Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

31.3.2018

Saijan rytmitys ja radanluku 3/5

Lauantaina Saija Mustosen rytmitys ja radanlukutreenit. Tämä oli haastava muistaa, kun harvemmin mentiin loogisia esteitä. Paljon takaakiertoja. Onneksi olin toka vikana, kun tätä muisti eniten pätkissä. Piti aina eriskeen miettiä ainakin alun ja lopun suhteen mikä meni minnekin. Katsottiin kohdat läpi ja vähän muutin ohjauksia, kun pariin kohtaan tuli parempi ehdotus. Esim 3 hyppy on koiralle vaikea, koska siihen tullaan miinuskulmasta, koiran on helppo ajautua hypyn ohi ja kohti putkea jos laittaa ristiin. Näitä ei oltu kelloteltu, mutta yleensäkin 2 ristiin ja yksi pyöritys olisi nopein.

1-5: takaakiertoon 2, pystyin käyttää out-out käskyä olla hypyn keskikohdalla ja käskyttää sinne ja liikkua itse seuraavalle hypylle. Vastakkainen käsi ilmeisesti nopeasti oli mukana. 3 hypylle pyöritys, jossa persjättö.
Sitten takaa 4 ja siihen backläp eli koira laskeutui puomin puolelle. Siinä ohjauksessa on treenattavaa. Ensin yritin olla liian paikallaan ja ohjata vain kädellä. Ekassa putki käsky liian aikaisin ja Gava meni puomin alla olevaan. Sitten taas sain sen puomin alastulolle. Selkeämpi sylkkärimäinen vastaanotto, peruutus askel ja askel kohti putkea. Siitä hyppyjen välistä sylkkärillä koira mukaan. Ekalla kertaa vahingossa käännyin kohti väärää hyppyä ja jouduin ottaa haltuun ja olin vähän myöhässä jatkosta. Sitten tein tuplasylkkärinä, eli koira hyppyjen välistä, vasen käsi maassa, peruutus, koira hypylle kädellä vipaten. Siitä käännyinkin suoraan hypylle 7 että koira jäi seläntaakse.

Valssi 7 piti aloittaa ajoissa. Käsi alas ja kääntyä ennen hyppyä. Koira takaa hypylle 8 ja seuraava valssi. Silloin kun se onnistui piti takaakiertoon lähetys tehdä niin ettei ehtinyt jäädä varmistelemaan meneekö vai ei.

Kokeiltiin myöhemmin 4-8 niin, että hypylle 6 saksalaisella (takaakierto, persjättö pidennetyllä päänkäännöksellä eli en kääntynyt heti). Ekalla kertaa rima 6 tippui, ei palkkaa. Ja hyppy 7venähti kun valssi oli myöhässä. Sitten rohkeasti 6 hyppy ja lähdin sieltä ajoissa pois, ehdin tekemään aikaisin valssin ja vielä seuraavan valssinkin. Olipas siistiä, että kun takaakierto toimii nykyisin suurimmaksi osin käskyllä ja riittää yksi "huitaisu" ja askel taakse niin Gava kiertää. Ja samalla tulee totutettua, että vaikka lähden ajoissa Gavan työ on pitää rima ylhäällä ja hoitaa oma puolensa.

9-11 ei ollut ongelma. Ekalla A:lle ja palkkasin sen. Kerran myös 9-10 asti ja palkkasin muurin käännöksen. Se teki hyvää, kun ehti jo katsella A:ta. Noita pitäisi muistaa tehdä tarkoituksellakin ja palkata juuri käteentuloa. Nyt olin jo aika paikallaan, mutta jos olisin liikkunutkin.


12-13: Jätin A:n alastulolle. Takaakierto persjättö. Askel kohti keppejä puuttui ja Gava haki 2 väliin mihin mun liikekin vei. Kääntyi myös niin tiukasti hypyltä, jos jotakin me osataan noi takaakierto pyöritykset. :D Seuraavassa Gava ehti A:lta tuijotella keppejä ja sinne se sitten menikin eikä suostunut tulla hypylle, peitinköhän siivekettä? Seuraavalla ok, päätin kepeillä ottaa sivuttaisetäisyyttä ja uskaltaa. Jos ei suju niin palkataan. Hienosti meni ja ehdin hyppyjen väliin. Siitä takaakierto pyöritys hypylle 15. Persjättö ennen putkea. Puomi oli hieno.

18-20: lähetin jenkkimäisesti hypyllä, mutta käännyin sitten tekemään valssin hypylle 19. Lähti maata kiertävälle radalle. Jenkillä selkeä lähetys hypylle 18, käsi alempanakin. Vastakäännös ja valssi hypylle 19. Jälkikäteen tuli mieleen, miksen tehnyt siihen persjättöä?

20-23: ekalla kertaa koitettiin helpompaa reittiä takaa lähetys 20. Siitä takaakierto pyöritys hypylle 22 vasemman kautta. Ja lähetys putkeen.
Toinen vaihtoehto testattiin lopussa, valssilla takaakierto 21. Koira puomin puolelta takaakiertoon ja tein saksalaisen hypylle 22. Tässä tosin ehdin lähemmäs putken suuta. Tämä sujui ihan yhtä hyvin, käännös 21 oli tosi pieni kun olin sisäreunalla sen varmistamassa. Ja Gava lähtee hyvin takaakiertoon.

