Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

11.8.2015

Lampaiden tallomana ja Anu Niemen aksaa

PAIMENNUS
Maanantaina paimentamassa Lillgårdissa Virpin opeissa. Gava oikein tärisi innoissaan ja mä mietin muistanko enään kumpi suunta oli mikä ja kuinka liikutaan. 

Koiteltiin alkuun keskenään ja sitten tarvittiin Virpin apua. Virpin kanssa Gava teki niin hienosti. Flankissä jäin alussa liikaa roikkumaan perään. Muistaa pitää keppi lavan kohdalla ja tulla koiraa vastaan.
Heittokeppikin oli mukana ja kerran käytin vähän myöhässä sitä flänkissä, kai paras olisi ennen kuin koira saavuttaa sen kohdan, heittää keppi. Toinen oli, kun ei totellut walk on:issa mennä maahan ja heitin sitten eteen maahan kepin. Tehtiin ihan perus flankkejä ja kuljetusta. Gava piti lampaita sen verran tiukasti, että ne meinas ehtiä aina mun ohi tai talloivat varpaat, kun jäin niiden saartamaksi. Olin kerran myös kaatua :D 

Toisella kierroksella jatkettiin samaa. Vähän avustusta taas välissä. Lopussa testattiin liinassa ajoa. Koiran kanssa vietiin lampaat ajaen toiseen laitaan. Liina kädessä, mutta tavoitteena että olis vain varalta kiinni. Gava meinas alussa mennä kovempaa ja lähempänä lampaita hidastaa itekin. Sille alkupätkälle siis pitäisi keksiä, joku hidastuskäsky ja välillä voi käskeä maahan. Kun päästiin lähelle lampaita kierrettiin niiden taakse lyhyellä hihnalla ja heti, kun lampaat lähti liikkeelle koira maahan. 

Gava oli kuulemma syttynyt taas lisää. Voiko enään lisää syttyä. :D lohduttavaa oli myös kuulla, että kouluttaja oli jo vannonut lopettavansa lajin, kun ekaa koiraa koulutti. Jossain vaiheessa alkoi sujua ja seuraavien koirien kanssa oli jo helpompaa. 

o o o o o o o o o o 


AGILITY
Viimeiset tämän kauden Anu Niemen koulutukset pidettiin tiistaina (Ville Liukkaa loput). Oon tykännyt kovasti ja suosittelen kouluttajana. Tosi hyviä pointteja tulee nopean koiran kanssa, kuinka opettaa teknisyyttä ym. Videota vähän treeneistä. Huonosti näkyy muu kuin alku, kun kuvasi penkillä. Ehkä silti parempi kuin ei mitään.

Videolla oon edelleen renkaan jälkeisen kääntymisen kertomisessa myöhässä.. Liian pitkäksi aikaa jätin sen lisäaskeleen "päälle" ja se tulee myös myöhässä vaikka Anu sanoi, että tekisin sen heti. En tajunnut sitä livenä. Täytyy opetella vain, että nopeasti käyttää sitä edessä ja ohjaus jatkuu. 

Alussa 1-3 sivuttaisetäisyydellä renkaalle ja pakkovalssi hypylle 3. Ekassa oma moka oli tulla suorinta reittiä siihen ja jäi ottamatta askel kohti koiraa, kun olin antanut lähtöluvan. Sen jälkeen, kun oli lukinnut renkaan oli jo kiire tehdä pakkovalssi että tajuaa kääntyä renkaalta. Ennen ponnistamista täytyy tietää kääntymisestä. Alussa se tuli myöhässä ja Gava huomautti siitä murisemalla mulle. Vähän sivuutan tollaiset murinat, kun keskityn ohjaukseen mutta kouluttaja onneksi huomaa. 

Muokattiin sitten ohjausta niin, että kiersin ekat esteet toiselta puolen näytin renkaan pienellä käsimerkillä siinä ohi kävellessä. Yhdessä vaiheessa alkoi lähtöjä tultua jo muutamia lähtemään siitä merkkauksesta niin piti lisätä "odota" ennen käsimerkin tekoa. Sitten kävelin pakkovalssin kohdille, kutsuin. Vasemmalla jalalla askel eteenpäin ja melkeimpä heti Gavan vauhdissa mun ohjaus jatkuu. Parhain oli, että palkka tulee Anulta. Muuten pitää keskittyä sitä kaivelemaan taskusta. Kävi mielessä, pitäiskö kiertää hypyt mutten kiertänyt, mutta myös se askel puuttui ekalla kerralla. Mulla oli jalat väärinpäin, etten pystynyt ekassa tehdä kunnon askelta. Täytyi olla vasen takana, että voin siirtää sen eteen. 

