Näihin treeneihin onneksi olin sattumalta jo etukäteen ostanut kaksi paikkaa. Näissä riitti töitä molempien kanssa. Nova treenasi ensin ja juoksin niiden vuorot peräkkäin, hyvää kuntoilua! Mutta mielummin lenkitysten takia näin ja hyvää harjoitusta itselle.
Novan kanssa:
Nova käsittääkseni aiheutti vähän hilpeitä tunteita seuralaisissa. :D En tiedä miten Novan jälkeen tuntuu kivalta hakea rauhallinen Gava radalle, olenko hullu. ;) Kokeiltiin pelkkää namipalkkausta, tosin ankkanamit saattoi olla ihan yhtä hyviä ja agilityesteetkin syypää vireeseen. Ajatuksena kokeilla kuitenkin jos pallo aiheuttaa liikaa kierroksia ja jos ajattelisi näin enemmän. Aina kun on jokin tavoite se tie tuntuu pitkältä, välillä mietin myös miten Nova on kehittynyt (kun ajatukset menee siihen miksi ei vieläkään osaa kaikkea). Viime syksynä kepit meni ohjureilla, A:ta kokeili ekaa kertaa, puomi aloitettiin ja tuurilla osasi kontaktin sivusta pysähtyä, muttei liikettä ohi. Meni mineillä/medeillä, ei tehnyt rengasta radalla. Autoin joka hypyllä ettei ohita. Kepit ja kontaktit on vielä kesken, radanteko mennyt eteenpäin. Ohjauksissa valssit ajoissa ja nähdä lukitusesteelle, kaikki ohjaukset missä voi jäädä liikkeeseen kiinni (päällejuoksut), liikehäiriöt (jättää tekemään), takaaleikkaukset (oma ohjaus tai tehdä kompromissi). Takaakierrot itsenäisiksi ja apuväline, niitä tehty vain radalla. Puomilla ja keinulla palkata "paikallaan olosta". Voinko olla johdonmukaisempi ohjaajana ja kouluttaessa, suunnitella etukäteen erikoisesteiden kohdalla eikä "katsotaan".
Novan alkutreeni pystyssä kuvattuna
Takaakierto "pyörityksessä" sama mikä aiemmin tullut että meinasi tulla pyörimään ihan mun käden luota eli väisti siivekettä. Ekassa takaakierrossa Novan tietäen jätetty namikulho. Näitä voisi tehdä useammin. Ilman sitä kiersi sitten siivekkeen niin tiukkaan kuin pystyy eikä mitenkään pystynyt hypätä. Kaikkien takaakiertojen kanssa sama, kunnes laitettiin pumppi blokkaamaan se kohta. Nova voisi tehdä kahdeksikkoa takaakierroilla tai multiwrappinä? Namikulhokin vähän lähellä. Takaakierroissa tuli myös osassa mun ohjauksia, kädenvaihtoa tms, liikettä poispäin.
Hypyn 12 takaakierto valssin osasin sijoittua paremmin ja ehdin tehdä. Persjättöä en taas ehtinyt, kun sijoituin huonosti. Lähemmäs jälkimmäistä siivekettä poissa koiran linjalta. Sieltäkin voi ohjata takaakiertoon. Mun mukavuusalueella on ohjata koiran puoleisen siivekkeen puolelta tai riman keskeltä kiertoon.
Novan takaakierroissa näkyy luottamuksen puute, juostaan sinne kilpaa kun mun pitäisi ohjata koiran linjaa. Näytän kiertoon tiukkaa reittiä.
Keinulla oli vikatikki laittaa namikulho odottamaan. No onhan se ennen toiminut. Erona tosin että ei tehty pamautusosiota, suoraan koko keinua. Nova hyppäsi kesken liikkeen ja sukelsi namikipolle, nopeampi reitti. Loput palkattiin suoraan maahan. Ideana hidastaa keinua kunnes koira olisi vähän pidemmällä. Hidastettuna kaikki paitsi yksi ja siinä yhdessä tasapaino horjui.
