Siirry pääsisältöön

Mentaalisesti voittajina

Sunnuntaina koitti Gavan kanssa agilitykisat pitkän tauon jälkeen (viime vuoden kesäkuuta viimeksi?). Kädet tärisi jo lähtöjärjestyksen luettua, kun se tuli useampaa päivää ennen. Taustalla siis edellisissä kisoissa oon miettinyt miksi pitikään ilmoittaa, keksin kaikkea mikä voi mennä huonosti, kertasin asioita mitkä ei suju, fiilis oli huono, en luottanut tekemiseen ja mietin jo oikeasti onko oikeasti niin kivaa edes kisata. Treenaaminen on kuitenkin kivaa..

Edellisenä iltana otin esille materiaalit, mitä saatiin Janitan Mentaaliluentopäivänä. Kävin koko nipun läpi ja tein harjoitukset. Päätin mihin keskityn ja mikä on meidän tavoite.

Asia mihin vaikuttaa tietty uskomus, mieti mitkä eri vaihtoehdot on siihen reagoida ja millä tunnetilalla olla mukana. Älä käytä minä muotoa. Ne asiat mitkä tiedostaa, on muutettavissa. Laita ylös hyvin menneiden kisojen jälkeen mihin keskityit, mikä fiilis, kenen seurassa olit, mitä söit, miten olit nukkunut, ajattelitko enemmän tekemistä kuin tulosta. Mieti yhtä tarkkaan mitä teit kuin onnistuit vs mitä teit kun et onnistunut. Mieti, miten olisi pitänyt tehdä että olisi onnistunut tai mitä tekisit toisin että onnistuu, älä käytä "ei" tai "älä" sanoja.
-> mietin kaiken positiivisen kautta

Mieti minkälainen kilpailija haluisit olla ja kuka on idolisi, mitä siltä haluisit poimia. Jos katsoisit omaa suoritusta katsomosta, miltä se näyttäisi? Minkälaista itse haluisit katsoa.
-> Haluisin olla rohkea, ohjaukset tulee ajoissa, en varmistele, koira saa olla ylpeä ohjaajasta, reilu koiralle. Idolini ohjaa juuri niin, katse pysyy koirassa, ehtii reagoida jos jotain tapahtuu, ohjaukset tulee ajoissa ja liikkuu hyvin, riskejä pitää uskaltaa ottaa ja jos jokin ei suju niin se menee treenattavaksi. Idolini on positiivinen ja keskittyy siihen mitä radalla tehdään ja mitä kaikkea nollarata vaatii. Päätin että ohjaan niin, että katsojanakin olisin ylpeä. Ja jos jokin ei suju, se menee treenilistalle. Olen etuoikeutettu jo sillä, että on terve koira, saan kisata, kisoista täytyy nauttia. Koskaan ei tiedä onko kyseinen kisa viimeinen ja että koira saa olla ylpeä ohjaajasta. Jos joku kysyisi koiralta minkälainen ohjaaja olisi, ei sen tarvitsisi selitellä ettei häneen luotettu.

Päätin myös, että pysyn tarkkailijana joka ei ole mennyttä eikä tulevaa aikamuotoa: tehdään parhaamme ja mitä ei osata menee treeniin. Vältä Matami mimmi ennustajaa, joka tietää missä menee väärin tai noita tarinan kertojaa, joka tietää menneisyydestä miksi ei suju tai politiikkoa joka tietää kritisoida ettet ole ansainnut jotain, et ole riittävän hyvä tai ei tästä tule mitään. Tärkein on tunnistaa noi vääränlaiset ajatukset ja laittaa ne syrjään.

Kun vaihdan kisaminän ja treeniminän listaukset keskenään kisoihin menee innostunut, hyvä kouluttaja, yhteistyö hyvää, rohkea ohjaus ja huolellinen radan opettelu. Kisoihin olin kirjannut jännityksen, vaikeiden ratakuvioiden ohjauksen, tuloksen ajattelun ja varmistelun, hei hei.
Voima-asento esim kädet ylös, pää ylös, ryhdikkäästi ja ylpeänä ja rohkeana.

Ajatukset ovat vain uskomuksia, voit kysyä perusteluja jokaiselle uskomukselle ja päättää mihin vaihtoehtoon kallistut. Uskomukset ei voi hallita tekemistä, ainakaan sitten kun ne tiedostaa. Uskomuksia on usein "en voi, ens saa, minun on pakko" jne alkuiset.

Tavoite tekemisessä, mikä kisaradassa saa ahdistumaan? Mieti se positiivisessa muodossa, miten harjoittelet, milloin, monta toistoa, kuinka kauan.