Kuitenkin vaikka Gava toisella ohjauksella osaa tiukemmin kääntyä renkaalta tässä treenissä se hyppäsi sen aika pitkälle ja kääntyi melkein 90 astetta. Lisää käännöstreenejä ja että osaisi kääntymistä vaatiessa koota hypyn vaikka olisin edellä. Läksyksi myös sellainen, että tekee 2-3 kertää rengasta peräjälkeen, kipautan sen aina vippaamalla uusiksi. Testasin ja sujui kyllä. Vikassa sitten oma liikettä, kun on hyppäämässä ja älä palkkaa vain laskeutumis kohtaan vaan, että saa juosta tiukkaa kaarrosta vähän sen jälkeenkin ja palkka enemmän renkaan hyppäämispuolelle. 

On hienoa kuitenkin, että mun 16kk möllikoira osaa tollaiset renkaat <3 tarjoamisen kautta on kyllä saanut niin kivan. Vielä samat "käännösopit" pitäisi ajaa pituudelle, okserille ja muurille, ne usein myös unohtuu. Ennakoiva käännös siis.



Kepit ei vielä suju niin tehtiin 6-11 pätkää testaten kahta vaihtoehtoa. Pyörittämällä hypyllä 10 ja ottaen vastaan hypyn 11 läheltä ohjaus sujui heti ekalla heittämällä ja tuntui itsellekin hyvältä. Siinä tosin 8-9 väli hitaampi ja vaikea saada niin tiukkoja linjoja. Testattiin sitten myös niin, että vain pakkovalssi hypylle 9, lähetys pimeään kulmaan putkeen ja pinkoa itse putken suun ohi. Persjättö ja kohti hyppyä 11. Isolla koiralla ei ole aikaa näytellä kättä putken suussa vaan juosta niin pitkälle kuin ehtii, kyllä se koira näkee jaloistakin. Ekalla kertaa tämäkin sujui. 

Seuraavilla Gava keksi alittaa hyppyä 8. Toisen kerran toistui ja laitettiin pieni muurin palikka alle. Vähän epävarmuutta oli siis sen hypyn hyppäämisessä siis. Tollaiseenkin läksyksi tehdä kolmesti pyörittäen ja palkka sitten taas toiselle puolen siivekettä, eikä laskeutumiskohtaan. Siinä on pakko sen korjata hyppylinjaansa. Noi on ihan unohtunut, kun oon välillä yksittäisenä tehnyt hypyltä kääntymistä. En haluaisikaan, että hyppää niin ristiin jos selkeestä kerron 180 asteen käännöksen. 

Seuraavat toistot persjätöllä putken edestä (lopusta) juosten olin hilkulla ehtiä, kun taas vahingossa jäin saattamaan pimeään putkeen lähetyksessä eli varmistelin tajuamatta. Koitin muistaa sanoa ensin putkeen ja sitten lähdin juoksemaan, ettei ala liikkeestä lähteä. Kellotettiin noi 6-11 esteet noilla kahdella ohjauksella. Ekan aika pyörityksellä oli joku 9,11s ja toisella tapaa sitten kouluttaja ehti heittää hypyn 11 jälkeen lelun ja pysäytti ajan aikaan 9,26s. Mutta lelun heitossa helposti voi mennä se 1-3s. Eli olisi se nopeampi, vaikka itseä kauhistuttaa juosta putken edestä kun koira voi juosta jalkoihin. Tuollainen loiva kääntäminen myös hypylle 9 tuntui hankalalta. Alkuun peruuttelin siinä, se oli huonompi ja kerran Gava kääntyi väärin. Lopussa tajusin ottaa sen pakkovalssilla eli liikuin valssikohtaan selkä päin hyppyä. 

Tehtiin puomi pariin otteeseen kahden treenikerran lopussa. Ekalla kertaa muistin käskyttää heti hypyltä laskeutuessa ja bongasi puomin. Hyppäsi sieltä kuitenkin pois metrin sitä juostuaan. Seuraavat kerrat juoksi sitten oikein. En ollut ihan tyytyväinen miten kääntyi vasten mua 2on-2offissa ja vähän hidasti vauhtia. Tässä oli vähän kohti aitaa myös puomi ja itsekin hidastin. Treeniä lisää. Hyppykaarre oli vaikea ja kun tehtiin 11-13 niin tuli muurin ohi kahdesti. Sitten otin takaakiertona 11 niin siltä linjalta meni muurinkin. Tollaisia helppoja hyppyjuttujakin pitää treenata! 

Nyt sain itse ohjauksesta kehuja, ainakin viime kertaan verrattuna paremmin liikuin. Oli hankalia kohtia radalla, mutta niistä selvittiin paremmin kuin yksinkertaisesta hyppykaarteesta. ;) 

Treenaa Gava agi:
- renkaalla ja hypyllä pyöritystä, muista palkan suunta ja oma liikkuminen
- hyppykaaret
- puomi kohti aitaa/itse takana

o o o o o o o o o o

TOKOA

Sunnuntaina toiset tokotreenit lenkin ohessa. Äiti liikkuroi.

