Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

29.3.2018

Esimerkkinä näyttelytuomarikolleegiossa ja pientä tokoa

Keskiviikko aamuna nopea tokotreeni Gavalle, merkkiä ja alustaa. Kuivalla hiekkatiellä.
- Ensin 10m päästä ja hyvin meni suoraan taakse.
- Sitten jätettiin lelu vasemmalle takaviistoon. Meinasi juosta suoraan sille. Käskin merkille ja vain kehut. Uusiksi, nyt oikein ja palkalle.
- Heitin lelun merkin viereen. Merkki ja siitä palkalle. Tänään meni heti ekalla jo suoraan merkin taakse (alusta 50cm päässä merkistä). Eilen pysähtyi välillä vinoon, mistä korjasi nyt meni heti oikeaan asentoon. Jes! Ja tänään oli jo enemmän varmutta ja vauhtia. Nopea treeni 3 toistolla + 1 mitä en kelpuuttanut. :DKe illalla Nova meni näyttelytuomareiden arvostelukokeeseen, jossa kaksi haki oikeuksia tollerien arvosteluun. Tilaisuus oli Klaukkalassa Kennelliiton tiloissa.
Hyvää treeniä saatiin, kun käytiin kahdella tuomarioppilaalla ja sitten kolmas oli oikeita tuomareita. Tilaisuus kesti 2,5h, toki myös odottelua mutta myös alkuun ryhmässä ja loppukilpailut käytiin kahdelle tuomarille omat eli tuplasti. Jos näitä olisi useammin mehän oltaisiin konkareita. ;) Nova oli parhaimmillaan ainakin tunnin jälkeen, ellei ihan lopussa 2h paikkeilla.

Eipä oikeastaan muistuteltu kuin kerta tai kaksi seisomista ja sitten "kehään". Nova oli naftisti nuorempi uros ja sai numeron 1. Halli oli aika iso niin tuli enemmän juoksemista ryhmäkehässä. Juoksemisissa piti välillä kontaktia välillä ei. Ei laukannut kuin kerran ihan lopussa.

Ekat seisotukset meni siihen, että nakit oli niin hyviä että Nova joko jäi siihen imuun tai sitten malttoi luopua ja seistä. Se oli kuitenkin aika levoton ja kaula meni eteen, normaalisti ja taakse (luopumista). Tai sitten katsoi muhun. Välillä seisoi jotenkin vinossa. Seisotukset oli pitkiä. Nova kesti jonkin aikaa kunnes alkoi painonsiirto. Ja siitä menisi istumaan tai maahan.
Vaihdettiin loppupuolella esittäminen edestä seisotukseen. Siinä ei kurkottele niin namiin ja kaula näytti paremmalta. Jos nami menee piiloon meinaa heilua, jos korjaan tassua ja tulen edestä meinasi ellen varovaisesti tehnyt liikkua.

Seurasin kokenutta juniorhandleriä, ovat hienoa katseltavaa. Koiraa kehutaan ja innostetaan, jos juoksussa meni liian lujaa niin pyörähti ympäri koira ulkokautta. Kun juoksi hyvin pää eteen, "jes" ja palkka. Toinen esittäjä taas heitti namin vierimään eteen. Koira seisotettiin vapaasti, osasi asetella jalkoja tarjoten tai käden liikkein. Peilistä pystyi hyvin katsoa. Koira osasi pysyä asennossa vaikka ohjaaja liikkuu. Tai voi siirtyä myös sivuun, korjata tassua. Kun tuomari on saapumassa ryhmässä kohdalle koira on jo valmiina seisomassa. Juoksemisten jälkeen myös heti seisomaan. Ja seisottaessa voi hyvin seurata tuomaria tai olla myös ilman palkkaa, ilman että koira ehtii vaihtaa asentoa. Koira melkeimpä seisoi arvostelun ajan ilman palkkaa tai pelkät suulliset kehut asentoa korjatessa. Kun ryhmäliikkeissä oli taukoa, koiraa kehuttiin, rapsutettiin ja vähän villittiin.

Novascotiannoutaja ry:ltä yksi kuva, Nova neljäs oikealta 


Torstaina tehtiin kotitreeniä

Nova, seuraus: tarjoamista ulkona. Tiputin palkan maahan tai joistakin sai kopin. Sitten en sanonut mitään, kävelin vain ja käännyin välillä. Palkka vasta, kun seuraus oli tiivistä. Välillä piti helpottaa vasempaan käännöksellä tai sivuaskelilla oikealle. Tämä oli tosi vaikeata tajuta, että ilman käskyä voi tulla liikkeessä seuraamaan.

Ruuti teki samaa seurausta esimerkkinä ja hyvin sujui.

Gava teki sisällä lelun tuomista eteen. Luovutus ja sivulle siirtyminen. Pidin nenän pystyssä ja pysyin suorassa. Jäi vähän vinoon alkuun kaikki, tottunut että näkee mun kasvot tai kääntyneenä tai sitten apua ollut. Lopussa saatiin onnistumisia heti ekalla.

Novalle näyttelytreeniä sisällä 
- juoksemista namikupille, katse eteen ja sai juosta vähän mun edellä. Ravi-käskyn yhdistäminen.
- Peilin edessä seisotusta itse ollessa edessä. Pidin namit pöydällä ja käsimerkistä seisominen (kämmen auki). Palkkasin kun katsoi kättä, ekat kerrat piti muistuttaa ettei saa liikkua kun otin namia. Palkkailin paikallaan seisotusta ja vapautus. Välissä kehua ja pyörähdys temppu. Sitten uusiksi.
- takajalat puolipalloille, tai lähinnä takajalalla pallojen kosketus, ei äkkiseltään koitettuna osannut paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!