Kepit ilman ohjureita, ekan haki väärin sisään, otin loivassa kulmassa. Toinen oikein, mutta tuli stiplu vikan neljän luona. Palkkasin silti. Kolmas meni kaiken oikein, mutta lähellä ettei vika väli jäänyt välistä. Vaikka tekee kaikki on kiinni mussa ja kyselee monesti, riittääkö. Kriteerien kanssa pitää kuitenkin muistaa, että nostaa vain yhtä. Nyt ilman ohjureita tekeminen on se.. Sitten taas olisi paljon treenejä missä niitä tarvitsee. Voisiko radalla ottaa enemmän keppitoistoja? Tai huolehtia että suurinosa varmasti onnistuu. Oonko liian kärsimätön tai treenit junnaa samassa. Kepeillä "korjauksesta ei palkkaa" sääntö ei usein toimi, juuri niin saa paljon palkkaa. Sitten taas yleisesti oletan ehkä liikaa että osaa. Esim muilla esteillä saadaan enemmän niitä oikeita suorituksia ja pyrkii estämään väärien synnyn, satunnainen kerta ei haittaa. Kaukoissa taas harjoiteltaisiin harjoituksen vaikeutusta pikku hiljaa. Jos ei ole varma sujuuko yhtä hyvä olisi vaikka treenata pysähdystä ennen keppejä. Keppien suhteen on helppo mennä ennustamiseen tai miettimään mennyttä. Eikä hakeutua tilanteisiin, missä kokeilee osaiskohan.
Puomi: yksi 2on-2off sivusta. Sitten koko puomi, joka oikein. Ja miksi en ollut tyytyväinen? Ei ole montaa kertaa kun sujunut kokonaisena, ei edes takapää mennyt sivuun. Putkesta ottaen kyllä pysähtyi, mutta takapää liusui. Taas saatiin se mistä parit treenit päästy eroon. Korjasin heti takaisin 2on-2offiin, tokalla tajusi korjata nopeammin jo itse. Toisaalta sekin on hyvä ettei jätä väärään asentoon. Kun appari palkkaamassa muistaa juosta ohi tms häiriöitä. Mietin myös minkä verran ajattelee kun palkkaaja valmiina. Muut kerrat itse palkannut, kun omatoimitreenattu. Toisaalta hyvä tehdä molempia, välillä palkat on ajoissa valmiina ja kannattaa juosta heti tassut maahan.
Novan radan "loppu"
Gavan kanssa:
Tavoite tehdä pätkiä, ja tulikin lähinnä tehtyä sen verran mitä päästiin ja sitten katsottiin sitä kohtaa. Palkka tuli sen mukaan miten pätkä meni. Kontakteilta ainakin. Epäonnistuneiden keppien jälkeen, korjaustoistolla. Joidenkin ratojen kohdalla, tavoite menee myös selviytymiselle ja on vain läpikäymisessä. Ehkä tämä treeni meni radanlukutaidossa.
Rataa tehdessä unohtui taas palkkaa käännöksistä ajatus tai haltuunotto liikkeessä. Kerran ainakin käännöksestä valssilla. Jos olisin palkannut käännöksiä 7, 8, 10 valssilla, 13, 14, 16, 19, 20 takaakiertoon, 22 (palkattiin), 31, 33 (tätä ei kääntynyt). Hypyllä 14 tuli eroteltua kaksi eri suuntaa. 16/22/31 hypyllä erottelua, sylkkärit ei sujunut ekalla (epäselvä ohjaus). Ulkomaalaisia kun katsonut niin moni juoksee lelu kädessäkin, siitä olis helpompikin palkata käännös..
Tekniikoiden puolesta radalta löytyi takaakierto ja pyörityskohtia 2 ja 20, vastakäännöskohtia 7/8/16/19/26, sylkkäriä, valssia 10/13/22, takaakiertoa putkesta 4 ja 33, takaakierto persjättö 12, saksalainen 8, erottelua.
Näistä takaakierrot treenattua erikseen ja menneet eteenpäin. Saksalaistakin kuurina ja parempi, vaikeat kulmat ja oma liike vielä haasteena. Valssissa haaste kovassa vauhdissa (täytyy tulla aiemmin) ja kuinka itse olla rytmittämättä liikaa. Takaakierto "pyöritykset"/persjätöt treenattiin jo nuorena että pääsen karkuun.
