Siirry pääsisältöön

Nova ja Gava Mintun agitreeneissä videoituna

Torstaina oltiin tuurailemassa AST:n treeneissä, missä kouluttajana seuralainen Minttu. Nova teki alkuun ja Gava lopussa, kun katsoin tosi hyväksi ton "ahtaan" käännöskohdan. Novan kanssa ehti tehdä A ja keinu treenin myös. Alussa oli taas mulle kohta mistä en päässyt yli, juosta koiran alle kun ei ole selkeätä etumatkaa. Hyviä kotiläksyjä omalta mukavuusalueelta pois.


Nova


Novalla ekaa kertaa kaikki 55cm rimoja. 5-6 väli oli ainakin mulle vaikea. Viistohypyn takia en uskaltanut juosta edelle ja hyppäsi hypyn kyllä aika vinosti. Jälkikäteen mietin, että olis voinut valssata 4 hypyllä myös seinän viereen. Toki silloin monimutkaisempi ohjaus. Nova olisi vaatinut aiemmin putki käskyä ja ehkä vain jyräten sinne vientiä. Mua alkaa pelottamaan aina yhteen törmäys jos on yhtään riskiä. Kun näytin Gavan ohjausten tyylisesti vastakkaista kättä että tajuisi kääntyä poispäin niin Nova kääntyi vain kohti, tietty jo rytmityksen takia. Jäi ottamatta sellainen versio, missä Nova odottaa 5 hypyn edessä, meen hypyn toiselle puolen kutsumaan ja juoksen kohti putkea. Tai sitten olisi voinut kääntää vähän enemmän ennen hyppyä.

A:n juoksari: ensin 2m päässä lelu. Ekalla juoksi ohi. Sitten hyvä A. Lisää matkaa putken edestä, taas hyvin juoksi. Sitten putki, A ja otin hypylle 8. Ekaa kertaa käännös.

Keinu: ensin parit kerrat pamautusta n. 40cm korkeudesta. 2on-2off ei onnistunut suoraan joka kerralla. Sitten koko keinu hidastamatta, ekassa tasapaino horjahti kun ei ollut varautunut ja tuli niin pystyssä. Toisilla jo parempi. Kolmas tosi hyvä. Näitä lisää, tänä talvena ehkä kolmas keinu?


Gava

Kohta 3-17 näytti olevan niin omiaan Gavalle. Ekalla kertaa tein sen niin, mikä olisi meidän perusohjaus. Sitten haastettiin itseä että tein valssin ennen hyppyä 17. Jolloin piti liikkua kaikkien käännöksien kohdalla. Ekassa käännöksessä 14 olin paikallaan, paras vastakkaisen käden kanssa ja jarru oli lähinnä Gavan nimi.. Helpoimmassa tein vastakäännöksen hypylle 16, jolla kääntyi pienesti ja sitten leikkauksella putkeen 18 ja loppu ok. Tein leikkauksen myös 19 hypyllä.

14 käännös, palkattiin se ja Gava kääntyi just ja just siihen missä palkkaaja. Tollaisia pitäisi saada lisää. Laskeutui kyllä tosi lähelle mutta sitten haluisi juosta pyöreitä linjoja.. Ekalla kertaa odotin liian vähän aikaa ja lähdin jatkaamaan niin meni putkeen 10 ja luki leikkauksena. Sitten taas seuraavat oli toinen ääripää ja varmistelin käännöksen. Mietin myös sitten että täytyy lähettää hypylle 15 kroppa vain kohti hyppyä ei kääntyneenä sen taakse.
15-14 väliin tuli aina lenkkiä koska lähdin tekemään valssia. Valssi oli aina vähän myöhässä mutta halusin ehkä päästä tiettyyn paikkaan että sain hyvän linjan jatkoon.. Ehkä myös yritin tehdä sen niin, että näen koiran. Olisin voinut tehdä metri ennen hyppyä jo valssin ja juosta etuperin? Koira jäisi hetkeksi seläntaakse. Ja toki käännösten hinkkaus meni aika hienosäännöksi, ihan ok käännöksin Gava noista selvisi. Ei vaan ollut itsellä vielä ihan luottavainen olo. Vauhti on kova jonka pitäisi vähän korvata pieniä käännöksiä, tai tollainen pitäisi kellottaa pienesti kääntyvän kanssa. Mutta kyllä taas esim Trkmanilla oli kellotuksia ja käännöskäsky oli nopeampi.

Tarvitaan enemmän tollaisia käännöskohtia! Siitä hyvä, että kolmesti tuli hypyltä käännös peräkkäin.
Videolta huomaa muuten, etten osaa ottaa koiraa haltuun ilman että koiran puolen käsi menee J-kirjaimen muotoon. :D Se juuri usein sekoittanut ja kääntänyt Gavaa väärään suuntaan.. Mielummin opettelisi vaikka reisiläpsyn.. Tai käsi kohti maata.


Treenaa: 
- 4-6 Nova
- 14-17 Gava

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...