Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

10.3.2018

Saijan agilityssa läksyjä ja viimeistely kisoihin

Gavan kanssa käytiin Saijan treeneissä Lohjalla. Intoa riitti taas. Olin miettinyt muutamia yksittäisiä asioita, mitä löytyy asialistalta tai läksyistä, mikä on kesken ja jäi treenattavaksi kisoista. Ja sitten katsottiin Saijan radasta kohtaa, joka tuntui jo piirroksesta vaikealta ja kiireen tuntua, usein ne on meille vaikeitakin. Tänään saatiin korjailtua tosi paljon asioita. Ei kehity jos ei haasta itseään ja koiraa.

Tehtiin alkuun lisäämistä numeroista 2, ei ollut riittävästi tilaa jättää 1 taakse. Ihmisnuoli, verkko takana ja liikuin 90 asteen kulmassa hypyltä. Ne ei tietty ole niin hyviä, mutta pitäisi saada niitäkin toimimaan. Meni aika lähelle verkkoa. Kokosi, mutta silti hyppää aika monesti pitkäksi ja laskeuduttua joskus tulee lenkillä. Silti oli Gavaksi ihan ok vaikka tuleekin ehkä 2-3m päähän lenkin. Jos jään hypylle paikalleen enkä lähde ajoissa kääntyy vaikka siivekkeen viereen.

Katsottiin kisojen tyylinen "loiva" valssikohta. Hyppy 2 toisesta suunnasta + 14 hyppy ja ajatellen liike kohti A:ta. Kisoissa lähetin aika löysällä valssilla ehkä 2-3m päästä hypystä. Siellä missä seison usein sinne suunnille koirakin hyppää. Nyt Gava kääntyi kyllä kaikki, mutta usein laskeuduttua. Pitäisi tehdä hypyn edessä se käännös, mutta sillä radallakin oli kohta, missä mun piti päästä taas toiselle puolelle koiran linjaa. Kisavireessä en myös luota niin niistoon tai ihmisnuoleen. Näissä rimat pysyi ja ihmisnuolessakin.


Päällejuoksu, katsottiin sitten kisojen tyylistä päällejuoksu kohtaa ja putkijarrua. Mun lisäämistä numeroista 4-6 mutta päätinkin kokeilla hypylle 21 menoa. Ehdittiin joku tällainen tehdä ennen videotakin, kääntyi nätisti putkesta 90 asteen kulmassa olevalle hypylle. Lenkillä tuli, mutta kuitenkin. Ansaputken pääkin oli lähellä.

Päällejuoksussa 5 (mun lisäämä nro) liikun vähän sivuun hypyn vieressä kun voisin mennä läheltä siivekettä eteenpäin. Ekassa kertaa mun vastakkainen käsi aika pieni ja kroppa ei kauheasti käänny. Täytyisi katsoa laskeutumiseen. Kerran Saija käski liikkumaan nopeasti alta ja sittenhän Gava jätti hypyn lukitsematta, no ihan vähän liian aikaisin jätin ohjauksen hypyltä ja huomasin, että näin selkeästi putkeen menon eli sinne mun ohjauskin näytti osittain. Seuraavassa sitten taas varmistelin hypylle tulon ja videolta näki, että ehti jo lukita kauan sitten hypyn ja silti voin ohjasin lähellä hyppyä. Jotain noiden väliltä siis. Kohta meille ongelmallinen mun liikkeen takia, koiran pitäisi kääntyä ja mun liikkua. Kerran tuli jopa liian tiukkaan tai tuli vain jälkimmäisen hypyn. Tollaisessa kohtaa ei taas ehdi niin jarrutella koiraa. Toisaalta itsekin tarvitsen vähän aikaa ehtiä ohjaukseen ja vauhti säilyy. Jatkossa koittaa laittaa ajatusta enemmän laskeutumiseen, selkeä ohjaus heti kun koira laskeutuu edelliseltä hypyltä. Ja jos pääsisin yhtään etumatkaa hypyltä. Jos ei niin verkko.

Kepit seuraavana prokkiksena. Tässä puhe, että kisoissa meni kaikki ekalla radalla väärään 2-3 väliin. Verkosta ja ohjurista ei ole varsinaisesti ollut apua, niillä on hakenut oikein, toki kokeillut muutakin. Mutta silti koittaa väärää. Voisi toki miettiä että kerran tai pari apukeino ja sitten ilman. Tai jos joku vaikea ansa. Tehdä myös lähetyksiä kauempaa ja ansaesteiden ohi. Eka keino, mikä alkuun tepsi ja välillä jos kunnolla jättäydyn tai jarrutan, sillä sujuikin kun tuli selkeä rytminmuutos (kisoissakin olin ne ajatellut tekeväni, mutta jättäydyin vaan taakse mikä ei hidastanut..). Sanoin nyt selkeästi, ettei kelpaa väärät sisäänmenot.
Kokeiltiin sitten niin, että jarrutan koiraa ja kun ottaa kontaktia tai jarruttaa päästän kepeille. Tätä kun mietinyt kävi vain mielessä että tuleeko esteen ohi ja osaako hakea kepeille ilman niiden käskyä jos vaan jarrutan. Toimi ainakin jarrutuksena tosi hyvin, ekat kerrat olin aika lähellä. Sitten kokeilin että olin kauempana. Lenkillä mietin jo, että mitenköhän teinkään jarruttamisen. :D
Oon jäänyt kiinni myös siihen vaiheeseen, että Gava olisi juuri oppinut kepit, ettei kestäisi palautetta, toistoja tai häiriötä tai haastamista kepeillä. Oon ajatellut myös ettei hae niitä itsenäisesti tai kaukaa. Tilanne on nyt ihan eri kuin 2v sitten ja hirveästi ei ole edistystä tapahtunut.