Treeniin takaakierto persjättö viistohypyillä. Valssit kovasta vauhdista. Vastakäännöksen sijaan peruskäännöstä ja palkkaa niistä! Kaikki vastakäännökset on kohdissa missä on epäluottamusta käännökseen. Toki ei niistäkään tarvitse päästä eroon, mutta niiden suhteen tekemistä luottamuksen suhteen. Ja täytyy pikku hiljaa päästä "pitää" avuista eroon ja liiasta rytmityksestä. Kaikista ohjauksista pitäisi päästä liikkeellekin ja etumatkaa. Ehkä jollakin radalla pärjää ilman "lähtemistä" ja jättämistä mutta ei kaikilla.
Keinu ja puomit hyviä.
Putki-puomi erottelu oli haastava. Ekat varmistelin ja puomille vienti myöhässä. Kun käskettiin lähteä vain ajoissa sujui ja oli siisti. Sitten myöhemmin erottelua tuli putkeen lähetyksessä, missä meni ekalla minkä oletin puomille. Kun ohjasin kunnolla, oikein. Oikein hyviä erottelukohtia ja molemmat ohjaukset pitää tehdä huolella. Saija sanoikin että yleensä koirat juoksee helposti puomille (oikeistaan parempikin koska ohjaajan kannattaisi ehtiä paremmin päätyyn ja putkilla ei yleensä ole niin kiire), mutta putkeen tarvitsee ohjauksen. En oo sellaista miettinyt, lähinnä käsimerkki ylös. Mutta mun päivän ohjausten perusteella se ei toimisi. :D Puomille muutenkin jäänyt tapa, hidastella että ylösmeno olisi ok ja ettei koira tule esteen ohi. Eri kulmat pitää opettaa ja oma vedätys! Osassa olettaa koiralta liikaa ja osaa asioita taas varmistelee.
Puomille lähetyksessä häiritsi myös epäluottamus, että kääntyy vauhdista ja kulmasta oikein. Vaikka ohjaus siivekkeen puolella olikin selkeä + vastakäännös. Toki pitää nähdä että lähtee kääntymään. Ja toinen oli sitten, että olisin halunnut nähdä että lähtee tulemaan kohti tai katsoo, eihän Gava katso.
4-5 kohta oli hyvä, oikeat ohjaukset olin miettinyt. Tutumpana sylkkärimäinen tai puolivalssi antaen tilaa. Turvallinen meno keinulle mutta meni aikaa. Vieraampana vastakääntö hypyllä 4 ja uskaltaa liikkua työntäen keinulle. Viistosti hypylle 5. Tämäkin sujui. Vaikeinta itselle lähteä ajoissa, koska jos tässä varmistelisi ei sujuisi kun kääntää liikaa. Oikeastaan senkin takia hyvä tehdä ohjauksia, jotka ei anna anteeksi ja on nopeampia. Tuossa ohjauksessa pelotti vauhti ja koiran turvallisuus. Ehkä ne pelottaa siksi, kun jos ohjaan väärässä kulmassa hyppää vaikka niin että siivekkeet kaatuu. Ainakin jos kohdassa vedätystä. Tässä näkyy silti, että varon juoksemalla kovaa ja tein ohjauksen sen verran hitaasti kuin pystyy.
Rimat oli super! Tosin vain 55cm. Vain yksi rima ja sekin tosi huonolla valssilla riman päällä. Tosin ehkä Gava taisi ottaa sen törkeänä häiriötreeninä rimoille. ;)
Pitkä video sisältää koko treenin
Treeniin Gava
- takaakierto persjättö viistohypyillä.
- Valssit kovasta vauhdista.
- Vastakäännöksen sijaan peruskäännöstä ja palkkaa niistä!
Väsyneenä ei ehkä kannata miettiä ruusuisia lajisuunnitelmia. Mutta toisaalta välillä pitää ruotia mikä on hyvää, missä voi ohjaajana ja palkkauksella parantaa. Kuinka voin suunnitella treenit paremmin (ei vaan muistaa oikeat ohjaukset ja linjat). Mikä on treenin tarkoitus, mitä haluisi oppia treenissä. Toistuuko jokin sama asia? Oon aina miettinyt että toko on niin helppoa "pysyvänä", liikkeet ei vaihtele. Onhan ne agilityssakin ohjauksilta samoja, etäisyydet ja kulmat vain vaihtelee. On hyvä kehittää omaa taitoa radanluvullisesti, mutta myös miten kehittää koiraa. Täytyy myös uskaltaa testata rajoja, ettei tee turvallisesta ihan vähän riskimpään ja ettei tarvitse miettiä jälkikäteen olisko voinut olla vielä parempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!