Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutaja
ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

23.4.2018

Hakuilmaisua muistuteltu, takaakiertoa ja tokotreeniä

Kolme lajia yhteen päivään. :D Kun olisi aina näin tehokas! Ja vielä nomeläksyjä tokotreenien aiheena.

GAVA HAKUILMAISUT
Maanantaina tehtiin hakuilmaisua keskenään aamulla ja ip sain apurin.
Keskenään muistuteltiin ketjun alkuosaa, toki varoitellaan ettei saa palkata ohjaajan luona mutta samalla tavoin koira saa palkkaa esim esineruudusta, esineillä jää vaan pois valjaihin hihnan kytkeminen ja pidempi pito. Valitsin kiintopisteeksi korotetun kaivon, kiventyylinen keskellä peltoa. Ekat kerrat jätin rullan Gavan nähden, yritin jättää rullan kohtaan että menisi sinne toista reittiä ja palaisi toiselta puolelta, jossakin taisi mennä niin, kaikissa ei. Alkuun matka 20m, ja lopussa 40m ja 50m. Lopussa myös jätin rullan sinne salaa. Sekin toi jo vaikeutta vaikka oli tuttu kohde, alkuun vain lähestymissuunta eri. Laitoin rullan vähän eri kohtiin ja vaikeimmat ihan kaivoon kiinni koloon. Kerran ei löytänyt ja meinasi tulla takaisin. Kerran taas luotto ei riittänyt juosta, loppui 20m kohdalla eli juoksi saman matkan kuin edelliset kerrat.. Katsoin että lähtee suoraan ja kävelin eteenpäin. Palautti rullan mun sivulle ja palkkasin kun hihna oli kiinni ja rullasta irroitettu käskyllä. Joka kerran pito hyvä. Vähän vaihteli istuuko vai seisooko sivulla, sillä ei väliä.

Metsässä 50m tehtiin polulle ja näkyvällä paikkaa, että Gava jäi odottamaan. Vein rullan 50m päähän kivelle. Palasin takaisin. Lähetin sinne, upposi kevyesti, heti helpompi autettuna ja näkyy vauhdissa. Ei ollut kuitenkaan niin helppo ja etsi nenällä, koska ehti pyöriä oikeassa syvyydessä kunnes bongasi rullan kivellä. Sieltä tuli hyvin palauttamaan. Näitä edes esineiden etsintänä kun muistaisi edes kerta viikkoon! Edellinen esineinnostus oli helmikuussa ja kesti kolmet treenit?
Videota pelto ja metsä rullan hakemisesta, mm- osio puuttuu.

Iltapäivällä äiti auttoi meitä pika ilmaisutreenissä. Hiekkakentällä, maalimies kyykyssä ja rulla maassa. Ensin vähän irti mm:stä ja sitten kiinni kengässä. Gavalle neljä lähetystä, joista tokavikassa ei löytänyt heti kengässä kiinni olevaa rullaa vaikka nopeasti yritti etsiä ja sitten päätti tulla takaisin. Kahdesti olin hihnan perässä mukana, kerran päästin irti ensin liuttaen. Vikallakin kerralla Gava ehti ihmetellä, mennä maahan ja sitten huomasi rullan jaloissa. Täytyy saada näitä lisää, että maalimiestä ei saa jättää ilman rullaa tai sitten odottaa suorapalkkaa. Eihän sen kiintorullalla tarvitse niin etsiä rullaa, mutta paras että osaa tehdä töitä sen eteen jos ei heti vaikka onnistu saada suuhun tai kun irtorullia metsässä ja ei ehkä heti sitä löydä. Tai jos on harjoitus missä halutaan nähdä että etsii kunnolla, kunnes saa rullan.
Ekassa perässä juoksemisessa Gava vähän vilkaisi että saakohan nyt kiskoa (räyhäruuti oli kiinni puussa, Ruutilla liikaa lähetykset ukolle. Gavan treenin ohessa parit kiellotkin Ruutille.). Muuten ketjussa ei ollut mitään ongelmaa. Hyvin muistissa siihen nähden, että tammikuussa 2017 tehty.

Treenattavaksi: 
- vaikeammin löytyvä rulla tai vasta hetken päästä tuleva, pressu tai muu näkösuoja, maalimies valmiina. Gava hakeutui myös aina luontaisesti katseen puolelle ja tykkäsi olla sivussa tai mun laidassa.
- näkyvässä metsässä samaa kun toimii kentällä
- yksinään irtoaminen 50m, myös sokkona/ muistikuvalla


NOVA PIHA AGI
Nova treenasi pihassa vielä takaakiertoja ihan minihypyllä. Taas huomasi, että ohjaan vähintään askeleella tai kahdella takaakiertoon. Tätähän piti tehdä myös temppuna, että itse on paikallaan ja koira kuuntelee. Vaikeimpia oli suorat lähestymiset hypylle jossa otin pari askeltaa kohti linjaa eli hypyn riman suuntaisesti. Jos lopetin ohjauksen aiemmin tai jatkoin matkaa tuli monesti hypyn suoraan. Jos blokkasin rimaa meni paremmin kiertoon. Ehkä oppinutkin että kierretään kun rima on blokattu..

