Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.3.2018

Katin agitreeneissä, kepit ja merkki

Maanantaina Katin agilitytreeneissä tuuraamassa Gavan kanssa. Alku oli taas sellainen etten keksinyt siihen mitään varmaa vaihtoehtoa. Hyvin saatiin treeniä sitten persjättöihin (varsinkin oma uskaltaminen) ja parhailla neuvoilla kun sai tietää tarkasti mitä ja missä. Tuntuu jo tutustuessa vaikealta muistaa mitä ja milloin.

- Hypylle 3 yhdellä askeleella lähetys ja sitä ennen koira haltuun kun seisoin suoraan hyppyjen linjalla. Sitten menoksi kääntyen suorinta reittiä. Näki koiran laskeutumisen, sitten vaihto vasempaan käteen ja samalla olin 4 hypyn takana. Pieni lenkitys viemään taakse mutta lähinnä kaarevalla juoksulinjalla ei ehtinyt pysähtyä. Kerran tuli hypyn 5 väärältä puolelta! Ja pitäisi katsoa vain etuviistoon että koira näkee posken, silloin on helpompi juosta eteen.

- Tarkoitus oli tehdä toinen persjättö. Mutta iski taas pelko että juoksen koiran alle. En tiennyt missä se oli tai oletin ainakin että en ehtisi. Juoksin sitten vain vieressä kun olisi pitänyt metri mennä sivuun. Olin paria sekunttia ennen siellä? Otettiin sitten erikseen niin että otettiin 4 ja 5. Niin onnistui persjätöt tai ekahan tuli ennen koiran kutsua.

- Seuraava persjättö tuli sitten 7 hypylle. Otettiin 5-7, vähän myöhässä puolenvaihto mutta onnistui. Hyvä oli tehdä näitä mulle vaikeita ohjauksia, Niinullakin tehtiin eli toinen kerta ja tekee hyvää molemmille. Kati palkkasi noi niin tuli myös palkka eri aikaan kuin itse pysähdyin. 
Persjätöt jos mitkä vaatii luottoa koiraan, pitäisi olla silmät selässäkin. :D Ja oon tyytyväinen jo yhteen kun ovat epämukavuusalueelta. 

Putkesta kepeille 9, hyvin haettu! Tein poispäinkäännöksen jolla hypylle ja putkeen. Sitten kuten viimeksi unohtui lähetysputkeen tai askel kohti linjaa. 

13 hypyn käännökseen vähän vekkiä niin että kun tulee putkesta otin vielä yhden askeleen hypylle ohjaukseen. Koira hyppäsi seläntaakse ja jatkoin A:lle. Sitten tulikin viistohyppy 15 minkä Gava lähti takaakiertoon vaikka käytin vastakkaista kättä mutta menin liian lähelle rimaa (metrin päähän). 
Kokeiltiin tähän pakkovalssia hyvä treeni A:lle kun juoksin ohi. Ekalla kertaa ehkä vähän peitin rimaa tai ainakin meni takaakiertoon. Toiselle pysyin paikallaan ja otin tiukemmin yli. Koira vasemmalla kädellä putkeen. Tämä oli hieno ja käännös pieni näin. :) 

Puomiosuuden ekalla kertaa juoksin vieressä. Vapautin puomilta aika nopeasti kun ehdin ohi ja palkkasin vauhdista. Juoksi hienosti edellä loppuun asti. Kepeille ekalla kertaa aloin hidastamaan askeleen liian aikaisin. Lähetin suht kaukaa. Tokalla oikein ja kesti mun liikkeen jatkaa eteenpäin. Jes! Putkeen ohjauksessa mun kroppakääntyi kohti väärää putkea ja sinne meni. Puomin puolelta olisi vaatinut ehkä vastakkaista kättä. 

Uudestaan 16-20: nyt leijeröin kepit, lähetys hypylle 17 ja käsky puomille. Sitten juoksin nappaamaan kepeille sisään. Puomi oli hieno! Ja ehdin aiemmin hetken miettiä osaako niin estettä. No kyllä osaa! Kepitkin hienosti. Sitten kroppa aukesi taas väärää putkea kohti. Kepit uusiksi, käsi kiinni jalassa ja menin vain suoraan päin aata ja koiralle tuli silloin siis suoralinja kepeiltä putkeen.

Putkesta 20 viskileikkauksella hyppy. Sitten seuraavat ok ja takaakiertoon 24. Levähti aika pitkäksi kun heitin taakse. Saksalaisella hyppy. Ekassa en ottanut riittävästi kiinni putkeen käännöksessä ja ehti käydä a:lla ponnistamassa. Seuraavalla pienempi heitto kiertoon ja vähän pidennetty päänkääntö, käännyin vasta kuin näin että koira lähti kääntymään. 

