Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.3.2018

Tokoleirillä Loviisassa osa 1/2

Lauantaista sunnuntaihin pidettiin omaa tokoleiriä Ruotsinpyhtäällä Strömfors bed&bistrossa. La kouluttajana Jessica Svanljung. Mukana oli meidän tokoporukkaa exien oma rinki ja muutamia muita vapailla paikoilla. Kati & Tria belgi, Wilma & pon Bina, Katri & bc Uno, Sanna & kelpie Poppi sekä Liinu & labbis Bobi. Pääosin nykyään evl koirakoita plus Nova juniori (ja yksi voi). Suurinosa myös meidän Nuorten koirien ringin ajoilta niin tuntee parin vuoden takaa koirakot. 

KUVIA (tulossa lisää)

Halusin hyödyntää Novalle uuden hallin, odottelutilan ja appareita. Joten käytin sille osan ajasta (30min). Nova treenasi odotusalueella aiemmin seurausta, kaukoja, kapulasta luopumista (ne maassa), paikka makuuta (kävin työntämässä lonkista tai kyljistä ja kehuin kun vastustaa). Sivulta maahanmenoa. Rauhoittumista häkkiin ja alustalle. 

Olipas vaikea sitten taas valita, mitä treenaisi! Ja saatiin meidänkin treenistä kuvia, mistä tarkistaa miten meni mikin ja muisti jotakin unohtunutta. 

LAUANTAI

Nova
Kierto:
ensin kohti aitaa ja yleisöä. Ehti bongailla muitakin paikkoja ja lähti sivussa oleville kapuloille. Toistolla oikein. Seuraavaksi toinen merkki eri kohtaan. Häiriönä ruutunauhat ja sain mennä aika lähelle. Ihan läheltä onnistui. Jessica purki ruudun ja sitten sujui täysi matka. Yhdellä kertaa meni ison lenkin merkin takana ja koitti bongata muutakin kierrettävää. 
-> läksyksi kiertotötsää eri paikoissa, joku siirtää Novan näkemättä. Virittely ja lähetys. 


Seuraus: Lyhyt seuraus. Hyppyjen välissä pysähdys missä vilkaisi muualle. Mä pysähdyin jotenkin niin, että keräilin hetken tasapainoa ja varpaat nousi ilmaan. :D Tuijotin koiraa aika paljon. Täyskäännös oikeaan väljeni. Aidan vieressä ja Jessicaa ohittaessa vähän väljää. Juoksu ok? Palkkasin lennosta, kun oli hyvää. 
-> pääpystyyn eikä tuijoteta koiraa. Siistiä seurausta. Alku varsinkin tosi hyvä. Gavalle

kierto-ohjattu: hienosti kiertoon! (kisamainen toisto) Stopin sijaan istui. Korjasin sen, mutta osasi vain stoppina seisoa. Kisoissa ei saisi korjata. Lainattiin Novan uusia kapuloita. Noutoon oikea umpi. Hyvin kapula, poimi sen tassujen vierestä. Näytti vähän siltä meneekö hypylle niin huitaisin käsimerkinkin. Ja kuvista näki, että katson aika voimakkaasti koiraan ja avut tuli eteen ja sivullekin pääkääntyi ja vähän kroppa. Niistä äkkiä pieniä pistemenetyksiä. Olin pari metriä liian lähelläkin esteitä. Käsimerkin saa käyttää stoppien kanssa. 

Nouto-osuus vielä myöhemmin uusiksi. Tässä toisessa nostopaljon nätimpi ja tuli suoraan kapulalle (kuvista näkee). Ei käsiapua hypylle ja meni oikein. Eteenmenoon ei taipunut ja jäi eteen ihan vinoon. 

