuakseen. Ei mitä se tekee väärin. Jossain treeneissä on ok hakea virheitä ja miettiä näin tasoa tai saada haastetta, mutta asenne ei saa mennä siihen että yritetään saada koira epäonnistumaan. Kerta on ok, mutta jos se jatkuu niin sitten ei.
Joskus tuntuu, että itse jääräpäisenä saa päähän ajatuksen mistä ei haluisi tinkiä. Tai haluisi jo uskotella itselleen että asia sujuu. Ja sitten voi taas valitella ettei edisty. Vaatii liikaa, tekee liikaa samanlaisia treenejä (vaihtelua lisää) tai olettaa viime kerran onnistumisesta että toisessa paikkaa käy samoin. Ehkä on myös liian ruusuiset kuvat asiasta ja oikeasti pitäisi myöntää ettei koiran taso ole vielä siellä asti. Pitäisi luovuttaa kriteeristä (vaikka sanotaan aina että niistä pitää kiinni) ja kelpuuttaa hyvä yritys. Onnistumisia pitäisi olla eniten ja joskus voi tulla virhe. Mentaaliluennolla oli puhe myös että pitää pysyä nykyhetkessä ja tarkkailijana, ei saa mennä tarinankerrontaan että kyllä meillä on nämä ja nämä saavutukset tai silloin oltiin näin hyviä tai sitten negatiivisia muistoja. Tai sitten ennusteta että jokin virhe tapahtuu. Jos on riski epäonnistumiseen, mietitään kuinka tehdä että saadaan onnistumisia. Asiat on ajateltava positiivisessa muodossa, ei niin mitä ei saa tehdä. Toki sitten esim nuuskiminen on kiellettyä kuten lapsillakin on rajat. Ja sitä voi taas voi harjoitella niin, että tekee asennon kriteereistä niin vahvan että koira tietää mikä kaikki on siinä sallittua. Ja että oppii luopumaan häiriöstä. Sillä saa palkkaa. Esimerkiksi joku houkuttelisi, koskee maata, lelua, namia. Ei pelkästään niin, että kielletään kun saadaan koira kiinni. Opetetaan että on kannattavaa olla nuuskimatta. Täytyy tiedostaa virheet, mutta myös keskittyä opettamaan liikkeet niin ettei niitä esiinny. Ja keskittymällä itse silti siihen, mikä on oikein ja kuinka ohjaa koiraa.

Mietin myös mitä koirat ja kouluttajat on tehneet itselle kouluttajana.
- Rasmuksen kanssa kaikki oli positiivista ja käytin paljon naksutinta. Esim seurauksessa kun herpaantui, vaihdoin nopeasti suuntaa ja palkkasin kun palaa seuraamaan. Koska se on tärkeä taito, että osaa petrata ilman käskyä. Novan kanssa samantyylinen treeni Pekalta oli, ensin palkkailla kontaktia ihmismuurin lähellä ja vapauttaa leikkimään. Sitten seurautettiin sinne ja pysähdyttiin. Rasmus opetti etten voinut kertoa jos joku meni väärin. Piti keskittyä onnistumisiin vähillä toistoilla. Rasmuksen kanssa sain leikkiä, kehua paljon ja piti oikeasti iloita itsekin. Luotin koiraan tilanteessa kuin tilanteessa. Keskityin siihen mihin pyritään, esim saamaan vauhtia tai oikein tehtyjä liikkeitä. Poimimaan niistä hyviä asioita. Ongelmia meillä harvoin oli, ehkä ruudun löytäminen ja vauhti.

