Siirry pääsisältöön

Kimppatokot Sipoossa

Tiistaina tokoilemaan Jessican hallille Sipooseen, lämmittämätön halli mutta meni vielä -7 pakkasella ja oli edullinen illalla. Treeniseurana Emmi & bc Fizz, Wilma & pon Bina sekä paikkiksissa kävi Mari & bc Roima.

Nova, paikkis: Emmi liikkuroi ja Novalla seurana Bina. Otettiin makuu, Nova meinasi katsoa liikkuria. Nova meni viereisen käskyllä maahan. Pyysin takaisin sivulle, sitten vasta mun luvalla maahan. Kerran meinasi nuuskia maata, kävelin kohti että lopetti ja palasin riviin. Sivulle nousuissa nousi myös naapurin käskyllä! Otettiin vielä erikseen minipaikkis, jätöt nyt meni omalla käskyllä. Sivulle istumaan nousussa taisi nousta naapurin käskyllä taas. Jätin hetkeksi makaamaan ja palasin sitten taas sivulle, nyt kesti häiriökäskyt istumaan. Sivulta maahanmenoissa en kumarrellut niin, että näkisin pysyikö paikallaan. Ai niin ekalla kertaa sivulletullossa nousi mun puoleinen kyynerpää.

Hetkeksi autoon ja sitten Nova ekana.

Seuraus: otettiin kapulahäiriö kentälle, alkuun oli vaikeata ja meinasi välillä katsoa kapulaa. Palkkailin pätkiä mitkä onnistui. Täytyy kuitenkin saada alkuun ehjempi seuruu ja muistutella idea ettei häiriöitä saa katsoa ja niistä pitää luopua. Ihan alussa oli muuten läheltä ettei päässyt ihan pientä ininää, kun vire oli niin korkealla ja tuli autosta suoraan. Olisin voinut vähän enemmän leikkiä ja ottaa keskittymistä ennen "kehääntuloa". Teki tiukkaa myös mun tekemät namihäiriöt, on se niistäkin yleensä paremmin selvinnyt. Luopumista muutenkin pitää käyttää monessa paikkaa.

Katsekontakti häirittynä 1/2: tähän kapulahäiriötä, ihan lopussa kesti häiritsijän kapulan tiputtamisen. Liikkurin kumartuminen tai kyykkyyn meno oli tosi vaikeata myös. Huomautin jos vilkaisi. Palkkasin alkuun nameilla, sitten myös nami ja lelu niin sai vähän vapautusta väliin ja paremman palkan.

Ruutu: lelulle, jonka näki. Ja sitten näyttöruutu ja heitin lelun sinne.  Nova nappasi lelun ja lähti rallattamaan. Ehkä voisin kävellä antamaan lelun tai palkata namillakin.. Vanhaan malliin siis, ei ollut kosketusalustaa mukana mutta pitäisi kyllä enemmän ruudussa pysymistä treenata ja paikkaa.

Kierto tötsä: Ekassa virittelyssä meinasi lähteä tötsälle ilman käskyä. Haluisin laittaa kättä koiran luokse näissä, mutta pitää jättää se jo pois koska ei ole sallittua. Virittelyn voisin sanoa, kun Nova istuu sivulle jos silloin pysyisi paremmin. Mietin myös, että voisi ehkä ottaa myös kontaktin niin näkee että varmasti pysyy.. ja ei ainakaan ole huono ryhtinen. Kierto ja vähän avuilla sivulle. Sitten siirrettiin tötsää, uusi virittely ja liikkurointi ja palkkasin kun pysyi sivulla.

tauon jälkeen

Katsekontakti häirittynä 2/2: nyt ilman kapulaa, ensin yksi liikkuri kumartui tai kyykistyi metrin päässä. Sitten tuli myös toinen. Vaikea oli myös kun käveli ohi tai tuli selän takaa. Niitäkin täytyy tehdä. Sitten tehtiin vielä sellaista, että tulee eteen ja sanoo "käsky". Kuten paikkiksissa.
Loppuleikissä pyysin tuomaan lelua mulle ja leikki jatkui. Ei päässyt rallattamaan.

Gavalle vinkiksi treenata kierto tötsää ja merkkiä, jotka on suht lähekkäin eli erottelua. Ja kiertosuunta on suurimmalla osalla eri. Kosketusalusta voisi olla myös jopa metrin merkin takana. Jotkut tekee myös paljon lelua merkin takana tai siinä metrin päässä.

Treenaa Nova:
- katsekontakti häirittynä
- kontakti ruudun ja kierron kanssa
- ruudussa kosketusalusta ja pysyminen
- kaukoissa matka
- paikkiksen häiriökäskyjä? "maahan ja sivulle"
- pysyminen ja kontakti kapulan heitoissa




Keskiviikkona Nova teki muutamia kosketusalustoja, vähän paremmin etujalat siinä pysyy. Mutta satunnaisesti kokoajan kääntyessä. Toin namin aina niin, että siitä piti ensin luopua. Tuijotti alkuun tiukasti namia mutta tiesi ettei saa ottaa. Palkkasin kontaktista. Jos vein namin vähän lähemmäs niin meinasi lähteä peruuttamaan, idea samalla myös että malttaa seistä paikallaan. Jotkut kerroista ehtii liikkua ennen palkkaa. Täytyy ottaa häiriöksi myös se, että pystyisin kiertää ympäri tai kävellä sivuilla. Joko erikseen seisomisessa tai alustalla.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...