Nollarata on kuin sukupuu, joka lähtee kolmesta asiasta mietin tyhjän paperin kanssa kaikki kohdat läpi ja jatkoin sillä ajatukselle mikä ekana tuli. Esteosaaminen, teknisyys ja henkinen/mentaalipuoli. Esteosaamisessa kepit, hypyt ja kontaktit.
- Kepeillä ajoissa käsky, jarruta ja anna tilaa
- hypyillä katse koirassa, ohjaukset ajoissa ja selkeät kääntävät ohjaukset.
- kontakteilla katse koirassa, kannusta ja käsky alasmenolla

Teknisessä perusohjaukset, vaikeat ohjaukset ja takaakierrot.
- Perusohjauksissa luota koiraan, rohkeaa liikkumista ja selkeys
- Vaikeissa esim päällejuoksu ja saksalainen: katse koirassa, katse laskeutumiseen ajoissa ja liiku
- Takaakierrot: käsky ajoissa, oma liike apuna, odota lukitus

Henkisellä puolella tarkkailija, nauti ja kisaajana
- Tarkkailijana otan neutraalin kannan, pidän loitolla Matami Mimmin/Noidan/politikon ja ajattelen positiivisesti
- Nautin kuin kisa olisi viimeinen, koira saa olla ylpeä ja että ohjaan kuten haluisin katsojana katsoa
- Haetaan treeniaiheita, olen rohkea ja päättäväinen ohjauksissa

Kun haen nollaa, kaikkien raskalaisten viivojen pitää toimia. :) Kertasin nämä esim autossa, kun meinasi alkaa jännittää. Siinä hyvä keskittymisharjoitus. Ja mietin miten saan olla onnellinen kun voin kisata terveen koiran kanssa, ei koskaan tiedä mikä jää viimeiseksi kisaksi.

Kolme tukijalkaa, vahvuutta jotka ovat pysyviä ajankin kuluessa: päättäväisyys, sinnikkyys ja liikkuvuus, mieti mitä se mahdollistaa, mitä hyödyt. Kun epävarmuus iskee, palaa näihin kolmeen tukijalkaan.

AGILITYKISAT
Itse kisoihin ekaa kertaa juoksunartun kanssa niin selvisi, että matto tulee seuran puolesta. Koira juoksuhousuissa radalle ja halliin vasta vähän ennen vuoroa. Auton pidin aurinkoisella paikalla niin pysyi sopivan lämpimänä. Kaksi hyppyrataa ja vikana agilityrata. Rimat Anne Saviojan radoilla 55 ekoissa ja vikassa 50cm.


Ekalta radalta pussilla alussa käännös ja takaakierto, oli ok, vaikka ehti lukea väärää hyppyä. Kepeille 2 väliin, loiva umpikulma mihin tultiin mutkaputki, hyppy ja kepit kovalla vauhdilla. 5vp kepeistä.

Toisella radalla kaksi ekaa käännöksen ohjausta meidän epämukavuus aluetta, otin molemmat sitten liian löysästi rimoja peläten. Selkeät ohjaukset kun käännytään. En luottanut niistoon tai tiukempaan valssiin - treeniin. Putkesta lähetin reippaasti hypylle missä käännös, kun olisi vaatinut jarrua. Päällejuoksua ei myös lukenut heti mutta pidin ohjauksen. Isot lenkit näissä kahdessa. Valssissa oli riski myöhässä ollen, että koira ehtii mennä väärälle hypylle tai teen sen liian tiukasti koska toinen hyppy oli valssin puolella että menee väärältä puolen tai olen edessä. Putkijarru unohtui ja ehti hypätä pituuden väärinpäin. Suorasta lyhyestä putkesta hyppy takaa, tuli toiselta puolen. Kepeillä suora lähestyminen mutta silti 2 väliin. Loppu sujui. Hyl.

2.rata


Kolmannella radalla, agirata: keinu ok. Hyvä jarru lyhyellä putkella. Kepeillä 2 väliin, sama kulma kuin viimeksi. Liikaa vauhtia. Halusin nähdä että jarruttaa putken jälkeen ja tulikin putken ohi ja hypyn takaakiertoon. Parempi niinkin päin, että on kuulolla! Ja ohitti pahan putkiansan. ;) A:t hyviä ja sinne vienti. Puomilla mini horjahdus, mutta sai tasapainon. Puomia edeltävä takaakierto mutkaputkesta ok, kun putki syötti sopivasti. Hyl.



Tyytyväinen ratoihin, kepit tehotreeniin, päällejuoksu, putkesta hypylle käännös, tai 2 hypyllä käännös. Lyhyestä putkesta käännös, jos itse pitäisi ehtiä myös jatkoon (tai ei oikeastaan pitänyt, kiire oli päässä). Rohkeasti kääntää ja tiukkana ohjauksessa, ajoissa tieto käännöksistä.
Ja mikä parasta, oli hyvä fiilis kisata, radoilla oli kivaa, kivoja ratoja, löytyi treenin aiheita, nähtiin tuttuja, söin mokkapalan, saatiin entiseltä AST:laiselta videotkin. En jännittänyt ja keskityin olennaiseen. Gava oli tosi pätevä, toki kepeillä pidetään neuvottelut. ;) Ne pistetään toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa ja sama tilanne on ollut treeneissäkin.

Ensi su uudestaan. :)
21.2 oli -16 aamulenkillä ja haalari hassusti



Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...