Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.3.2018

Hyllyjä ja yksi läheltä piti nolla -> hyl

Agilitykisat Lohjalla Gavan kanssa maxi2:ssa. Tuomarina Kari Jalonen. Ihan kivoja ratoja, vauhtia riitti ja joihinkin ajautui huonoille linjoille tai ei ehtinyt jatkoon. Gavalle vaikeita vauhtikaarteita.

Hyppäri, hyl: 
Ekalla radalla päätin kokeilla alkuun niisto/ihmisnuoli tyylistä kutsumista. Huonolla menestyksellä, ei Gava jarruttanut yhtään. Perusvalssi tai vastakääntö + takaaleikkaus olisi voinut olla. Mutta päätin kokeilla, koska ehtisi kivemmin jatkoon. Nätti jarruvalssi putken jälkeen. Ennen keppejä ajattelin vain työntöä hypylle ja olin ajatellut saattavani kepeille. Meni kilpajuoksu yritykseksi ja haltuunoton sijaan huomasin hetken päästä, että Gava oli jo putken suulla. Olisi saanut jarruttaa hypyllä, koska oli kerännyt vauhtia jo alle hypyn ja pituuden verran.. No kepeille haku sieltä olikin sitten helpompaa. Vastakääntö kriittisessä kohtaa ei toiminut ja tein sen liian löysästi enkä vaatinut tulemaan haltuun tai jarruttamaan tai tuli ansaputken ohi mutta ajautui huonoon linjaan enkä itse ehtinyt mihinkään. Joten tuli seuraavan hypyn ohi. Josta jatkoi rataa oikein, olin taas liian jäljessä kun Gava ei yhtään kysellyt eikä odotellut ja putkesta lähti hakemaan kepeille. Eli suuntaan millä puolella putkea oli mut aiemmin nähnyt. Tupla hylly siis. Siitä sitten jarruvalssilla hyppy, nätisti kääntyi ja maali hyppy.
-> Muutamat tosi nätit käännökset kun ehdin hypyn luokse, niisto/ihmisnuoli vauhdista ei toiminut, kepeille jäi kääntämättä ja yksi löysä vastakääntö vauhdikkaassa kohtaa missä muutenkin jo kaarella juostiin kilpaa..

Alempi 1. rata, ylempi 2. rata 

Agirata, hyl: 
Toisella radalla keppivirhe heti alkuun, kaksi hyppyä ja kepit. Mun jarru tuli kun Gava oli jo tehnyt valinnan kepeille hakukulmasta. Jarrun olisi pitänyt tulla jo edellisellä hypyllä. Kepeillä mietin valssia edessä vs takaaohjaten leikkauksella. Valssissa riski ettei malta. Ja toisaalta taas leikkauksella että valitsee edessä olevan hypyn. Varmistelin väärässä paikkaa ja ihan liian myöhään lähdin kääntymään niin ehti jo väärän hypyn. Katsoin videolta, että kun lähtee vikaan väliin olin kohdassa missä suunnittelin että lähden jo vasemmalle leikkaukseen. Otin siitä pari askelta lähemmäskin. Kisaradalla odotin että pujottelee loppuun, vihje täytyy tulla jo kun lähtee vikaan väliin. Nämä ohjaajalle treeniin!
Hyppy, muuri ja hyppy silmukan muodossa. Vikan hypyn mikä keppien vieressä tein liian pitkitetyn vastakäännöksen, kun näytti että kaahaa ohi. Siitä oli rima alhaalla niin kostautui sitten jatkoon ja Gava ehti pituudesta väärälle linjalle. Hyppäsi sen sivusta. Jäinkö miettimään sivusta hyppäämistä vain mitä, mutta siinä vaiheessa olisi pitänyt jarruttaa ja kääntää, mutta jatkoin lähemmäs paikkaa missä oli tarkoitus kääntää koira. Täytyy oppia myös käännösten kanssa muuttamaan suunnitelmaa jos näyttää etten pääse sinne minne oli tarkoitus. A:n jälkeistä kohtaa mietin, tein sitten niistä riskialttiimman missä päällejuoksu ja pidin saman puolen. Se toimi hyvin, ei juossut Gava päälle ja pysyin liikkeessä. Puomilla pysähtyi hyvin ja tarkoitus ehtiä ohi. Lähti kuitenkin ennen lupaa puomilta? Siinä taas olin ajatellut tekeväni vastakäännön suht lähellä hyppyä ja juoksin melkein kilpaa hypylle kun olisin voinut jarruttaa aiemmin. Kääntyi kuitenkin nätisti eikä hakenut toista hyppyä. Tällä radalla siis meni vähän liikaa kilpajuoksuksi ja varmisteluun..