Kokonaista liikettä alla on vielä suht vähän. Niin paljon paloja. Jos tuntuu, että pitää auttaa niin autetaan että saadaan onnistumisia. Varsinkin ettei jää kiinni hypyn ohittamiseen ja tee liian vaikeita. Hetken helpompia onnistumisia ja sitten voi taas kokeilla vaikeuttaa. Ja yksittäisenä eri kulmia. Eteenmeno ja ruutu: ensin eteenmeno salaa jätetylle lelulle. Juoksi 5-8m ja lähti lopussa vähän vinoon kohti ruutua. En tiedä olisko riittänyt. Jessica kävi näyttämässä paikan tai kävelemässä oikeassa kohtaa. Nyt Gava juoksi eteen ja bongasi lelun. Tehtiin sitten eteenmenot kolmelle lelulle, jotka oltiin viety salaa. Kävin ruutua lähimmät näyttämässä esim että kävelin linjan puoliväliin matkaa tai lelulle asti, riippuen tilanteesta. Sekin auttoi että kävin puolivälissä. Oli alkuun epävarma, mutta sitten muisti taas lelujen idean ja lähti paremmin. Tuli vaikeitakin kohtia 10m ruudusta tai jokunen merkkimatkalla. Lisää toistoja vain näihin. Ulkona voi tehdä sitten että lelu on nurtsilla tai vähän piilossa. 
Sitten vielä eteenmeno ja ruutuun. Nyt tarkasti paikan missä oli aiemmin ollut salaa viety eteenmenon lelu. Hetken mietittyään lähti ruutuun, kun mun katsekin oli sinne. Tätä helpottamaan se, että siirryn lähemmäs ruutua. Ruudussa meni alustan taakse ja menin sinne palkkaamaan. Toinen toisto eri suunnasta. Tässä lähti ruudun sijaan hakemaan kapulaa. Ja sivusta sisään. 

Gavakin teki odotellessa parit kaukot, mutta tuntui kun parempi lelu oli etupalkkana että oli jotenkin tosi vaikeata. 


Olennaisinta muistutusta oli päivältä toisen kokeneen koirakon treenistä se, että ei etsitä virheitä mitä voi huomauttaa koiralle. Pitää kysyä tekeekö koira tahalleen väärin, mitä se haluaa väärin tekemällä saavuttaa ja miten asia on koulutettu ja onko vahvistettu. Joitakin paloja voi joutua vahvistaa, muistuttaa mikä on oikein ja saada siihen onnistumisia. Ja aina kun koira saa tehdä väärän asian se vahvistuu, samassa suhteessa kuin oikeakin. Täytyy kuitenkin tiedostaa asiat ja miettiä kuinka toimia että kaikki menee oikein. Jossain vaiheessa ehkä osaaminen nousee hattuun ja täytyy taas muistutella, että se koostuu paloista mitkä joskus nuorella koiralle on opettanut. Ei voi vain tuijotella virheitä ja syytää koiraa mokista ja sanoa, että kyllä sen pitäisi osata. Yhdessä siellä kentällä ollaan ja tuetaan toisiaan. Myöhemmin automatkalla mietittiin miten agilityn mentaaliluento sopii tokoonkin ja siinä olisi edelleen mietittävää. Ja jos yhtään tuntuu, että ilo katoaa eikä kentällä ole kivaa täytyy katsoa peiliin ja suunnitella hauskoja treenejä! Välillä sitten myös niitä, missä ollaan epämukavuusalueella ohjaaja tai koira ja iloitaan pienistä asioista. Täytyy osata suhteuttaa tilanne treenin haastavuuteen. Ja ehkä myös osata myöntää olleensa väärässä tai että täytyy helpottaa asiaa vaikka luuli, että se sujuu jo. 

Seurauksessa vasempaan käännös ja seis, paikallaan vasempaan. 

Luoksetulon alun maahanmenossa kyynerpäät nousi niin koiralle muistuteltiin makuuasentoa koskemalla lapaan ja työntämällä kehuen ja toistaen käskyä. Voi myös vetää kevyesti pannasta. Tarkoitus, että koira tajuaisi vastustaa että pysyy asennossa. Tästä tulikin mieleen, että Novan kanssa tehtävä samaa makuulla. Treenattiinkin paikkamakuuta näin, että kävin kauempana ja sitten kävin vahvistamassa asentoa. Lähinnä luopumisella on aiemmin vahvistettu makuuta, mutta se ei auta niin takapäähän. 