23-26: tässä oli hyvää treeniä, kun valittiin ohjaukseksi Saijan ehdotuksesta takaakierto puomin puolelta, siinä käsi alhaalla ja koira haluun. Takaalähetys ja sitten japanilainen hypylle 25. Ekassa olin myöhässä, koira oli vähän liian pitkään vasemmalla puolella, käännyin enemmän riman ohitettua persjätön ja otin koiran oikealle puolelle mutta ehti vaikeaan kulmaan ja ehkä sai pelastettua hypyn.
Seuraavassa piti lähteä aiemmin hypyltä 24. Aiemmin ehdin hyppyjen välistä ja vaihdoin puolen ekan siivekkeen kohdalla. Nyt ajoitus oli hyvä! Olipas siistiä onnistua meille vaikeassa ohjauksessa, varsinkin kun ehtiäkseni olin koiran laskeutuessa jo lähes valmiina hypyn 25 lähetyspaikalla. Saksalaiset on siis edenneet siihen tasoon, että pystyn lähteä 3-7m etumatkaa hypyltä. Näin pitkään meni tajuta siedättää siihen. Kerran taisi tulla hypyn 24 rima, ehkä ekalla kertaa?

Kokeiltiin loppuun vielä 1-3: Niin että 2 hyppy in-in käskyllä ollen hypyn toisella puolella kutsumassa oikealla kädellä. Lähdin siitä ajoissa ja puolivalssilla välistä, vedin liian pitkään ja Gava kääntyi väärään suuntaan hypyltä. Sitten pienempi perusvälistäveto ja lähetys hypylle 3. Tämä hyvä treeni, kun viistokulmaan tollaiset käännökset on vaikeampia. Saija palkkasi Gava käännöksestä, kun muuten riskinä olisi ollut lenkitys puomin a:lla olevia putkia päin.

Tyytyväinen fiilis treenien jälkeen. Vaikeita kohtia, käännöksiä käännöksen perään ja paljon takaakiertoja. Uskalsin lähteä ajoissa ja ei ollut edes kiireen tuntua radalla!
Mietinkin miten yhdessä vaiheessa en uskonut, että ehditään tehdä edes koko rataa. Tai oli kiireen tuntua tai mietin ratoja paljon sen mukaan, mitä osataan tehdä. Suhtauduin joihinkin asioihin ettei ne onnistu. Kuitenkin pohjana on aika paljon agilitykokemusta, miksi en muka pystyisi ohjata tai ei voitaisi oppia erilaisia ohjauksia. Jos ei uskalla yrittää ja ottaa riskiä, ei kehity. Jos käyttää suurimman osan energiasta negatiiviseen, kun miettii vain mitä täytyy tehdä ja että tavoitteena on saada jokaisesta ohjauksesta niin rutiinia että ne sujuu "automaationa". Ja jotta ne voi sujua niin koiran pitää suorittaa oma alueensa itsenäisesti, lähteä esim helposti takaakiertoon ja kestää ohjaajan liike pois hypyltä. Ja kun saa automaatiota ohjauksiin voi paremmin keskittyä mitä seuraavana tulee.
15min ajasta jäi aikaa vielä miettiä mitä kohtaa haluisin kokeilla ja ehti testata ohjaukset. Testattiin varmat ja vähän vaikeammat, osassa toimi molemmat, toisessa aikaisin lähdössä kerran rima. Rimat oli 55cm kaikissa takaakierroissa, 18-19 rimat 60cm.

Treenaa: 
- backläp
- 6 saksalaisella ja aikaisin lähtien (valssi 7 ajoissa)-> ekassa saksalaisen rima
- 24-25 takaakierto, päällejuoksu ja japanilainen hypylle 25-> ekassa "saksalaisen" rima
- saksalainen rimat 55 ja 60cm
- 18-20 lenkitys 18 jälkeen, käännöskäskyn treenipaikka? Persjättö 19
- 12-13 kepit
- esteiden erottelu, samaan kohtaan kaksi eri ohjausta tai palkka käännöksestä


Nova oli mukana agilitytreeneissä. Muistuteltiin vähän kuinka odotetaan autossa vaikka veräjän oviaukeaa. Voi myös maata rauhassa siellä vaikka ovi aukea. Käytiin sitten seuraavan ryhmän rataantutustumisen aikaan kentän laidalla rauhoittumassa. Sai tarjota maahanmenoa, kävelin häiriöksi sekä tein juoksupyrähdystä tai sanoin "putkeen putkeen". Ekoista nousi. Sitten vähän seurausta ja namista luopumista.

Meidän hissijengi, 6 tyttöä ja Nova

Gava typynen ihaili kylässä kavereiden hienoja pehmoleluja. Niin monta ehjää lelua! Meillä pehmolelut taas laihtuu nopeasti Ruutin ja Gavan toimesta. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!