Jatko olikin taas vaikea. Siihenkään en keksinyt järkevää ohjausta ja kesti että tajusin, miten vinkatut ohjaukset meni. Tässä läksyksi erotella 25-26 hypyllä käännös ympäri ja ristiin. Jos ympäri ohjaajan täytyy hidastaa hetkeksi, jos suoraan ohjaaja voi edetä leikkaukseen. Olin ajatellut pyörittää tai tehdä siinä persjätön mutta tosta kulmasta ei oikein päässyt sinne asti kun piti katsoa että kääntyy. Koitin sitten sylkkärillä kääntää jatkon, olisi pitänyt leikata vain takaa kun loivempi kulma ja en ehtinyt vaihtaa puolta. Väli myös niin lyhyt tota kautta. Ja en ehtinyt sitten ohjaamaan koiraa ahtaasta välistä. Toinen mahdollisuus olisi ollut ristiin ja sylkkäri. Sitä mietin tutustumisessa mutta en keksinyt millä ohjauksilla toteuttaa äkkiseltään. Juuri sen takia että 27-28 tulee enemmän tilaa. Gava tarvii myös tollaista vauhdin jälkeen pientä nysväämistä. 

Treeniaikaa oli 15-20min eli tosi hyvin. :) Mietin aiemmin myös ehditäänkö koko rataa. Just ja just. Väsymys ehkä teki että vaikka opiskelin rataa kotona (en tosin kerrannut sitä ulkoa) mutta kentällä tuntui että kaikki oli unohtunut tai muistin vain pätkiä. 

Treenaa: 
- 14-15 hypylle tulo 
- persjätöt 4-5 (1-6)
- loppu 25-29


Tiistaina lenkillä keppitreenit vol 3, sulaa hiekkaa (koira olikin sitten kuorrutettu jääpuikoilla jossa hiekkaa :D). Tällä kertaa yksi ihminen kehui, muut ei noteerannut. Novan toistoista osa videolle käsivaralta. Jatkettiin samalla tapaa kuin aiemmat kaksi kertaa. Aika suoria lähetymisiä, parit samaa aikaa lähtien (ei oikeastaan eroa). Sitten sellaisia kuten videolla että kutsuin lähes keppien tasalta. Ja sellaisia missä kutsun edeltä ja kävelen vieressä. Sitten ilman videota että kutsuin ja juoksin vieressä. Kokeilin myös jarruttaa, muttei sillä ollut väliä. Vaikea myös jos olin pidemmällä kuin sisäänmeno kohta. Helpoin jos näytin kädellä mistä mennä kepeille (pari harvaa kertaa). Otettiin vähän lisää matkaa myös noin 10m päästä, josta sujui kolmannella ja sitten viidennellä. Loivaa avo ja umpikulmaa ja aika suoraakin. Otettiin molempiin suuntiin, vaikka videolla yksi suunta. Tauko välissä.
Enemmän jo onnistumisia kuin aiemmilla kerroilla. Muutamilla kerroilla aloitin kehua sisäänmenosta ja ehkä kahdesti lopetti kepit, siitä ei palkkaa. Kerran korjasin lopun. Alkoi kestää sitten vähän kehujakin.

Kepit videolla, onnistumisia 6 oikein, 5 väärin (videolta)


Gava teki myös nopean keppitreenin, jatkettiin 90 asteen avokulmilla (kolmas treeni niitä). 2m päästä ok. Sitten tehtiin jyrkkiä avokulmia, terävään kulmaan. Niissä jos hidastin liian aikaisin meni 2-3 väliin. Saatiin ne sujumaan niin otettiin n. 15m matkalta. Siinäkin osa väärään väliin, mutta myös oikeita. Sama itse ulkoreunalla, yritti ensin lähteä kepeille väärältä puolelta. Otettiin come - käsky käyttöön, sillä tuli hyvin ja onnistui. Kerran palkkasin haltuunoton.


Gavalle merkkitreeni, keltainen merkki ja kosketusalusta. Tehtiin eri suunnista, matkat vaihteli. Virittelyä myös mukaan. Osalla kerroista vasemmalla tai vähän vasemmalla viistossa odotti lelu. Se oli selkeästi jo vaikeampi ja meinasi siinä jäädä vinosti, kesti korjata tai korjasi käskystä. Ilman häiriötä haki jo ekalla suoraan alustalle. Näki kyllä, että treeni oli vaikeata. Ei ollut yhtä kova vauhti kuin helpoissa asioissa ja vaikka apuna oli alusta. Tosin kostea maa saattoi vaikuttaa myös, että Gava halusi juosta Ruutin ja Novan luo odottelupaikalle. Näitä jatketaan, kunnes merkille juokseminen sujuu varmemmin. Ja sitten voi ottaa kapulahäiriötä.

Ruuti teki pari merkkiä.

Nova teki
- kosketusalustaa, meni lujaa ja muisti pysyä hyvin alustalla. N. 10m päästä lähetys.
- Seurausta tarjoamalla, tiputin namin maahan ja sai tarjota seurausta. Se on vielä vaikeata. Täytyy saada paremmaksi, että osaa ilman käskyä tulla seuraamaan liikkeestäkin jos sattuisi herpaantumaan oikeassa liikkeessä. Nyt ei ollut naksutinta käytössä, sanoin "jes".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!