La-su yö oltiin strömfors bed & bistrossa taas kerran niin siistit huoneet, luksusta oli oma ruokasali 8 hengelle maistuvaa lähiruokaa täydellisesti maustettuna (itse olen aika tarkka maun kanssa). Nova oli yön ja yksinolot häkissä. Gavalle oli rajattu häkillä ja sängyllä alue, missä nukkui viltillään. Tosin meidän ruuan aikaan taisi olla sängyllä, mistä jäi kiinni. :D Huonekaverina hiljainen Uno bc, eikä kukaan näistä vahtinut ohikulkevien ääniä (2hh vain tarjouksella 50e). Käytiin tunnin yhteislenkillä metsässä 5 koiran kanssa. Gava sai kelpiestä ralliseuraa. 
Iltapissalla käytyä viimeisten joukossa Nova sai kulkea vapaana sisään, ehtikin sitten käydä nopeasti katsomassa osittain pimeän talon läpi, saunan edessä, oleskelutilat, ruokasalin ja ylhäältä käytävä tarkastuksen. Gava kipitteli kiltisti mukana ja seurasi missä piti kulkea. Nova ei totellut kuiskausta tai hiljaista kutsua. :D 

Treenaa Nova: 
- täyskäännös oikeaan
- liikkurin ohitus seuraamalla
- oikeaan käännös
- kiertoa eri paikoissa

Treenaa Gava: 
- kierrosta seisomaan stoppi
- kapula ja hyppy eri kulmat

2 kommenttia:

 1. Mä muuten oon alkanut vasta Voltin kanssa oikeasti miettiä tuota koiran virheisiin ajamista. Aidanin aikana olin vielä täysin sitä mieltä, että jotta toiminnasta saa varman, on koiraa pakko ajaa virheisiin ja huomauttaa niistä (ei siis mitään fyysistä rankaisua, pelkkä "nyt meni väärin" riittää). Nyt olen alkanut miettiä, että mikä järki siinä muka on, ja mitä koira siitä hyötyy. Voltin koulutus ei ole vielä lähelläkään tämmöisiä juttuja, vaan sille saa vielä koko ajan syytää palkkaa kun se tekee oikein, mutta kovaa vauhtiahan se etenee ja oppii uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ainakin kohtuudella. Toki sitten joissakin asioissa on ok, mutta silloin jos se on "kyllä sun pitäisi osata tämä" tyyliin niin saa miettiä oisko asia oikeasti unohtunut. Sitten esim katsekontaktin häiriöt tai häiriöt jossain asennossa on ok, kun silloin koiralle opetetaan häiriöstä luopumista vaikka voi huomauttaakin ettei saa lähteä paikaltaan tai katsoa. Mutta siinäkin pyrin että saa enemmän palkkaa ja kehuja kuin joutuu sanoa. Kun helposti voi muuten opettaa että on ok katsella muualle ja välillä kun ottaa kontaktin saa palkkaa. Oikeastaan Ruuti kovempana koirana sai mut enemmän virheistä huomauttamisen puolelle, koska se ei edennyt pelkällä naksutinkoulutuksella kun Rasmus oli taas puhtaasti positiivisin metodein koulutettu. Ehkä ero on siinä, että Rasmus tajusi jo sanomatta (sekä Gava) jos jokin meni pieleen. Ruuti ei. Ruutin mielestä myös palkka oli se mikä sai tekemään töitä, ilman sitä se keksi helposti muuta. Koita siinä sitten olla positiivinen kun palkka on ainut mikä merkitsee, ainut oljenkorsi oli auktoriteetti ja mustavalkoiset säännöt, niillä sai palkkaakin. Kehut ja temput taas nosti kierroksia ja oli pakkopullaa palkkaa varten. Esimerkiksi jos karkaa nuuskimaan, eikä tottele suullista käskyä niin siinä oli raja ettei ollut sallittua. Esimerkiksi tunnariin lähetyksessä lähtee etsimään nameja, eikä tee tunnaria. Sitten taas väärä kohta ruudussa tai merkillä on usein huonosta palkkauksestakin johtuvaa. Uusi paikka, häiriöt, tms kaikki vaikuttaa.

   Niin eri tehdä töitä sellaisen kanssa joka nauttii jo pelkistä kehuista, huomiosta ja haluaa tehdä yhdessä. Joka tottelee pienintäkin vihjettä ja haluaa tehdä oikein. Jolle kehut ei ole vain välivaihe palkasta. :) Toki sen virheen teki Ruutin kanssa, ettei opettanut heti pienestä pitäen suullista palkkaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!