Rimanoottia: Saijan radan 20-29 pätkä tuntui vaikealta jo sitä paperilta katsoessa ja tutustuessa. Gava tulikin aika lujaa putkesta 20 vaikka lähetin pelkästään sinne. Valssiin sai juuri kurssin kääntymään. Heti eka rima alas, koska menin toiseen valssiin ja käännyin rimalla. Keskeytys, rima takaisin. Sitten tuli toinen rima, jonka päällä taas käännyin. Ehdin reagoida nopeasti, jopa ennen seuraavaa estettä putkea! Gava takaisin ja rima ylös. Gavalta pääsi "kirosanat" myös noista valsseista ja kommentoi mun ohjausta rimakohdissa. En pysty olla mikään yliohjaaja ja saa luvan pitää rimat ja hoitaa puolensa. Lisäksi sitä ärsytti että toimin samalla eräänlaisena verkkona, kun ei voinut valua oikein ohi. Olipas hienon tuntuista, kun sai pienet käännökset, rimat pysyi ja tuntui että ehdin tehdä valssit ajallaan. Myöhemmin takaakierto valssissakin pysyi rima ja Gava vähän korjasi hyppyä. Samantyylinen kohta oli viime kisoissa ja mietin jo silloin uskaltaako valssata eteen. Kaikki ajatukset mitä miettii, kisaradalla "uskaltaako" pitää treenata hyviksi ettei rajoita vaihtoehtoja.

Eka leikkaus hypylle 24 oli enemmän heitto eikä kääntänyt. Vaati vastakkaista kättä tai jopa sylkkäri tyylistä. Takaakiertoon 25 sanoin ekalla "takaa" ja lopetin liikkeen liian aikaisin. Tämän huomasin jo tutustumisessa, että helposti jäi avoimeksi este väärältä puolelta. Seuraavalla kerralla käytin "out-out-out" käskyä. Koska musta poispäin takaakierto ja mun pitäisi päästä liikkumaan. Toimi! Tuntuu myös, että toi käsky on helpompi muistaa sanoa ajoissa. Ja sitä on helppo hokea siihen asti kuin tarve. Käskyn "takaa" sanon usein kerran, ja kun sen oon sanonut loppuu yleensä ohjauskin. Sitä on vaikea sanoa monesti peräkkäin! Käskynhän pitäisi tulla jo kun koira laskeutuu edelliseltä tai silloin pitäisi saada tieto mihin sitten. Monesti se tulee kun koira on rinnalla tai saavuttaa ohjaajaa.


Video ei ole mikään hienoin. Paljon treenattavaa näissä asioissa mutta ehkä jotain oppii kun saa toistoja alle ja oppia erehdysten kautta. Ainakaan ei katso samoja asioita läpi sormien.
Kenttäkaudella tällaisia usein tekisi yksin, mutta sekään ei aina auta kun meillä mennään ihan eri vireellä ohjatuissa ja kun pääsee tekemään radan pätkiä. Kouluttajan apu ja silmät merkkaa myös, ettei tarvitse yksinään miettiä oliko ok vai ei. Tai sitten huomaisi kotona jonkun toistuvan asian. Muutenkin hyvä tehdä tekniikkapainotteistakin ratatreenin ohella. Janitan luonnosta hyvä lainaus että täytyy saada automaation puolelle ohjaukset eli että ne sujuu "ajattelemattakin" niin voi keskittyä katsomaan koiraa ja miettimään jatkoa. Sama kuin pyörällä ajo, ei tarvitse keskittyä itse tekniikkaan. Ruutin kanssa ehkä vahingossa pikku hiljaa saatiin radoilla ohjauksia paremmiksi ja lähti niihin paremmin. Nyt alkaa tiedostaa mikä tekee jostain radasta "kauhean", "en tykkää tuon radoista", toi ohjaus ei sovi meille. Kaikkea sitä keksi, joko räpelsi läpi tai keksi varmistelu reitin pidempää kautta. Kisoista enemmän osasi ottaa palautteen estekohtaisessa muodossa.

Trkman myös palkkaa paljon käännöksiä. Ihmisnuolissa palkkasin kääntymiset, 4 palkkaa? Valssissa palkkasin käännöksen 2-3 palkkaa? Päällejuoksussa palkkasin putken jälkeen (ohitti kyllä ansaputken tai kääntyi hypylle) mutta ei tarvinnut siinäkään kääntyä suora hyppy yli. 4 suoralta? Kepin palkka kädestä, suoraan kuitenkin. Saijan kuviossa putken jälkeen suoralta.. Käännöskäskyllä käännöksestä palkka. Kaikki paitsi yksi perusrata pätkistä siis tuli palkattua putkesta tai irtoamisesta. Palkkaan usein myös suoraan kädestä jolloin itsekin jarrutan ja mene koiran kanssa samaa vauhtia. Paitsi ne kerrat kun kouluttaja palkannut. Pitäisi siis ottaa tavaksi putken jälkeen ottaa aina hypyltä käännös tai palkata esim valssiin. Takaakiertojen jälkeen yms! Etukäteen olin miettinyt 29 käännöksestä palkkaamisen, kaikki muukin pitäisi päättää ennakkoon että toteutuisi.

Mulla ja Gavalla samanlaiset asusteet videolla. :D Mulla takapuolen päällä pinkki treenitasku, Gavalla pinkit pöksyt. :DEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!