2. radalta ja 3.radalta

Agirata lähellä nollaa, mutta hyl: 
Vika rata alussa nätti jarruvalssi, kepeille sain jarrutettua (suorakulma) ja haki oikein. Tein valssin kohtaan mitä olin miettinyt toiseltakin puolelta. Kävi kuten ajattelin että joudun kiertämään hyppyä aiempi kohta yhtään venähtäneenä kääntää koiraa ohi putken linjasta. Toisessa tavassa leikkauksella koira kääntyisi putkesta väärin. Ei tullut silti virhettä ylimääräisestä lenkistä. Puomi ok, mutta lähti ilman lupaa heti kun ehdin rinnalle. Renkaan jälkeen tajusin kääntyä ajoissa. Valssi A:n edessä muttei Gava pysähtynyt. Kävi mielessä miten saan jatkon toimimaan, kun koira pyyhälti ohi. Jälkikäteen ajateltuna kriittisin oli käännös A:n jälkeiseltä hypyltä, olisi vaatinut vastakäännöksen tai haltuunoton ennen sitä. Lähti sitten mun sivuttaisliikkeestä flankille eikä tullut oikealta puolelta hyppyä. Jäi huomioimatta että ohjaus on ihan eri tehdä kun kun koira tulee kaarella vs suorassa linjaa jo esteelle.. Toiselta puolelta valssattuna eteen näytti keppien reunalta ahtaalta. Helppo kohta, joka sitten levähti käsiin. Siihen meni meidän nolla. Tosin mulla oli vain veikkaus oliko kielto vai nolla alla. Ja olin ajatellut kohdan niin, että koira pysähtyy A:lle.


3 radalta

- Radoilla oli aikapaljon "helppoja kaaria", missä pystyi olla ulkoreunalla ansaa (kepit, hyppy, putki). Missä juostaan kilpaa ja pitäisi kääntyä 90 astetta tai tiukemmin välillä. Ohjaajan pysyessä samalla puolella.
- Kohtia, missä mentiin 3-4 estettä suoraan luukutusta ja käännös.
- Erikoisesteellä käännös esim pituus ja muuri
-  Rinnakkaiset hypyt isolla välillä 4-5m? ja toinen toiseen suuntaan, ekalle tullaan kovaa. S-kuvio tulee.
- kepit 3 esteenä ja hypylta tullaan avokulmaan
- puomilta 2 estettä suoraan ja täyskäännös
- putkeen pimeäkulma tai ohjaaja juoksee leikkauksen
- keppien edessä ansa (käännös 90 astetta), päällejuoksu kepeiltä tai leikkaus

Jatkossa tutustumisessa täytyy vielä miettiä kohdat mihin juostaan kovaa ja käännytään, että jos yhtään tuntuu etten ehdi lähelle käännyttävää estettä. Niin että teen silloin ohjauksen kauempaa.