- Ruutin kanssa mustavalkoisuus oli tärkeä. Yritin alkuun olla vain positiivinen. Naksuttelut nosti kierroksia, ääntä ja asioihin ei saanut kestoa. Se joko teki hyvin tai mielenkiinto katosi. Meinasi lähteä nuuskimaan tai teki asioita, missä olisi saanut olla mustavalkoinen. Mun kehut ei merkinnyt oikein mitään, ellei palkkaa seurannut. Ei saanut olla liian innostava vireen takia. Ei saanut antaa juosta palkinnoksi, jos ei ollut ansainnut. Asiat ei edennyt kun palkkasin vain hyviä asioita, tehtävä ja siitä saatava palkka ei mennyt muun edelle. Tai ajatteli että oli sallittua esim seurauksessa katsella myös muualle ja silti saa palkkaa kun muistaa välillä katsoa. Keskityttiin kisatreeneihin lopuksi ja jännitin kisoissa mikä voi epäonnistua.

- Gava on Rasmuksen tavoin pehmeä ja rauhallinen. Haettiin vauhtia liikkeisiin. Sitä saa innostaa eikä itse voi palkata liian riehakkaasti. Opeteltiin heti mikä on oikein ja mikä ei. Naksuttelu toimii ja haluaa tehdä oikein. Treenit lyhyitä ja paljon onnistumisia, itse koiran tukena. Helpotettu tarpeen vaatiessa asioita alustalla tai lelulla. Haettu eniten asennetta. Meen välillä mukaan "äiti en osaa" asenteeseen esim käsiavuin tai helpottamalla. Toisessa kohtaa taas vaadin liikaa. Joskus hakenut liikaa tuleeko virhettä tai miettinyt treenejä miettiessä että virheet toistuu tai asia ei etene. Gavan tapauksessa liika miettiminen ja tuijotus ei ole hyvästä. Toisaalta välillä täytyy kokeilla mikä on taso, mutta myös välttää toistuvia virheitä.

Evl liikkeet kokonaisuudessaan (laitan perään viikonlopun perusteella numeroarviot ja toteutuneet tai mahdolliset virheet, joita pitää silloin treenata! )
- paikka istu 2min, 10: hyvä (jos muutkin istuu, mitä jos vieruskaveri menee maahan?)
- paikka makuu 1min, 10
- seuraus 7-8 (pikku virheitä, ohjaajan apua, lisää pituutta)
- zeta 8 (liikkuu seisomisessa, laskien ilman jäävän tsekkausta)
- luoksetulo 6-7 (ennakointia ja hidas, mahd. väljä edessä ja vino sivulla)
- ohjattu: 7-8 (yksi lisäkäsky merkille, löytääkö merkin, vino sivulla?, mahd väärä kapula)
- ruutu 6-8: (eteenmeno onnistuuko tai pitääkö korjata. Ruudun loppu ok?)
- kierto-ohjattu 6-8 (käsiavulla?, väärä stoppi? eteen tai sivulle vahingossa apua, sivulla vino?)
- kaukot 6-7 (voi liikkua yhdessä tai kahdessa, tai ei ollenkaan.. ei olla tehty koko sarjaa, häiriöitä)
- tunnari 9 (hidas palautus tai tarkistelu)
Onnistuessaan voisi olla hyväkin tulos tai sitten ei. Asenne ehkä tärkein tietyissä liikkeissä. Omat avut pois. Vahvistaa eri paloja. Saada vain onnistumisia ja minimoida toistuvat virheet. Kohta olisi ajankohtaista myös kisatokolle.. Tän päivän treeni oli kisamaista seuraus, ohjattu ja luoksetulo?


Treenaa Gava: 
- merkkiä eri paikoissa, suunta? apuja pidempään kunnes sujuu
- kapuloiden kanssa vahvistaa ajatusta merkistä ja focusta ohjaajaan
- luoksetulon läpijuoksu triljoona kertaa :D
- eteentulo (katso ylös), lelu jalkojen välistä tai sivulletulosta,
- eteenmenot lelulle, alustalle tai näyttö/muistikuva, kun toistoja riittävä määrä, apujen vähentämistä
- ruudun loppuosa
- sivuaskeleet vasempaan
- osa täyskäännöksistä hyviä
- merkin ohitus seurauksessa
- seurauksessa voisin poimia kohtia missä ei paina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!