Nouto: lähtölupaan liikkurointi. Mini nytkähdys ja palkkasin silti. Seuraavassa otin noudon viiveen jälkeen. Paljon parempi, mutta silti pitäis tajuta heti, että "jes" on palkka.

Maahanmeno, häiriökäskyjä: maahan käskyllä pari nytkähdystä (ihan pieni). Down käsky ei häirinnyt. Kerran käskin itsekin parinhäiriökäskyn perään. Tosi huima ero aamupäivään!

Vielä eteentulo lyhyeltä matkalta, joka suora. 

Tiistaina:
- sisällä vähän kaukoja. Behind voisi olla meidän maahan käsky (muut: sit ja ylös). Gavan pedin päällä niin vähän haastetta. Alkuun maahan -seiso maahan. Hyviä ne läheltä ja kun autoin käsiavuilla. Sitten maahan-istu-maahan. Istumiset pääasiassa hyviä. Maahan jossakin liikkui, mutta oli myös hyviä. Vois olla hyvä treenata myös helpompaa seisomasta maahanmenoa välillä. Ehkä tästä sain taas jaksamista treenata näitä.. 
- aamulenkillä sivulta maahanmenoa med Gava. Kaksi toistoa eri kohdin molemmissa jätti ekalla kertaa kyynerpäät ilmaan. Keksinyt nyt tollaisen. Ekalla kertaa, en sanonut mitään otin vain uusiksi. Nyt hyvä ja palkkana pääsi vapaaksi. Toisella alkoi ärsyttää ja laitoin siitä maahan vähän ärähtäen. Sitten uusiksi, nyt hieno maahan ja bileet. Fleksin nauha toimi palkkana. :D hyvin Gava kesti, kun tollaisesta pelleilystä kerroin. Nyt täytyy miettiä, miten saisin seuraavalla kerralla heti ekalla. Tai oliskohan toi mennyt perille. Ei ainakaan ongelmaan ole auttanut, että oon sanomatta ottanut uusiksi. Tai sitten jäähylle, jos ei tee kunnolla. 
- AST:n kentällä Ruutin kanssa
uutta kierto-ohjattua taas väännettiin. Laitoin agihypyt hypyiksi. Tehtiin alkuun virittelytreeniä, virittelin vuorotellen hypylle, kapulalle tai merkille/kiertoon. Kehuin kun hyvä ja sitten testasin mihin menee. Näin oliko oikein vai ei. Välillä vaihdoin toisen virittelyyn edellisen mun mielestä onnistuttua. Alkuun tuntui tosi tahmealta. Olin yhdessä kohtaa näitä tekemässä, hyppy ja merkki oli vähän sivuilla ja ei meinanut niin sivuille katsoa aluksi. Kiertoon myös kävi juoksemassa lähellä muita agisiivekkeitä ja keppejä, lopuksi kiersi merkin. Myöhemmin meni sinne suoraan. Kun Ruuti alkoi kuunnella olinko viritellyt hypyn tai merkin, molemmat oli eri suunnilla mutta samasta kohtaa lähetin. Siirryin noin 3m hyppyjen eteen. Siitä välistä ( reilun metrin rako) virittelin merkille. Eka taisi onnistua. Seuraavassa katsoi taas hyppyä ja oli juoksemassa sille. Saatiin vielä useampi onnistunut ja vähän kasvatin matkaa, silti en oikeaan etäisyyteen. Testasin myös kiusallaan välissä, että virittelinkin hypylle, palkka. Ja seuraavassa merkille. Nyt kuunteli taas, jes! Etäisyys merkille ei ollut varmaan ihan kisamitoissa ja hypyt oli tahalleen lähempänä.

Erikseen tehtiin sitten, että lähetin lähempää kiertämään. Istumaan käsimerkin kera (10m matka). Siirryin viralliseen kohtaan, missä ohjaaja seisoo. Sitten käsimerkki + vasen ja pyysin tuomaan kapulan ja hypyn. Lähti liikaa taakse, kun ei ollut huomannut kapulaa siivekkeiden vieressä. Toistojen jälkeen lähti ihan oikeeseen suuntaan. Ekalla kertaa ohi hypyn. Otin uudestaan ja nyt tuli hypynkin. Hypylle saa käskeä halutessa erikseen, nyt käytin erillistä käskyä. Varmaan siitä tulee jossain vaiheessa sen verran tapa, ettei vaadi käskyä. Ja täytyy kyllä tehdä myös vaikeista kulmista noita, että vaikka tuo kapulan ja hyppää kohti, pitää muistaa kapulan jälkeen hakea missä hyppy on. Hyppynoudossa Ruuti tietää, että tulee hypyn vaikka tosi vaikeasta kulmasta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!