Treenaa: 
- kepeiltä kääntö ja ansa edessä
- käännökset vauhdista myös pituus ja muuri
- kaarroksissa juoksu
- niisto/ihmisnuoli 3 esteenä
- puomilla ohi juoksu ja luvan odotus
- A:lla valssi edessä tai persjättö
- haltuunotto vaikka mulla olisi liike kohti ansaa tai pari askelta

3 kommenttia:

 1. Mulle tulee kovasti Gavan ja sun menosta mieleen mun ja Saran radat 1-2 luokassa, ja oikeastaan vielä alkuaikoina kolmosissakin. Sarakin lähti helposti liikkeen mukana sinkoamaan jonnekin, ja siksi pelkäsin tehdä kovia spurtteja ja kiihdytyksiä, ettei sinkoaisi niistä maata kiertävälle radalle. Vasta myöhemmin tajusin, että varovainen liikkuminen oikeasti vaan pahensi ongelmaa ja mitä rohkeammin liikuin, niin sen paremmin Sara tuli ohjauksiin. Mä luulen, että Gavan ohjaamista helpottaisi tosi paljon se, jos säkin pystyisit/uskaltaisit itse vaan liikkua selvästi rohkeammin. Kun jäät Gavasta jälkeen, niin se vähäkin hallinta katoaa ja ohjaus muuttuu tosi paljon hankalammaksi, kuin että jos olisit lähempänä koiraa ja suoritettavia esteitä. Luulen, että Gava tulisi paremmin ohjauksiin jos rytmin muutokset olisi selkeitä (eli siis välillä juostaan täysiä yhdessä, välillä jarrutetaan yhdessä). Musta tuntuu, että merkittävin ero siinä, miksi Fisun kanssa aksa sujuu hyvin verrattuna Saraan, on se että Fisun kanssa uskallan juosta paljon rohkeammin kuin mitä uskalsin Saran kanssa, vaikka molemmat menee ihan yhtä kovaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo varmasti se vaikuttaa. On se jo paremmin hanskassa kuin vähän aikaa sitten, mutta isoilla radoilla on vielä hakemista jos tulee monta estettä luukutusta ja käännös. Ja kisoissa kostautuu heti jos yhtään varmistelee, kun käännösvihje tulee myöhässä. Edessä juoksemista ja mukana juoksemista on yhä enemmän treenattu ja siedätetty. Gava kiihtyy niistä enemmän ja aina ei ole tuntuneet siltä turvallisimmalta vaihtoehdolta. Nyt onkin treenattu esim päällejuoksuja, mitä en ennen tehnyt tai saksalaisia tms missä pääsen edelle. Vippauksen tai pyörityksen sijaan. Ja kolmella esteellä sujuu täyskäännös mutta ekalla kertaa sekin voi venähtää tai jos samassa kohtaa pitäisi kääntyä tiukasti. Tuolla radoilla oli myös sellaisia linjoja, että jos olisin lähtenyt vain juoksemaan koira olisi lähtenyt maata kiertävälle radalle.
   Uskon ettei Fisu kuitenkaan lähde niin helposti kaarelle tai jos käännöksissä juokset ei lähde kaarrattamaan. Verkoilla ainoastaan oon pystynyt juosta kovaa joitakin kohtia missä käännytään tai ilman vastakäännöksellä jonka tekee ajoissa. Tai muuten vaatii rytmityksen enkä ehdi mihinkään. Ellen pysty vaihtaa puolta lenkityspuolelle ja blokata sen. Haluisin nähdä sut Gavan kanssa. :D
   Mutta harjoitellaan kyllä noita edessä ohjauksia, vedätystä ja enemmän liikkumista. Tietyt ohjaukset toimii ja käännökset on tiukat mutta kauempaa tehtynä on vielä työmaata.
   Esimerkiksi tämä video https://youtu.be/e43cCGA8Ris

   Poista
  2. Näissä treeneissä tuli suht paljon treenattavaa ja taas Saija laittoi juoksemaan tiettyihin paikkoihin. Kaikkialle ei vaan ehdi ja jos en jarruta oikeaan aikaan levähtää. Vaikeinta on noi pitkät loikat jos vihjeet ei tule ajoissa. Treenattavaa riittää vielä kohdissa missä vauhti kiihtyy ja sitten käännytään pienesti. :) https://youtu.be/WTr7-ERsE5s
   Siinä mielessä hyvä joskus kokeilla uusia kouluttajia kun ne saattaa laittaa tekemään jotain omasta ohjauksesta poikkeavaa. :D Kuten joskus Anna Orenius pakotti tekemään johonkin kohtaan persjätön.

   Poista

Kiitos kommentistasi!