Kepit kokeiltiin myös 4 keppeinä. Ehkä ihan pieni kuja? Suorat lähestymiset hyviä, sitten loiva umpikulma. Ekassa väärin, toistolla hyvä. Loiva avokulma hyvin. Näissä oli taas lähetyksiä kepeille, itse jäljessä. Vaikeinta on itse keppien rinnalla tai ohi.. Ne jäi taas tekemättä.

Treenaa:
- takaakierto temppuna, itse paikallaan
- kepit vedätyksellä


TOKO
Illalla sitten tokoilemaan Katin ja belgi Trian kanssa Konalaan. Uudella kentällä ja jäi taas suunnittelematta treenit niin tehtiin samoja asioita kuin viimeksi. Toisaalta nekin oli vielä kesken.

Novan kanssa

Nova paikkis: ensin makuuta, palkkasin välissä, meni aika pitkään kunnes muisti luopua namista kun tulin palkkaamaan. Pysyi ryhdikkäästi, nopeasti vilkaisi tyttöä vieressä. Ei mennyt lonkalle. Kiersin ympäri ja vielä lyhyt makuu. Sivulta palkka maahan. Sivulle pyytäessä nousi vajaasti mutta olin myös liian edessä. Saattoi liikkua maahanmennessä?

Paikka istuminen: lyhyt pätkä. Olin sivulla kun Tria käskettiin maahan. Novalle kaksi lyhyttä istumispätkää.

Seuraus: levitin meidän kapulat maahan. Mentiin ensin niiden keskelle ja kontaktista palkka. Sitten vähän taaksepäin ja seuruutin paikkaan missä viimeksi. Samaa pidentäen matkaa. Kapuloiden keskellä "jes" ja pyöräytin täyskäännöksen ja palkka. Sitten mukaan kapulan heittoa seurauksessa, kerran nomessakin pitää osata (ainakin periaatteesta, koska koira ei saa lähteä ilman lupaa noutamaan). Ekassa Nova juoksi metrin ja palasi sivulle. Sitten tipahti kontakti. Myös sellaista, että oikealla kädellä tein viskausliikkeen. Alkuun nytkähti aina, lopussa sai otettua muhun kontaktin. Palkaksin sinnepäin meneviä ja parani. Vaikein oli etuviistoon heitto ja seurattiin kohti kapulaa. Kerran keskeytin. Sitten kesti ja keskittyi. Jollakin kertaa myös liikkurin käskytystä, sillä ei ollut väliä.

Istu: istumisessa myös palkan tiputtamista lähelle. Palkan heittoa, kapulan heittoa. Pysyi nätisti paikallaan.

Kierto: Kati vei aina tötsän johonkin kohtaa, leikin ettei Nova katsonut. Ensin poispäin häiriöstä. Sitten takana oli kapulaa, ruutumerkkiä tai tokokassit. Kerran haki kapulan, en enään viime tinkaan saanut stopattua eikä Nova sitä osaakaan.. (Ehkä luoksarin stopitkin työn alle ja itse liikkeestä seisominen oli vasta avuilla.) Seuraavassa kävin näyttämässä, kun tokallakaan ei sujunut. Meni vähän isomman lenkin ja bongaili kyllä kohteita mutta suoritti kierron. Samaa lenkkiä vähän parissa muussa. Toisessa yritti lähteä merkille ja kutsuin pois. Vika oli onnistunut heti ekalla vaikka häiriötä takana.

Treenaa:
- kierrossa häiriötä taustalla
- seuraus, kapulahäiriöt
- stoppi


Gavan kanssa 
ohjattu: merkin takana oli kosketusalusta. Liikkuri vei kapulat ja sitten merkille. Muisti hyvin ja juoksi hyvin merkille ja korjasi asentoa vähän alustan avulla. Palkkasin merkin. Sitten hetsattuna merkille. Vasemman nouto, ehti kyllä vähän kuikuillakin sitä. Täytyy muistaa, että palkkaan merkkiä eri viiveellä, en aina heti stopin jälkeen tai jos tulee useampi sekuntti niin tarkoittaisi noutoa. Tyytyväinen merkkiin! Lenkkitreenit tuottaneet siihen tulosta, ainakin neljä treeniä pelkkää merkkiä ja 2-3 sitten kapuloiden kanssa. Kaikki kosketusalustan kanssa.  Kerran luovutus eteen, irrotus hyvä, mutta tuli sivulle juuri ennen käskyä kun siinä viivettä.

Luoksetulo: vein merkit maahan. Läpijuoksu, missä tuli tasaista vauhtia, ei täysiä mutta ei myöskään ennakoinut. Ihan ok vauhti pysähtyä. Seisomisen voisi muistuttaa jotenkin muuten esim tötsän kierroissa, missä muuten leirillä tuli sama ongelma näkyviin. Maahanmenojakin jossain pehmeässä paikassa.

Enempää ei tehty, kun Gavan vatsan sai sekaisin ankkanamit (pelkkää lihaa) jota syötiin päivällä treeneissä. Ja ei ole tottunut sitä syömään. Muutenkin palkkaan niin paljon lelulla, ettei suuressa määrin syö nameja.

Treenaa: 
- ohjattu, alustan häivytystä
- merkillä kestosta palkkaa
- edestä sivulle, ennakoi
- kierrosta stoppia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!