Siirry pääsisältöön

Esimerkkinä näyttelytuomarikolleegiossa ja pientä tokoa

Keskiviikko aamuna nopea tokotreeni Gavalle, merkkiä ja alustaa. Kuivalla hiekkatiellä.
- Ensin 10m päästä ja hyvin meni suoraan taakse.
- Sitten jätettiin lelu vasemmalle takaviistoon. Meinasi juosta suoraan sille. Käskin merkille ja vain kehut. Uusiksi, nyt oikein ja palkalle.
- Heitin lelun merkin viereen. Merkki ja siitä palkalle. Tänään meni heti ekalla jo suoraan merkin taakse (alusta 50cm päässä merkistä). Eilen pysähtyi välillä vinoon, mistä korjasi nyt meni heti oikeaan asentoon. Jes! Ja tänään oli jo enemmän varmutta ja vauhtia. Nopea treeni 3 toistolla + 1 mitä en kelpuuttanut. :D



Ke illalla Nova meni näyttelytuomareiden arvostelukokeeseen, jossa kaksi haki oikeuksia tollerien arvosteluun. Tilaisuus oli Klaukkalassa Kennelliiton tiloissa.
Hyvää treeniä saatiin, kun käytiin kahdella tuomarioppilaalla ja sitten kolmas oli oikeita tuomareita. Tilaisuus kesti 2,5h, toki myös odottelua mutta myös alkuun ryhmässä ja loppukilpailut käytiin kahdelle tuomarille omat eli tuplasti. Jos näitä olisi useammin mehän oltaisiin konkareita. ;) Nova oli parhaimmillaan ainakin tunnin jälkeen, ellei ihan lopussa 2h paikkeilla.

Eipä oikeastaan muistuteltu kuin kerta tai kaksi seisomista ja sitten "kehään". Nova oli naftisti nuorempi uros ja sai numeron 1. Halli oli aika iso niin tuli enemmän juoksemista ryhmäkehässä. Juoksemisissa piti välillä kontaktia välillä ei. Ei laukannut kuin kerran ihan lopussa.

Ekat seisotukset meni siihen, että nakit oli niin hyviä että Nova joko jäi siihen imuun tai sitten malttoi luopua ja seistä. Se oli kuitenkin aika levoton ja kaula meni eteen, normaalisti ja taakse (luopumista). Tai sitten katsoi muhun. Välillä seisoi jotenkin vinossa. Seisotukset oli pitkiä. Nova kesti jonkin aikaa kunnes alkoi painonsiirto. Ja siitä menisi istumaan tai maahan.
Vaihdettiin loppupuolella esittäminen edestä seisotukseen. Siinä ei kurkottele niin namiin ja kaula näytti paremmalta. Jos nami menee piiloon meinaa heilua, jos korjaan tassua ja tulen edestä meinasi ellen varovaisesti tehnyt liikkua.

Seurasin kokenutta juniorhandleriä, ovat hienoa katseltavaa. Koiraa kehutaan ja innostetaan, jos juoksussa meni liian lujaa niin pyörähti ympäri koira ulkokautta. Kun juoksi hyvin pää eteen, "jes" ja palkka. Toinen esittäjä taas heitti namin vierimään eteen. Koira seisotettiin vapaasti, osasi asetella jalkoja tarjoten tai käden liikkein. Peilistä pystyi hyvin katsoa. Koira osasi pysyä asennossa vaikka ohjaaja liikkuu. Tai voi siirtyä myös sivuun, korjata tassua. Kun tuomari on saapumassa ryhmässä kohdalle koira on jo valmiina seisomassa. Juoksemisten jälkeen myös heti seisomaan. Ja seisottaessa voi hyvin seurata tuomaria tai olla myös ilman palkkaa, ilman että koira ehtii vaihtaa asentoa. Koira melkeimpä seisoi arvostelun ajan ilman palkkaa tai pelkät suulliset kehut asentoa korjatessa. Kun ryhmäliikkeissä oli taukoa, koiraa kehuttiin, rapsutettiin ja vähän villittiin.

Novascotiannoutaja ry:ltä yksi kuva, Nova neljäs oikealta 


Torstaina tehtiin kotitreeniä

Nova, seuraus: tarjoamista ulkona. Tiputin palkan maahan tai joistakin sai kopin. Sitten en sanonut mitään, kävelin vain ja käännyin välillä. Palkka vasta, kun seuraus oli tiivistä. Välillä piti helpottaa vasempaan käännöksellä tai sivuaskelilla oikealle. Tämä oli tosi vaikeata tajuta, että ilman käskyä voi tulla liikkeessä seuraamaan.

Ruuti teki samaa seurausta esimerkkinä ja hyvin sujui.

Gava teki sisällä lelun tuomista eteen. Luovutus ja sivulle siirtyminen. Pidin nenän pystyssä ja pysyin suorassa. Jäi vähän vinoon alkuun kaikki, tottunut että näkee mun kasvot tai kääntyneenä tai sitten apua ollut. Lopussa saatiin onnistumisia heti ekalla.

Novalle näyttelytreeniä sisällä 
- juoksemista namikupille, katse eteen ja sai juosta vähän mun edellä. Ravi-käskyn yhdistäminen.
- Peilin edessä seisotusta itse ollessa edessä. Pidin namit pöydällä ja käsimerkistä seisominen (kämmen auki). Palkkasin kun katsoi kättä, ekat kerrat piti muistuttaa ettei saa liikkua kun otin namia. Palkkailin paikallaan seisotusta ja vapautus. Välissä kehua ja pyörähdys temppu. Sitten uusiksi.
- takajalat puolipalloille, tai lähinnä takajalalla pallojen kosketus, ei äkkiseltään koitettuna osannut paremmin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...